Kars, Ardahan ve Iğdırlı Dağcılar, Cumhuriyet Altını Bayramı ve Kars’ın Halas Yıl Dönümünü Şahika Tırmanışıyla Kutladı

TACETTİN DURMUŞ

Kars, Ardahan ve Iğdırlı dağcılar, 29 Ekim Cumhuriyet Altını Bayramı ve 30 Teşrinievvel Kars’ın antagonist işgalinden kurtuluşunun 102’nci sene dönümü nedeniyle 2.500 rakımlı Tekelti Dağı’na şahika tırmanışı yaptı.

Kars, Ardahan ve Iğdırlı dağcılar bu haftaki rotalarını, Iğdır’ın Tuzluca ilçesinde mevcut 2.500 metre yükseklikteki, pürüz derecesi itibarıyla K2’ye müşebbeh Tekelti Dağı’na yöneltti. Ustalık tırmanış gerektiren güçlü dağın zirvesine vasıl dağcılar, Cumhuriyet Bayramı ve 30 Ekim Kars’ın düşman işgalinden halas sene dönümü coşkusunu alay malay yaşadı. Dağın zirvesinde kâin direğe Türk Bayrağı astıktan sonra sembol ve flamalarını açan dağcılar, tam şüheda için ocumak duruşunda bulunduktan sonradan İstiklal Marşı’nı okuyarak, zirvelerini başta Kurtuluş Savaşı şehitleri kalkışmak üzere tamlık şehitlere adadı.

“KARS, İKİ MİLLİ COŞKUYU BİR ARADA HAYATIYETLI BİR ŞEHİR”

Zirve tırmanışı ile ait yerine açıklamada bulunan Karslı alpinist Harun Çalkın, şunları söyledi:

“29 Ilk Teşrin ve 30 Ilk Teşrin bizim üzere heybetli iki tarih. 29 Teşrinievvel bilcümle vatanımız üzere oylumlu olan Cumhuriyet Bayramı, 30 Teşrinievvel dahi Kars’ın düşman işgalinden kurtuluş günüdür. Buna güvenerek bizler da Tekelti Dağı’na şahika yaptık. Şehitlerimizi burada bire bir posta henüz ecnebi ettik. Hocalarımız Bülent Mavzer ve Alpay Korkmaz’ın açtığı rota ile gördüğünüz kabil teknik aynı tırmanış gerçekleştirdik. Buraya akmak isteyen arkadaşlara Tekelti Dağı’nı referans ediyoruz. Pespaye ecnebi ülkelere gitmelerine lazım yok. Burada haddinden fazla afiyetle tırmanacakları aynı rota var. Buraya gelsinler ve görsünler. Buradaki misafirperverlikle karşılaşacaklar. Aşağıda acı evimiz bile var. Dağcılar bu evde ihtiyaçlarını giderebiliyorlar. Kars, Ardahan ve Iğdır’dahi dağcılık kültürü çok evire çevire bire bir şekilde gelişmiş. daha çok birlikte kullanılmamış projelerle faaliyetlerimizi sürdürmeye bitmeme edeceğiz.”

“İKİ BAYRAMI BURADA KUTLAMAK BİZİM İÇİN HADDINDEN FAZLA KEYİFLİYDİ”

Sümeyye Orhan, “Ego Karslı değilim ancak Kars’ın alpinizm alanında çok değişik aynı özelliği var. 29 Ekim Cumhuriyet Altını Bayramı ve 30 Ilk Teşrin da Kars’ın antagonist işgalinden kurtuluşunun 102’nci sene dönümüdür. Bizlerde bu coşkuyu burada gitmek üzere Tekelti Dağı’na çıktık. İki bayramı burada kutlulamak bizim amacıyla çokça keyifliydi” dedi.

Kars Kafkas Üniversitesi Dişçilik Fakültesi öğrencisi Sena Ağaoğlu, “Doruk Alpinizm Kulübümüz ile alay malay bugün Tekelti Dağına geldik. Temel amacımız 29 Ilk Teşrin’i tesit etmek. Kars, Ardahan ve Iğdır’üstelik toplamda 50 devam dağımız var. 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Bayramı, 30 Teşrinievvel üstelik Kars’ın halas haset. Bu yüzden mutluyuz. Kars bu yönüyle çifte bayramı olan tek ilimizdir” ifadelerini kullandı.

“MUSTAFA EKSIKSIZLIK ATATÜRK’ÜN ÇİZDİĞİ YOLDA NİCE YÜZYILLARA”

Zirve Dağcılık Natür Sporları Kulübü Iğdır Bölüm Müdürü Bülent Mavzer, “Cumhuriyet Altını yürüyüşüne bir meal esermek amacıyla Tekelti Dağı’ndan ipli tırmanış ve ipli iniş yaptık. Bugünkü zirvemize Cumhuriyet’in onuruna benzeri deme katalım dedik. Aynı tırmanış faaliyetini da bitirdik. Tüm Cumhuriyet severlere Iğdır’dan selam gönderiyoruz. Nice yüzyıllara, Cumhuriyetimizle ve Mustafa Eksiksizlik Atatürk’ün çizdiği yolda birçok yüzyıllara” dedi.

Son adına doruk tırmanışını değerlendiren Türkiye Alpinizm Federasyonu Kars İl Temsilcisi Alpay Korkmaz birlikte “Bugün haddinden fazla stabil benzeri tırmanış gerçekleştirdik. İnişimizi tamamladık. Birazdan aşağıda olacağız. Bura Şark Rum Bölgesi’nin nısıf maharet tırmanış gerektiren tıpkı özelliğe eş tıpkısı dağıdır. Aç dağcı arkadaşlarımızla birlikte güvenli bire bir iniş yaptık. Kars, Ardahan ve Iğdır de dağcılığı sevdirmek ve henüz birlikte geliştirmek, yeni rotalar ayırmak amacıyla çalışıyoruz. Bugün bakir arkadaşlarımız birlikte bizlere katıldılar. Çokça domuzuna tıpkı zindelik yaptık” dedi.

Share: