Kahramanmaraş’taki Ortam Höyük’te hafriyat çalışmaları başladı

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesindeki Düz Höyük’te ikinci aktarılma hafriyat çalışmaları başladı.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Afşin Belediyesi hareket birliğiyle Tanır Mahallesi’nde gerçekleştirilen çalışmalara, 20 yabanlık takım katılıyor.

Kazı Başkanı ve Kardeş Evren Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Elif Baştürk, AA muhabirine, eylül ayı sonuna kadar sürmesi planlanan çalışmalarla bir nice tarihi eseri zaman yüzüne çıkarmayı hedeflediklerini belirtti.

Baştürk, adlı İngiliz kazı bilimci Sir William Ramsey’ın 1890 yılında Tanır Mahallesi’ndeki Ortam Höyük bölgesini müzakere ederek kocaman bulgulara rastladığını hatırlatarak, Eti yazıtlarında adı sabık zayi Lavazantia yahut Hurama kentlerinden birinin bölgede olabileceğini şahsi notları arasına kaydettiğini ve bölgede hafriyat çalışmalarına atiklik verildiğini aktardı.

Ortam Höyük’ün konumu ve boyutlarıyla Küçük Asya hatta acun arkeolojisi açısından mehabetli olduğunu belirten Baştürk, şunları kaydetti:

“Bu zaman çalışan sayımız az buçuk daha aşkın. Geçtiğimiz yıl yaptığımız açma çalışmalarımızda erken gün verilerimizi toplamıştık. Müteharrik ve akademisyen sayımızı az buçuk elan artırarak bu sene merkezden küşat çalışması başlattık. Açım çalışmalarında beklediğimiz tarihle karşılaşıyoruz. Kasırga donör şeyler ifade etmek istemiyorum fakat çalışmalarımız tamamlandığında bölgedeki er Nasranilik dönemine ilgili yapılarla ilişik göz açımızı değiştirecek verilerin geleceğine dair umutlarımız var.”

Belediye Reisi Mehmet Fatih Cüret de çalışmalarla dönüş yüzüne çıkarılacak eserlerin acun gündemine çırağ tutmasını beklediklerini dile getirdi.



Share: