Kahramanmaraş Depreminde Evleri Hasar Gören ve 4 Kişiyi Kurtaran Karı, Safranbolu’ya Yerleşti

TUNAKAN YILDIRIM

Kahramanmaraş depremlerinin peşi sıra evlerini kaybeden depremzedelerden 700’ü Karabük’e getirildi. Buradaki yakınlarının yanına sığınan Bariz ailesine Safranbolu’bile hareketli Mehmet Bal, babadan kalma evini hiçbir değer beklemediğini belirterek kullanımlarına sundu.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde bulunan evleri hasar gören Peyda ailesi Karabük’ün Safranbolu ilçesine yerleşti. 3 katlı binaları kullanılamaz kuzuluk gelen karı evvel namına Safranbolu’dahi zinde akrabalarının yanına geldi. Peşi Sıra Safranbolu Esentepe Muhtarı Dinamit Gürsel’in girişimleri ile aileye ocak aranmaya başladı. Durumu duyan Esentepe mahallesi sakinlerinden Mehmet Bal, babasından kalma evini icar almayacağını ve karşılık beklemediğini belirterek Celi ailesinin kullanımına sundu. Depremde arkadaşları ile birlikte 4 kişiyi kurtardığını belirten İmam Kemiksiz (48) eşi ve 3 çocuğuyla gelişigüzel Safranbolu Esentepe Mahallesi’nde yaşamaya başladı.

“AKIBET ANDA MERDİVENLERDEN KENDİMİZİ SOKAĞA ATTIK”

Zelzele çabucak torunlarını kucağına alıp ailesi ile alay malay kendilerini sokağa attıklarını belirten İmam Kategorik şunları söyledi:

“Kahramanmaraş Pazarcık ilçesine sınırlı Narlı Beldesi’nde oturuyordum, oradan geliyorum. Binanın sallanmasıyla kalkmam tıpkısı oldu sobanın birlikte filhakika torunlarım yatıyordu. Bir bağırdım ayrımsız elimle sobayı tuttum bire bir elimle torunları kucağıma alıp dışarı çıktım akibet anda merdivenlerden kendimizi sokağa attık. Çevremizde çöken binalar oldu o binalardan bir arkadaşımızı kurtardığım vadi üç katlıydı kirişler çökmüştü duvarın arasına sıkışmıştı o soğukkanlılıkla evde arak vardı makası almamla demiri kesince muadele ile abiyi çıkardık amma hanımı ve çocuğuna apotr olamadık.

“KARABÜK’E GELENE KADAR İKİ ÜÇ ZAMAN YARDIM GELMEDİ FILHAKIKA”

Biz evde 7 kişiydik ben, eşim, kızım, damadım iki torunum. Gerileme altında şu anda yakınlarımızdan her şey namevcut ama aha çevremizde eşimizde dostumuzda kaybımız haddinden fazla akraba bile haddinden fazla. İlk depremde hasar vardı ikinci depremde duvarlarda balkon altlarında şişman çatlaklar başladı. Karabük’e gelene kadar 2-3 bölüm arkalama gelmedi elhak öz imkanlarımız ile beldenin ortasında gereksiz celi tıpkısı oba üzere aynı şey yaptık evvel çocuklarımız vardı bire bir soba bulduk çerge yapıp çocukları içine koyduk. Biz dışarda bekledik değme husus olduğunda çocukları arabaya koyup kaçıyorduk. Kahramanmaraş’tan Karabük’e hulul sebebimiz sonuçta ben orada kiracıyım ev gitti şu anda bir familya bulma lüksümüz bulunmayan. Çocuklarımızın riski vardı, psikolojisi bozuldu kızımın çadırda kalıyorduk. Burada kızım vardı, baldızım vardı, bacım onunla oturuyordu. Onların vesilesi ile aktarmalı kendisine Ankara’ya geldik oradan dahi Karabük’e geldik. Burada Esentepe muhtarımız ve Mehmet abi, hayırseverler bize hisse senedi imkanı sağladılar, evlerini açtılar Cenabıhak razı olsun. Depremde ailemi terazi aldıktan sonraları komşum Mualla abiyi enkazdan çıkarttık. Henüz bilahare bizim binanın yan tarafında 4 eğik bir çatı vardı. Orada ego ve arkadaşlarım enkazda tavanla zemin arasında sıkışan tendürüst aynı çocuğu çıkarttık, elan sonraları o binanın altında zinde 4-5 yaşama olduğunu biliyorduk. Tığ toplamda 4 kişiyi beraberlik ile enkazdan çıkarttık.

“BİNALARI CANIP YATMIŞTI”

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesi Narlı beldesinde eşi ve çocukları ile birlikte etkili Beyazıt Kanlıkılınç (43), yer sarsıntısı takkadak çocuklarını bir tane bükülmüş evinden hariç çıkarttığını henüz sonradan babasını kurtarmaya gittiğini belirterek, “Babamlar inşaatta kalıyordu, evleri inşaattı. Binaları canip yatmıştı, onları çıkardım. 3 katlı evleri var babamların, mutfağın balkonundan girdim ve taraf yatan binadan onları kurtardım ve tığ binadan çıktıktan sonradan bina yıkıldı” dedi.

“OTURABİLDİĞİ KADAR OTURSUNLAR YETER Kİ GÖZYAŞLARI DİNSİN”

Babasından kalma evini, depremzede Örtüsüz ailesinin kullanımına verdiğini ve tek ücret kâm etmediğini tamlayan Mehmet Bal ise şunları söyledi:

“Bu evimi daha esbak depremde AFAD’a bildirdim. Yer Sarsıntısı evet bile başka ayrımsız kıyamet sebebi ile gelebilecek olan vatandaşlarımıza 5 sene süresince müft verdiğimi belirttim. Mahalle muhtarımız Tutku bayan bu aileyi getirdi. Mahallemizde 5 vatandaşa telefon açtık ve bu lüp içini 5 saatte donattılar. Mete Dizdar, Garaz Sönmez, Coşar Möble, Sadettin abi, Kepçeci Cumaali ve Belediyemiz hayır çarşısından da lüp halıları geldi. 2 günden beri uğraşıyoruz. Asır Çelik haddehanesine gittik ve sıhhatli olsunlar İmam Yıldızlı beye hareket birlikte bulduk, zaten kendisi işlemek istediğini söyledi ve devletten ayrımsız madde beklemediğini kesiksiz devletten müzaheret alamayacağını belirtti. Şu an temas el birliği haset, şu zaman siyasa olanaksız. Herkesin bir görüşü vardır amma şu anda bu vatandaşlarımıza eş çıkmamız lazım. Vatandaşlarımıza sahip çıktığımız sürece Türkiye’nin sırtı yere gelmez. Burası babamdan bize kaldı, zaten boştu ve özlük imkanlarımızla vatandaşlarımıza verdik burayı, oturabildiği büyüklüğünde otursunlar kâfi kim gözyaşları dinsin.”

Share: