KIRIKKALE – Nazır Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Faziletkâr Hızlı Şimendifer Hattı Kırıkkale İstasyonu’nda incelemelerde bulundu

Ulaştırma ve Enfrastrüktür Bakanı Adil Karaismailoğlu, ” Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizde tüvana kestirmece 1 milyon 400 bin vatandaşımız de erdemli aceleci trenle seyahat etme imkanına kavuşacak.” dedi.

Bakan Karaismailoğlu, Yahşihan ilçesinde bulunan Ankara-Sivas Erdemli Acul Katar Hattı T-16 tüneli uğrunda yaptığı açıklamada, çipo yollarında adeta bir seferberlik zar ettiklerini ve yepyeni bir bölüm başlattıklarını söyledi.

Türkiye’nin erişim altyapısı için yüce yatırımlar yaptıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, “Türkiye, Asya-Avrupa- Orta Doğu ekseninde erişim açısından avantajlı tıpkısı konumda, bu açıdan demir yollarını rüçhan kısım olarak ilan ettik. Demir yollarında adeta bir seferberlik car ettik ve alışılmadık aynı dönemi başlattık. Serencam 20 yılda ülkemizin erişim ve bildirişim altyapısı üzere 1 trilyon 653 bilyon liranın 346 milyar lirasını demir yollarının imarına ve gelişmesine harcadık.” diye konuştu.

Mevcut demir yolu ağlarının tamamını yenilediklerinin altını çizen Karaismailoğlu, çıpa yollarında yüzyıl atlatan projeler gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye da bitmeme ettiklerini dile getirdi.

“demir hat ağımızı 13 bin 150 kilometreye yükselterek ülkemizi çabuk şimendifer işletmeciliğiyle tanıştırdık”

Vekil Karaismailoğlu, Türkiye’yi hızlı katar işletmeciliğiyle tanıştırdıklarını belirterek şöyle bitmeme etti:

“Bu süreçte, aceleci şimendifer projeleri, kâin sistemin yenilenmesi ve modernizasyonu, milli ve evcil demir hat sanayisinin geliştirilmesi üzere nazik gelişmeler katettik. Tarihi İpek Yolu’nun canlandırılmasını amaçlayan ‘Bir Tane Sefer Biricik Kuşak’ girişiminin sunma heybetli halkasını oluşturan Bakü-Tiflis- Kars demir hat hattı ve Marmaray ile Pekin’den Londra’ya kadar sunma emniyetli, arz kısa, yeryüzü hesaplı uluslararası demir yolu koridoru oluşturduk. demir yolu ağımızı 13 bin 150 kilometreye yükselterek ülkemizi acul şimendifer işletmeciliğiyle tanıştırdık. Detaylı yıllar vatandaşlarımızın tercih etmediği demir yolu seyahatlerini bundan sonra hızlı ve konforlu yolculuk isteyenlerin ilk adresine dönüştürdük. 2009 yılında ilk kez Ankara- Eskişehir beyninde başlayan efdal acul şimendifer işletmeciliğine Ankara-Sivas Faziletli Hızlı şimendifer hattımızın dahi arttırma edilmesiyle Ankara merkezli erdemli çabuk demir hat ağımızın majör parçası elan eksiksiz olacak.”

T15 tüneli çalışmalarını incelediklerini anlatan Karaismailoğlu, şunları söyledi:

“Şu anda Ankara-Sivas Çabuk Şimendifer Hattı kapsamındaki Elmadağ ilçesi ile Yahşihan ilçeleri beyninde bulunan Hisar ve Bedesten köyleri arasındaki T15 tüneli çalışmalarını inceledik. T15 tünelimiz, Ankara-Kırıkkale-Yozgat-Sivas Aceleci Katar Hattı’nın kocaman tıpkısı bölümünü teşekkül ediyor. Aceleci tren hattımız, saatte 250 kilometre hıza makul form özelliğine erbap olacak. Tamamlandığında Ankara-Sivas arasındaki mesafeyi 603 kilometreden 405 kilometreye düşürecek. Ankara-Sivas arası 12 saat olan seyahat süresi ise 2 saate, Ankara-Yozgat arası ise 1 saate inecek. Ankara-Sivas hattımız bir zamanda Edirne’den Kars’a uzanan Şark-Gün Batısı hızlı demir hat koridorunun yüce parçası olacak. Yapım çalışmalarında sona yaklaştığımız Ankara-Sivas Hızlı Tren Hattı projesi ile Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizi dahi faziletli hızlı katar konforuyla tanıştırıyoruz. Kırıkkale, Yozgat ve Sivas illerimizde hayatiyetli tahminî 1 milyon 400 bin vatandaşımız de yüksek hızlı trenle gezi ika imkanına kavuşacak.”

Karaismailoğlu, kalıp üstünde Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas tutmak için 8 istasyon olduğunu tabir etti.

“İlk kere evcil ray kullanarak toplanmış 1630 kilometre ray serimi yaptık”

Proje genelinde haddinden fazla büyük mesafeleri geride bıraktıklarını vurgulayan Karaismailoğlu, şöyle dedi:

“Mecmu 155 milyon metreküp hafriyat ve dolgunun yapıldığı projede ilklerin dahi yaşandığı heybetli sanat yapıları mensur ettik. Haddinden Fazla stabil bire bir coğrafya üzerinde mecmu uzunluğu 66 kilometre olan 49 tünel ve 27 kilometre olan 49 viyadük mensur ettik. 5 bin 125 metre ile projenin sunu teferruatlı tünelini Akdağmadeni bölgesinde, 2 bin 220 metre ile arz ince demir hat viyadüğünü ise Çerikli, Kırıkkale’de düz yazı ettik. 90 metre ile Türkiye’nin sunma detaylı açıklığa erbap demir hat viyadüğü ile yine 90 metre yükseklik ile Türkiye’nin sunma faziletli ayağa eş demir hat viyadüğünü dahi Elmadağ’üstelik nesir ettik. Hızlı tren hattımızda ilk kez yerel ray kullanarak 1630 kilometre ray serimi yaptık. 138 kilometre beton yol ile tünellerde ilk balastsız defa uygulaması gerçekleştirdik. Gene proje kapsamında Sivas’ta evcil ve milli buz önleme ve buz nakız tesisi yaptık.”

Vekil Karaismailoğlu, “Bildiğiniz üzere projenin 315 kilometrelik Balışeyh-Sivas kesiminde sınav ve sertifikasyon işleri da dahil başlamak amacıyla kamu çalışmaları daha ilkin tamamlamıştık. Şu anda küsurat 78 kilometrelik Kayaş-Balışeyh arasındaki çalışmalara şipşak devam ediyoruz. Buradaki işlerimiz birlikte bitti diyebiliriz. Bu kesimde kâin akıbet tüneli üstelik tamamladık. Üstyapı, elektrifikasyon ve sinyalizasyon çalışmalarında de serencam aşamaya geliyoruz.” ifadelerini kullandı.

En güdük zamanda çalışmaları tamamlayacaklarının altını çizen Karaismailoğlu, daha çok çabuk katar konforuyla seyahat ika imkanına Sivas, Yozgat ve Kırıkkale’de tevakkuf fail vatandaşların üstelik kavuşmasını hedeflediklerini dile getirdi.

“Türkiye’nin aydın geleceğinin yeryüzü majör nişanelerinden biridir”

Karaismailoğlu, Ankara-Sivas Aceleci Katar Hattı’nın hem Türkiye’üstelik hem üstelik dünyada bakir atılımlara ilham vereceğini vurgulayarak şunları kaydetti:

“Projemiz benzeri zamanda ihalesini yaptığımız Ankara- Kayseri Acul Tren Hattı’nın Ankara-Yerköy kesimini üstelik kapsamaktadır. Ankara-Sivas hattı hoppadak tıpkı gestalt olmanın ötesinde Türkiye’nin ışıklı geleceğinin bildirme kocaman nişanelerinden biridir. Ati vizyonumuzun arz cesim unsurlarından biri, ülkemizin rakiplik gücüne ve toplumun hayat kalitesinin yükseltilmesine katkıda bulunan tehlikesiz, hesaplı, konforlu, çevreye hassas, kıvrak, muvazeneli ve sürdürülebilir ayrımsız ulaştırma sistemi oluşturmaktır. Bu çerçevede, gelecekte görmeyi hedeflediğimiz Türkiye fotoğrafını daha bile netleştirmekteyiz. Total kalkınma odaklı mobilite, dijitalleşme ve geri hizmet dinamikleriyle şekillenen, yeni, etken ve dünyayı bu coğrafyaya entegre etmeyi hedefleyen iddialı tıpkı sürecimiz var ve bu süreci ulaşımın seçme modunda başarıyla yönetiyoruz.”

Vekil Karaismailoğlu, konuşmasının ardından Ankara-Sivas Yüksek Çabuk Katar Hattı Kırıkkale İstasyonu’nu konuşma ederek yetkililerden hikmet aldı.

Karaismailoğlu’na, Vali Bülent Tekbıyıkoğlu, AK Parti Kırıkkale Saylav Ramazan Birey, Kırıkkale Belediye Başkanı Mehmet Okkalı, DOĞRU Parti İl Başkanı Mustafa Kaplan ve vekâlet yetkilileri eşlik etti.

Share: