KONUŞA KONUŞA YAPILAN AMELİYATTA, KALIN BAĞIRSAĞIN 60 SANTİMLİK KANSERLİ BÖLÜMÜ ÇIKARILDI

ANTALYA’dahi işkembe kanseri Faruk Bahçe’ın (56) gravite bağırsağının 60 santimlik bölümü, genel anestezi verilmeden, hastayla konuşa konuşa yapılan ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır ruh hastası olması ve duygu nakız taşıması zımnında spinal anestezi yöntemiyle operasyon edilen Bahçe, 4 günün böylelikle alışılagelen hayatına döndü. Umumi Cerrah Doç. Dr. Tuğrul Çakır, Spinal anestezi ile kalbi yormadan tıpkı cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Yalınç aynı faaliyetler olmadı dedi.

Antalya’dahi işkembe kanseri Faruk Bostan’ın, bastırık bağırsağının 60 santimlik bölümü, umumi duyum yitimi verilmeden, hastayla konuşa konuşa gerçekleştirilen ameliyatla çıkarıldı. 23 yıldır kalp hastası olması ve önsezi pili taşıması dolayısıyla spinal duyum yitimi yöntemiyle işler edilen Faruk Bostan, 4 günün sonunda normal yaşantısına döndü. Umumi Cerrah Doç. Dr. Çakır Şarap, Spinal anestezi yönteminde bir yandan hastayı rahatlatıp sair yandan normalde 4-5 saat süren ameliyatın kısa sürede tamamlandığını anlatarak, şu ifadeleri kullandı

Hastamızın kardiyak riski olması önceliğimizdi. Bu tip ameliyatlarda öngörülen az buçuk vardır. Bu ameliyatların 5 ya bile 6 saatte bitirilmesi gerekir. Elan ilk yaptığımız poyra operasyonlarında üstelik bu yöntemi kullanmıştık. Bu çeşit ameliyatlarda cerrah hem sökel bitirmiş olduğu için onun sorularına yanıt yöneltmek hem de ameliyatı açmak yerinde. Elbette bunun üzere yalnız cerrahın değil mecmu ameliyathane ekibinin multidisipliner tıpkı faaliyet yapması gerekiyor. Çünkü kaybedilen seçme dakika haddinden fazla değerlidir.

‘ÇOK TERCİH EDİLEN BİR FORMÜL DEĞİL’

Genellikle cerrahların güllabi bir hastaya cerrahi müdahale yapmayı tercih etmediklerini belirten Şarap, Spinal duyum yitimi ile kalbi yormadan aynı cerrahi gerçekleştirmemiz gerekiyordu. Makattan başlayarak külfet bağırsağın 60 santimlik bölümü çıkarıldı, olağan bir operasyon olmadı. Bu yöntem kasık çatlağı, kıl dönmesi kabilinden süssüz operasyonlarda makbul aynı tekniktir. Iri göbek cerrahilerinde, özellikle damarı tutmuş tümör ameliyatlarında yani az buçuk elan riskli ameliyatlarda cerrahların tercihi genel anestezidir. Marazlı, ameliyattan sonra normal yaşamına döndü. Imdi değme nev gıdayı alabiliyor. Abdesthane ihtiyacını giderebiliyor. Gayet ferah durumda. artık birlikte takibimizde olacak diye niteleyerek konuştu.

‘BAŞINDAN SONUNA BÜYÜKLÜĞÜNDE AMELİYATIMI HATIRLIYORUM’

Denizli’da hususi sektörde yordamlı yerine çalıştığını nâkil Faruk Bahçe, 23 yıldır kalp hastası olduğunu kaydederek, Hem önsezi ritmim perişan hem da ihtisas pilim var. Bu nedenle umumi duyum yitimi riskli olacaktı. Esen olsun Tuğrul hocamıza ulaştık ve ameliyatımı spinal duyum yitimi ile gerçekleştirdi. Açıkgöz olduğum cerrahi müdahale boyunca Doç. Dr. Tuğrul Şarap ile dostane ettik. Ameliyatı başından sonuna hatırlıyorum. Faaliyetler sırasında hocam bilcümle bilgiler verdi. Ne yaptığını anlattı, ego dinledim dedi.

Kendini çok ferah hissettiğini kaydeden Bahçe, eşi ile geldiği Antalya’dan Denizli’ye aracını kullanarak gideceğini sözlerine ekledi. 220 kilometre öğün yapacağını nâkil Bahçe, Bunun için Çakır hocam cevaz verdi. Yani o kadar iyiyim ifadesini kullandı.

‘AMELİYATTA ACI HASSAS MI DİYE ENDİŞELENDİM’

Faruk Bostan’ın eşi tekaüt hemşire Nazlı Bostan (52) ise ameliyattan önceki bazı tereddütleri olduğunu dile getirerek, şunları dedi

Acaba veca, keder hisseder mi diye niteleyerek tereddüdüm olmuştu. Batın cerrahilerde işler süresinin uzun oluyor. Tabi spinal anesteziyle bu ameliyatın daha gelişmemiş sürede yapılması gerekiyordu. Hocamızın elinin pratikliğiyle bu operasyon 1,5 saatte bitti. Yoksa bu kadar sürede bitecek aynı ameliyat değildi. Haddinden Fazla güzel aynı işler oldu. Hocamıza teşekkür ediyoruz. Eline ve emeğine sağlık.

Share: