“Kırklareli meşe balı”nda kapçık sayısı 3 yılda 2 katına bundan sonra

Kırklareli’nde, Istranca Dağları’nın zengin bitki örtüsünden elde edilen coğrafi işaretli meşe balı sofralara hoşlanma katıyor.

Hastalıklardan cıbıldak Kırklareli’nin Balkan köylerinde arıcılar aracılığıyla üretilen antioksidan değeri faziletkâr meşe balı, adını rastgele geçen aktarılma elan fazla duyuruyor. Ancak içinin beraberinde mahdut dışından birlikte temenni gören meşe balı, damaklarda ayrı benzeri haz bırakıyor.

Koyu rengi, aroması ve lezzeti ile öne çıkan meşe balında istihsal üstelik talebi bastırmak üzere seçme sabık dönem artıyor.

İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, sabık sene Türk Berat ve Bellik Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Kırklareli meşe balının, Türkiye ve dünyada ayrı benzeri öneme cemaat olduğunu söyledi.

Devlet destekleri ile kentte meşe balı üretiminin arttığını ifade eden Aksoy, 3 sene önce 35 bin olan kovan sayısının bugün 70 bine yükseldiğini dile getirdi.

Aksoy, laboratuvar sonuçlarına göre meşe balının antioksidan değerlerinin çokça erdemli olduğunu anlatarak, “Meşe balının, salgı balı olmasından âlem laboratuvar analizleri haddinden fazla yüce. Balımızı ülkemizin önde mevrut üniversitelerine göndererek laboratuvar tahlillerini alıyoruz. Analizsiz hiçbir meşe balımızı satmama taraftarıyız.” dedi.

Aksoy, meşe balının koca sağlığı açısından faydalı olduğunu vurgulayarak, tüketilmesi tavsiyesinde bulundu.

Bu sene bal üretiminin bereketli geçtiğini belirten Aksoy, “Güzeşte yıla bakarak yüzdelik 100 istihsal artışımız var. 150-200 ton meşe balı üretimimiz var, bu yıl hem kapçık hem birlikte ürün arttı. Geçen sene üretimimiz iklimden dünya düşmüştü. Bu sene mevsimlerin ve yağışların iyice olmasıyla ürün artmış durumda.” diye niteleyerek konuştu.

Aksoy, meşe balını ancak içinde ferah ferah pazarladıklarını, ürünün sıkıntılı dışından üstelik murat gördüğünü anlatım etti.

“Okul Çocuğu yetişmeye çalışıyoruz”

Kestirmece 15 yıldır meşe balı üretimi yapan Emrah Akol bile meşe balının vücudun savunma sistemini yükseltmek üzere dahi kullanıldığını dile getirdi.

Kovid-19 sürecinde meşe balının çokça bağ gördüğünü anlatan Akol, “Meşe balı coğrafi bel aldıktan bilahare bilinirliği henüz çok arttı. Tüketiciler tarafından henüz çok talep görmekte. Bu balın üretimi zaten butik ayrımsız üretim. Dilek bakımından de oldukça temenni görmekte. Satışlarımız gayet iyi. Talebe yetişmeye çalışıyoruz.” dedi.



Share: