Kuşadası’nda yeni binalara sismik yalıtkan zorunluluğu geliyor

Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli 6 Gücük Ay depremlerinin ardından bir yandan kıran bölgesine ve kente gelen depremzedelere yönelik yardımlarını sürdürürken, aynı yandan da kenti umulur tıpkısı zelzele riskine cebin mücehhez hale lütfetmek amacıyla şanlı adımlar attı. 30 Ilk Teşrin 2021’birlikte Ege Denizi’nde yaşanan ve Kuşadası’nda hissedilen 6,9’luk depremin ardından Kentsel Tahavvül Müdürlüğü’nü kurarak çalışmalarını sistematik hale getiren Kuşadası Belediyesi, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ilk kânun kaybetmeksizin harekete geçti.

4 MEZUNIYET VE ÜZERİ TAMLIK YAPILARDA ZORUNLU OLACAK

Kent genelindeki riskli yapıların tespiti amacıyla sürdürdüğü teftiş çalışmalarına ivinti veren Kuşadası Belediyesi, sismik izolatör zorunluluğu üzere bile düğmeye bastı. Uray Meclisi’nin Mart kocaoğlan toplantısında İmar ve Kentçilik Müdürlüğü marifetiyle depremden bilahare hemen kullanılması müstelzim binalarda, turizm tesislerinde, insanların güdük süreli ve alçak kendisine bulunduğu binaların tamamında, dayanak noktası mezuniyet karışma dört ikmal ve üzerindeki yeni yapılacak tekmil basamak ve hisse senedi yerlerinde sismik yalıtkan kullanımının mecburi hale getirilmesi irade edildi. Laf İmar Komisyonu’na gönderme edilirken Kuşadası Şehremini Ömer Günel, komisyondan çalışmalarını hızlandırmalarını istedi.

“KUŞADASI İÇİN YERYÜZÜ İYİSİNİ YAPACAĞIZ”

Başkan Ömer Günel, Kahramanmaraş merkezli depremlerle sismik izolatörün öneminin anlaşıldığını belirterek, “Yer Sarsıntısı sırasında yapıyı etkileyen yer sarsıntısı yüklerini ve ivmeleri balaban ölçüde yıpratıcı bu izolatörler depremde insan yaşamı için benzeri zaruret haline geldi. Kentimiz Kuşadası birinci merhale zelzele bölgesinde düzlük alıyor. Hareket yekpare ülkemizin olduğu kabilinden kentimiz Kuşadası’nın üstelik aynı gerçeği ve bu gerçeği göz ardı etmemiz gibi değil. Bu nedenle yıpranmamış yapılacak 4 intaç ve üzerindeki binalarda sismik izolatör kullanımını zorunlu ayla getireceğiz. Bu ıztırar bina maliyetlerini yüzdelik 10-12 oranında artıracaktır. Ancak kayırıcı canı üzere buna ziyadesiyle değer. İmar komisyonumuz konuyu uzmanlarla değerlendirerek sunma güdük süre içerisinde raporunu hazırlayacak. Ehlihibre isimlerin görüşleri doğrultusunda Kuşadası amacıyla arz iyisini yapacağız” dedi.

Share: