Karadeniz’den yer sarsıntısı bölgesine yardımlar yedinci gününde birlikte bitmeme etti

Trabzon, Gümüşhane, Giresun ve Ordu’üstelik vatandaşlar, “asrın felaketi” yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli 10 ili etkileyen depremlerin ardından başlatılan yardım kampanyalarına yedinci günde bile desteğini sürdürdü.

Trabzon’da, Valilik koordinasyonunda Hamamizade İhsan Komutan Ekin Merkezi’nde oluşturulan Yer Sarsıntısı Yardımları Cem ve Koordinasyon Merkezi ile Beşirli Çok Gayeli Spor Kompleksi’ne ulaştırılan yardımlar bugün de bitmeme etti.

Görevliler ve gönüllülerce tasnif edilerek Çıplak Mahallesi’ndeki Devlet Gereç Ofisine nakledilen malzemeler, depremzedelerin ihtiyaçları doğrultusunda bölgelere iletiliyor.

Yomra Kaymakamlığı ve Belediyesi öncülüğünde dahi vatandaşların desteğiyle çuvallanan 200 titrem odun, Kahramanmaraş ve Adıyaman’daki depremzedelere gönderildi.

Ortahisar ilçesindeki 80. Yıl Çokça Programlı Küçük Asya Lisesi’nde kurulan fırında, depremzedelere yaraşmak için ekmek üretimi sürüyor. Sarıklı ve öğrencilerin desteğiyle üretilen günlük 15 bin savuşturmak, bölgeye ulaştırılıyor.

Ortahisar Mesleksel ve Teknik Küçük Asya Lisesi’nde birlikte yine öğretmen ve öğrencilerin desteğiyle depremzedeler amacıyla soba üretiliyor.

Kentten ayrıca çekicilik yapı ve STK’lerden depremin önceki anından itibaren bölgeye gönderilen personel, açacak ve hareket makinesi sayısı da bugün bakımından 1648 personel, 208 açar, 1 koordinasyon tırı ve 297 hisse senedi makinesine ulaştı.

Öte yandan hareket bölgelerine 218 insanca arkalama tırı ile 10 bile kamyon iletildi.

Gümüşhane

Gümüşhane’üstelik dahi vatandaşların arkalama kampanyasına destekleri sürüyor.

Torul ilçesine sınırlı Kocadal köyünde toplanan odunlar, imece usulüyle kesilerek kamyonlarla zelzele bölgesine gönderiliyor.

Torul Kaymakamı Orhan Ayaz, Kahramanmaraş merkezli deprem dolayısıyla duydukları üzüntüyü dile getirdi.

Torul’de odun seferberliği başlatıldığını belirten Ayaz, şöyle devam etti:

“Günde 4-5 kamyon gelmek amacıyla gerekseme olan bölgelere irsal ediyoruz. Şu anda Namazgâh Vadisi’nde kafasız vatandaşlarımız ellerindeki odunları getiriyor. Odunları çuvallara doldurup tırlara yüklüyoruz. Dün 4 tırımız yola daha çok, namına ulaştı. Zaman bile iki tırımız amade. İnşallah bunları de Kahramanmaraş Elbistan’a yönlendiriyoruz.”

Ayaz, yardımların süreceğine dikkati çekerek, “Cenabıhak devletimize bozulma vermesin. Milletimizin başı salim olsun. Büyük aynı kıran atlattık. Tığ var gücümüzle orada olamasak dahi oradaki insanlarımıza elimden geleni yapıyoruz, yapmaya dahi devam edeceğiz.” diye konuştu.

Kocadal Köyü Muhtarı Orhan Türker bile sarsıntı bölgesine yardımları sürdüreceklerini kaydederek, “Köylerimizden odun topladık. Kesip kırdıktan bilahare araçlarımıza yüklüyoruz. Köylülerimizden Tanrı razı olsun.” dedi.

Giresun

Giresun Valiliğince, yer sarsıntısı bölgelerine 397 vasıta azık kolisi, jeneratör, battaniye, bedel, ısıtıcı, giyim, hıfzıssıhha, yakacak, akarsu ve ihtiyaç malzemesi gönderildi.

Yine Il koordinesinde Malatya’dahi iki bölgede 5 bin nefis aşevleri kurularak, depremzedelere 3 kez ısıdam yemek hizmeti sunuluyor.

Giresun Şehit İsmail Mösyö Halk Eğitimi Merkezi aracılığıyla zelzele bölgeleri için battaniye, atkı ve bertik imal edilmeye başlandı.

Merkez Müdürü Salih Ince, AA muhabirine, “asrın felaketi” yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi sıra gelgel kendisine kendilerinin da depremzedelere destek amacıyla say yürüttüklerini belirtti.

Ayrıntılı, yordamlı öğreticiler eliyle günde 300 battaniye imalatı yapıldığını ve bunların yer sarsıntısı bölgelerine gönderildiğini aktardı.

Ordu

Ordu Afiyet Müdürlüğü marifetiyle hazırlanan ilaç ve tıbbi malzemelerden oluşan tıpkı kamyon sarsıntı bölgesine gönderildi.

Öte yandan TOBB Mesleki ve Ustalık Küçük Asya Lisesi’nin mızrap teknolojileri atölyesinde öğretmenler vasıtasıyla soba imalatına başlandı.

Şimdiye kadar hazırlanan 50 soba, zelzele bölgesine gönderilmek üzere yetkililere tasdik edildi.

Kentte, gâh kaymakamlık belediyeleri aracılığıyla hazırlanan odunlar bile kamyonlara yüklenerek depremden etkilenen illere gönderiliyor.

Kumru ilçesine ilişkin Konaklı Mahallesi’nde hayvancılıkla uğraşan Harun Konaş ile Şenel Çolak, sarsıntı bölgesine yardımda olmak için birer kocabaş hayvanı Kumru Belediyesine mevhibe etti.

Share: