O teleskoptan yıpranmamış sezme: Gezegende akarsu tayin etti

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan evrenin bakir görüntüleri cemi dünyayı hayran bırakırken James Webb’in keşifleri dahi bitmeme ediyor. Son yerine Erendiz ve uydularını birlikte görüntülemeyi başaran rasatçı bu nöbet da bire bir aut gezegende su tayin etti.

söz konusu dış planet, teleskobun önceki odaklandığı ilkokul hedeften biri olan WASP-96 B. James Webb, Karina Bulutsusu’nu ve diğer hedefleri fotoğrafladığı yerde, WASP-96 B’yi birlikte analiz etti. Ve bilim insanları bu dış gezegende akarsu keşfettiler.

NASA, aut gezegenin atmosferine derinlemesine dalmak üzere kızılötesine andıran bir görüntüleyici kullandı. Bunu fethetmek üzere veri insanları, yıldız boyunca akıntı ederken gezegenin atmosferinden filtrelenen nasip ışığını, filtrelenmemiş talih ışığıyla karşılaştırdı.

NASA, oluşturduğu grafikte sergilenen 141 bilgi noktasının seçme birinin gezegen eliyle bloke edilen muayyen tıpkısı dalga boyu miktarını gösterdiğini söylüyor. Bu verilere göre NASA, aut gezegen hakkında henüz fazla bilgelik edinebilir.

Henüz önce de Hubble, 2013 yılında aynı dış gezegende akarsu tespit etmişti. Bu keşifle birlikte Webb’mağara de suyu kemiksiz ayrımsız şekilde tespit edebildiği görülüyor. Webb’mağara tıpkı aut gezegende akarsu tayin etmesiyle, yaşamı destekleyen bire bir aut planet bulma şansı dahi daha faziletli.

Gök cismi Jamess Webb feza teleskopuna çarptı

 

Çin’den uzaya dev müşahit

 

Share: