Moldova parlamentosundan Dorin Recean hükümetine güvenoyu

Moldova parlamentosunda yapılan oylamada, Gün Batısı yanlısı Dorin Recean hükümeti güvenoyu aldı.

Moldova’da 10 Şubat’ta çekilme fail Natalia Gavrilita hükümetinin peşi sıra Cumhur Reisi Maia Sandu marifetiyle başvekil adayı olarak Garp yanlısı 48 yaşındaki Dorin Recean gösterilmişti. Moldova parlamentosunda yapılan oylamada, Recean hükümeti, 101 sandalyeli parlamentoda 62 milletvekilinin onayı ile güvenoyunu aldı. Recean ayrımsız esbak kabineyi nazik ölçüde korurken, elden maliye, altyapı, adalet ve erke bakanlarını değiştirdi.

Oylama öncesi “Gönençli, Emin, Avrupalı Moldova” antetli tıpkı programda politika planlarını parlamento ile paylaşan bozuk İçişleri Bakanı ve Reisicumhur Yardımcısı olan Recean, “Uluslararası anlaşmalara içtinap etmek duyulan, ülkeler arasındaki sorunların diyalog vasıtasıyla çözüldüğü, siktirici devletlere saygının olduğu güvenli bir dünyada devam etmek istiyoruz. Avrupa Birliği’nin birlik üyesi atılmak istiyoruz” dedi.

Ukrayna- Rusya Savaşı dolayısıyla enerji ve azık fiyatlarının yükseldiği Moldova’da hükümet karşıtı protestolar patlak vermiş, 18 mahiye fariza süresinin peşi sıra Başbakan Gavrilita ricat etmişti.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Sandu ise, tekraren Rusya’yı Moldova’yı istikrarsızlaştırmaya çalışmakla suçladı. Geçtiğimiz pazartesi haset Sandu, Rusya’yı Moldova hükümetini devirmek, Moldova’nın Avrupa Birliği’ne katılmasını yenmek ve Ukrayna’ya karşı savaşta kazanmak üzere çekim yapmakla suçlamıştı. Moldova’nın ayrılıkçı Transdinyester bölgesinde askerleri mevcut Rusya ise, söz konusu iddiaları yalanladı. – KİŞİNEV

Share: