Muğla haberi… Milas Belediyesi’nin Düzenlediği 12. Turhan Selçuk Taslak Yarışması Sonuçlandı

Milas Belediyesi, 10’uncu Sanat Yazın Günleri kapsamında düzenlenen ve iki celse halinde yapılan ‘Turhan Selçuk’un Sanatı’ sempozyumunu tamamladı. Bilgi Şöleni öncesinde 12. Turhan Selçuk Karikatür Yarışması’na başvuran karikatürler arasından seçilen eserlerin kayran aldığı işporta açılışı yapıldı ve kazananlara ödüller verildi.

22 Ekim Cumartesi günü saat 20.00’dahi Belediye Evlendirme Salonu’nda planlı sergi açılışında mütekellim Milas Belediye Reisi Muhammet Tokat; Milas Belediyesi’nin karikatür alanında Türkiye’nin bildirme ensesi kalın koleksiyonuna eş benzeri yapı olduğunu vurguladı.

“KARİKATÜR YARIŞMASINI SEÇKIN YIL GELİŞTİREREK SİZLERLE BULUŞTURMAYA BITMEME EDECEĞİZ”

Uluslararası düzeyde hazırlanan yarışmada emeği sabık tam isimlere teşekkür ettiğini bile sözlerine ekleyen Tokat “Yarışmaya başvuran birlik eserlerimiz arşivleniyor. İçlerinden seçilenlerle gelişigüzel sene dizin oluşturuyoruz. Bu kataloglarımız meraklılarına ücretsiz yerine verilmektedir. Taslak yarışmasını her yıl geliştirerek sizlerle buluşturmaya bitmeme edeceğiz. Aldığımız değişmeyen doğrultusunda bu sene bir numara olan Esmaeil Babaei seneye jüride vadi alacaktır. Değişik yıllarda da bu işleyişi sürdüreceğiz” dedi.

12. Turhan Selçuk Taslak Yarışması Hediye Töreni’nde dereceye giren isimlere teşekkürname edilirken birinci İran’dan Esmaeil Babaei’ye Milas Şehremini Muhammet Tokat, üçüncü İran’dan Mualla Ghanaat’ya Ruhan Selçuk, ANA KONU Vakfı Özel Ödülü’nün sahibi Türkiye’den Tasavvur Şeker’e Kamil Masaracı ve Eskişehir Hususi Ödülü’nün sahibi Türkiye’den Tavır Uzunoğlu’na İzel Rozental yoluyla ödülleri takdim edildi.

TEŞEKKÜR PLAKETLERİ VERİLDİ

Programda yargıcılar kurulu görevini üstlenen isimlere teşekkür plaketi üstelik verildi. Jüride düzlük kayran isimlerden Başkan Tokat’a, Başkan Yardımcısı Harun Reşit Çavuşoğlu, Ruhan Selçuk’a Elif Tokat, Kamil Masaracı’ya Sedir Üyesi Tasavvur Edip, İzel Rozental’a Divan Üyesi Şakir Özdemir, Zeynep Gargi’ye Meclis Üyesi Cüneyt İlter, Sevda Deniz Anıl’a Sedir Üyesi Mehabetli Gönül Öner, Yoshiaki Yokota’ya Divan Üyesi Cemil Zeybek, Hayati Boyacıoğlu’na Kültür ve Toplumsal İşler Müdürü Bekir Cenup ve Mehmet Nergiz’e Paşalar Mahallesi Muhtarı Recep Panay aracılığıyla teşekkür plaketleri verildi.

Karikatüre, sanata, edebiyata kendini adamış isimlerin katıldığı sempozyumun ikinci gününde Şair Halim Şafak Şanlıdağ moderatörlüğünde Karikatürist İzel Rozental ‘Turhan Selçuk’un Editoryal Karikatüründe Stereotipler, Klişeler’, Gazeteci-Yazar Zeki Coşkun ‘İmgesel Bire Bir Otoportre Olarak Abdülcanbaz’ ve Şair Oktay Yivli ‘Turhan Selçuk’ta Çizgi Anlatıbilimsel Yaklaşım’ konularında konuşmalarını düzenledi.

Çizer İzel Rozental, “Turhan Selçuk’a eş olduğu amacıyla Milas mı bahtlı, yoksa Milas’ın Turhan Selçuk’a bu denli topluluk çıkması zımnında Turhan mı ak yazılı bilemiyorum. Zer Muhammet Tokat’a ve Ruhan Hanım’a bu noktada haddinden fazla husus borçluyuz” dedi.

“ABDÜLCANBAZ YARATICISINDAN BAĞIMSIZ HARARETLI BİR KARAKTERDİR”

Gazeteci-Yazar Anlaklı Coşkun, “Biz iki gündür tıpkısı isimden bahsediyoruz. Turhan Selçuk ve Abdülcanbaz. Bu herkese şans olamaz tıpkı durumdur. Abdülcanbaz yaratıcısından müstakil ateş parçasi tıpkı karakterdir. Keşki Turhan Selçuk yaşasaydı ve Abdülcanbaz’ın ne yaptığını öğrenebilseydik” diye niteleyerek konuştu.

Şair Oktay Yivli, “Turhan Selçuk kabilinden halkçı tıpkı artist ile karşı karşıyayız. Abdülcanbaz, 1957’da Ulusallık üzere çizilmeye başlıyor. Selçuk, önceleri Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz’dan müzaheret alır. Sonrasında vakit kaybetmeden kendisi kaleme alır. Abdülcanbaz’ın bu büyüklüğünde sevilmesinin sebebi bizim mefkûre tipimiz olmasıdır” dedi.

İZEL ROZENTAL’A FAHRİ HEMŞEHRİLİK

Sempozyumun peşi sıra iki dolaşma boyunca banak özne isimlere Komutan Tokat yoluyla teşekkür plaketleri ve çiçekleri sunma edilirken Belediye Meclisi’nin kararıyla Gönüllü Hemşehrilik kararı alınan İzel Rozental’a “Aramıza dobra geldiniz” denilerek Fahri Hemşehrilik Beratı sunuldu.

“İÇİME FAZLASIYLA SİNEN BİR ÇALIŞMAYDI”

Sempozyumun böylelikle umumi tıpkısı değerlendirme yapan Tokat; “Sanat ve Edebiyat Günleri kapsamında düzenlenen etkinlikler bizler üzere ince tıpkı yürüyüştü. Halim Şafak Şanlıdağ hemşehrimizin yetenek ve birikimleriyle bu noktaya geldik. İki ahit boyunca içi komple kırcı güzeşte, dirlik mahmul benzeri izlence oldu. Türkiye’nin ve dünyanın ayrı ayrı yerlerinden isimler bu hisse senedi amacıyla buraya geldi. Bu anlamda birlikte içime ziyadesiyle sinen bir çalışmaydı” dedi.

Sempozyuma katılan kamu konuklarla alay malay çekilen yadigâr fotoğrafının ardından 12. Turhan Selçuk Uluslararası Karikatür Yarışması Dürü Töreni ve Turhan Selçuk’un Sanatı Sempozyumu programı sona erdi.

Share: