Mantardan 23 hayat zehirlendi, uyarma yapıldı

DÜZCE’de, serencam bir ayda ormandan topladıkları mantarları yiyici 23 dirilik zehirlendi. İl Afiyet Müdürü Yasin Yılmaz mantarlarda bulunan toksin maddelerin uykuluk hasarları ya de ölümcül sonuçlara bozukluk olduğunu belirterek, “Doğada yetişen saf mantarları ego bunları biliyorum diyerek toplayıp tüketmek oldukça kırıcı. Ekin mantarlarını, pakette olan mantarları bezdirmek gerekiyor. Birkaç tıpkısı miktarda da olsa ağılı mantar hastalığı yiyeceğin içine karıştığında ölümsek sonuçlarla karşılaşabiliyoruz” dedi.

Kentte baran yağışlarının arkası sıra doğada yetişen mantarları tüketen vatandaşların sayısında çoğalma yaşandı. Ilk Teşrin ayında ormandan topladıkları mantarlardan yiyen 23 kişi zehirlendi. en son Beyciler Mahallesi’nde zihayat Medine Dik (32), yalan zehirlenmesi zımnında kaldırıldığı Düzce Atatürk Çap Hastanesi’nde tedaviye alındı.

Düzce İl Sağlık Müdürü Yasin Yılmaz, bu konuda uyarılarda bulundu. Doğada yetişen mantarların tüketilmesi durumunda ölümcül sonuçların ortaya çıkabileceğini ifade fail Yılmaz, “Yalan zehirlenmelerine karşı dikkat etmemiz gerekiyor. Doğada yetişen natürel mantarları, ‘Ben bunları biliyorum’ diyerek toplayıp tüketmek az çok ağır sıklet. Kültür mantarlarını, pakette olan mantarları tüketmek gerekiyor. Bir Iki aynı miktarda üstelik olsa zehirli mantardan yiyeceğin içine karıştığında ölümcül sonuçlarla karşılaşabiliyoruz” dedi.Sonbaharla alay malay mantarların doğada çıkmaya başladığını belirterek uyarıda kâin Yılmayan, şöyle konuştu:

“Temas mantarın ayrımlı zehirlenme belirtileri var. Bunun dışında bulantı ve gaseyan üzere zehirlenme belirtileri gösteriyorsak mutlak Millî Keskin Müşavere hattı evet de 112’yi aramamız gerekiyor. Doğada yetişen doğal mantarlar baran yağmasıyla gelişigüzel bağ bozumu evet bile bahar aylarında çıkmaya başlıyor. Bunların içinde değişik toksin maddeler meydan alıyor. Bu toksin maddeler neticesinde karaciğer hasarları ya üstelik ölümsek sonuçlar ortaya çıkıyor. Olabilir olduğu kadar uzak durmak gerekiyor.”

Share: