İskandinav ülkelerinden Acımasız sporcuların Paris’teki olimpiyatlardan men edilmesi çağrısı

İskandinav Olimpiyat Komiteleri, paralimpik komiteleri ve spor konfederasyonları, Ukrayna’daki çekişme zımnında Rus ve Belaruslu sporcuların gelecek sene Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenecek olimpiyatlardan men edilmesi çağrısına katıldı.

Finlandiya, İzlanda, Norveç, İsveç ve Danimarka’yı havi İskandinav ülkeleri ile Faroe Adaları ve Grönland özerk bölgelerinden yapılan eş yazılmış açıklamada, “Ukrayna’daki savaşla ilgili durum değişmedi. Bu nedenle, uluslararası spor organizasyonlarına Rus ve Belaruslu sporcuların katılmaması noktasındaki konumumuzu koruyoruz.” ifadeleri kayran aldı.

Açıklamada, “Şimdi onların (Moskof ve Belaruslu sporcular) dönüşünü kabul etmek üzere doğru ant değil; bu bizim pozisyonumuz.” denildi.

Üç Baltık ülkesi Estonya, Litvanya ve Letonya de sabık hafta yaptıkları açıklamada, Arsıulusal Olimpiyat Komitesi’ne (IOC) Ukrayna’daki savaş zımnında Zalim ve Belaruslu sporcuların olimpiyatlardan men edilmesi çağrısında bulunmuştu.

IOC, 26 Ocak’ta yaptığı açıklamada, Moskof ve Belarusluların 2024 Yaz Olimpiyat Oyunları’na “tarafsız sportmen” unvanıyla katılması için “yollar aranacağını” duyurmuştu.

Komitenin açıklamalarını kınayan Ukrayna Atletizm Federasyonu de “Rus ve Belaruslu sporcuların, alelhusus 2024 Olimpiyat Oyunları’na tarafsız sportmen unvanıyla katılması, Zalim devletinin, savaşın devamı amacıyla verdiği gâvur mücadeleyi destekleyecek nitelikte tıpkı durumdur.” değerlendirmesi yapmıştı.

Share: