KASTAMONU – Türkiye’nin sunma az suret nüfuslu kenar ilçesi: Doğanyurt

Türkiye’nin sunu bir iki gestalt nüfuslu periferi ilçesi olan Kastamonu’nun Doğanyurt ilçesi, yeşil ile maviyi tıpkısı arada barındıran katıksız güzelliğiyle yöre plana çıkıyor.

Kent merkezine 121 kilometre uzaklıkta bulunan ve kısaca 2 saatlik yolculukla ulaşılabilen Doğanyurt, 1990’da ilçe oldu.

Bir tarafında Karadeniz’in gayrimahdut bucaksız maviliği, diğer birlikte ise yeşilin bilgili olduğu dağlarıyla doğal güzellikleri bünyesinde barındıran Doğanyurt’un 2 mahallesi ve 25 köyü bulunuyor.

Türkiye genelinde Doğanyurt kütüğüne kayıtlı 29 bin 338 hayat bulunurken, bunların 23 bin 438’i İstanbul’de yaşıyor.

İstanbul’a verdiği göçle dikkati çekici ilçede Türkiye İstatistik Kurumu 2021 Yılı Adrese Dayalı Şahıs Taşıt Sistemi verilerine göre, köylerde 4 bin 431, kaza merkezinde ise 997 kişi tevakkuf ediyor.

Karadeniz, Akdeniz ve Veli sahillerindeki ilçeler arasında suret nüfusu arz az olan Doğanyurt, sakinlerine rahat tıpkı yaşam sunuyor.

Yaz aylarında nüfusu artan ilçede fındık, kestane ve kestane balı balaban mahsulat namına öne çıkıyor.

Doğanyurt Belediye Reisi Ahmet Kaya, AA muhabirine, ilk defa 1999 yılında şehremini olduğunu, ikinci öğün seçildiği 2009’dan bugüne büyüklüğünde şehremaneti başkanlığını sürdürdüğünü söyledi.

Batısında Cide, doğusunda İnebolu’nun bulunduğu ilçenin iyicene koylara ehil olduğunu tamlayan Kaya, kişmiri vasıtasıyla gidilemeyen koylara bahir marifetiyle erişim sağlandığını anlattı.

Kayaç, Doğanyurt’un kestane balıyla gündeme geldiğini dile getirerek, “Kestane balı denildiğinde Doğanyurt akla geliyor. Soylu Erki namına ilçede evvel geçmiş fındık, henüz sonraları kestane balı gelmektedir.” ifadesini kullandı.

“Denizi, kestane balını sevenleri Doğanyurt’a nida ediyorum”

Eksantrik illerdeki Doğanyurtlulardan ikametlerini ilçeye aldırmalarını talip Kayaç, şunları kaydetti:

“Merkez nüfusumuz 997’dir. Belediyelerin gelirleri, İller Bankasından nüfuslarına göre geliyor. İstanbul’üstelik tekaüt olup edebiyat burada duran hemşehrilerimizin ikametgahlarını Doğanyurt’a almasıyla ilçemize eş kullanılmış oluruz. Nüfusumuz hasis. Düzenlilik olaylarında ilçemiz Kastamonu’nun sunma vukuatsız ilçelerindendir. Sakin ayrımsız maltalık istiyorsanız, olayların olmadığı ayrımsız hayat istiyorsanız Doğanyurt’a elkızı. Denizi, kestane balını sevenleri Doğanyurt’a nida ediyorum.”

“Burada yaşamanın zorlukları ve şekerli yönleri var”

Kalıp Mahallesi Muhtarı Faruk Yağız ise Doğanyurt’un basit tıpkısı ilçe olduğunun altını çizerek, “Esnaflık yapıyorum. Burada yaşamanın zorlukları ve lezzetli yönleri var. Yazları elan kalburüstü oluyor. Maviyle yeşilin birleştiği noktadayız. Domuzuna ve yumuşak aynı kaymakamlık. Buradan gidenleri aynı dönem yeniden bekliyoruz.” diye niteleyerek konuştu.

Ali İhsan Kayaç üstelik 11 sene evvel İstanbul’dan Doğanyurt’a döndüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Doğanyurt’a döndüğüm üzere haddinden fazla mutluyum. Lokantam var. Maskara ayrımsız kaza. Sahili çok iyice. Gökçe Yazın İstanbul’dan gelenler oluyor. İstanbul’de olan arkadaşlarımın üstelik gelmesini tavsiye ederim. İstanbul’dan gelince kendimi şen ve huzurlu hissettim.”

Share: