İçişleri Bakanı Soylu’dan AFAD’ın çalışmalarına ilişkin videolu paylaşım

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Çağcıl aynı kıyamet yönetiminden hangi olması gerekiyorsa bugün Türkiye’da var. Size deprem veya yeğin olmayacağının sözünü veremeyiz. Kimse veremez, amma tıpkısı elan kimsenin ‘Nerede bu çap?’ demeyeceğinin sözünü veriyoruz.” dedi.

Soylu, sosyal iletişim araçları hesabından, İçişleri Bakanlığı Facia ve Ivedili Ebat Yönetimi Başkanlığının (AFAD) çalışmalarına ilgilendiren açıklamalarda bulundu.

Dünyada kıyamet riski bildirme faziletli coğrafyalardan birinde yaşadıklarını belirten Soylu, sıra boyunca depremlerle, sellerle, heyelanlarla sınandıklarını ve haddinden fazla iri teessürat yaşadıklarını dile getirdi.

“Yaşanan temas afette vatandaşlarımız çın ve benzeri o kadar dahi zehir ayrımsız istifham sordu, nerede bu cesamet?” ifadesini kullanan Soylu, şöyle devam etti:

“Bu soru, kıyamet yönetimine bakışımızı değiştirdi. Türkiye’nin kıran geleceğini değiştirdi. 2011’deki Simav ve Van depremleri, 2020’deki Elazığ ve Malatya depremi, Bingöl Karlıova, İran merkezli Van Başkale depremi, İzmir depremi, Giresun dominant felaketi, 2021 yılındaki Rize-Artvin hâkim afeti, Kastamonu-Sinop-Bartın yeğin afeti, Adana, Mersin, Antalya, Muğla orman yangınları. Bu sene yaşanan orman yangınları, hepsinde fehamet oradaydı. AFAD ekipleri, AFAD koordinasyonunda kamunun bütün kurumları ve kuruluşları, tamlık bakanlıklar, sivil sosyete kuruluşları, Kızılay, polis, bitirmiş, Fehamet Su İşleri, karayolları, Yer Kentçilik, İller Bankası, Türk Silahlı Kuvvetleri, Kıyı Güvenlik Komutanlığı, İl Hususi İdareleri, belediyeler, itfaiyeler, tek karambol ve hiçbir rötar yaşanmadan ululuk oradaydı.”

2020 Elazığ depremine anında 7 bin 574 personelle engelleme edildiğini aktaran Soylu, “35 bine mümasil otağ gönderdik. İzmir depreminde çadırlar, konteynerler, 10 bini çok personel, 1500’e yakın araçla bütün alay malay oradaydık. 2021 yılındaki Muğla orman yangınında 13 bin personelle, Sazak yangınına 726 personel, bir zamanda helikopterler, arazözler…” dedi.

“Vatandaşımıza hiçbir şeyin sıkıntısını veya eksikliğini çektirmedik”

Günindi Karadeniz hâkim felaketine 1500’e yakın kurgu, 12 bine mail personel, 26 helikopter, korvet, 14 kıran asayiş botuyla müdahale edildiğini hatırlatan Aristokrat, Adana orman yangınında ise çabucak 3 bin 222 boşaltma gerçekleştirildiğini bildirdi.

“Antalya orman yangınında uçaklar, helikopterler, arazözler, aksiyon makineleri gine 10 bine andıran personel, bine andıran açacak ve itfaiye aracı araçları, vatandaşımızın ve ormanlarımızın birlikte oldu” bilgisini dahi paylaşan Vekil Aristokrat, şu açıklamalarda bulundu:

“Artvin ve Rize sel afetinde 568 vatandaşımızı boşaltma ettik. Esasen binlerce personel gene 1500’e mümasil araçla afete müdahale ettik. Bilcümle bu saydığım ve sayamadığım, battaniye dağıtmaktan tutun, 3 kere ısıdam kemirmek çıkarmaya büyüklüğünde kip çokça zindelik yaparken tek karambol, mehabet kendisine hiçbir ürkü yaşamadık. Afetzedeleri yeri geldi helikopterle çatıdan aldık. Yeri geldi eğer tıpkısı karye yerleşme yerinde elektrik yoksa oraya helikopterle elektrik üreteci indirdik, günce çare, savuşturmak, azık getirdik. Yeri geldi kıyı asayiş gemileri ile kıyıdan tahliyeler yaptık. Ne deri hangi battaniye hangi soba ne SERPMEK hangi giyecek, vatandaşımıza hiçbir şeyin sıkıntısını yahut eksikliğini çektirmedik. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yönettiği hiçbir afette Cenabıhak’a çokça şükür ‘Nerede bu ululuk?’ cümlesini tek duymadık. Onun adına tek tıpkısı yekpare duyduk, Allah devletten ve milletten razı olsun.”

“Bu noktaya kuşkusuz geldik?”

“Tamam bu noktaya kuşkusuz geldik?” sorusunu soran İçişleri Bakanı Soylu, 2009’birlikte Reisicumhur Erdoğan’ın vizyonu ve talimatlarıyla AFAD Başkanlığını kurduklarını bildirdi.

Böylece, afet yönetiminde alışılmamış tıpkı takip oluşturduklarını vurgulayan Aristokrat, “Vakit Kaybetmeden enkazdan maltalık örtbas etmek değil, kıyamet öncesi, facia hatıra ve afet sonrası düzeltme namına bütüncül tıpkı kıyamet yönetimi oluşturduk.” dedi.

Facia öncesi tedbir amacıyla deli dolu kampanyalar yaptıklarını tamlayan Soylu, 2020’nin facia tedarik yılı olduğunu hatırlattı.

Soylu, sabık yılı da facia terbiye yılı zar ettiklerini anımsatarak, 56 milyon kişiye kıyamet farkındalığı ile ulaştıklarını söyledi. 2022’yi ise manevra yılı kendisine zar ettiklerini bildiren Bakan Soylu, 51 bini ekol tatbikatı almak amacıyla 57 bin 400 tatbikat yaptıklarını dile getirdi.

Erzurum Şita Tatbikatı, Trabzon’da sel ve ötede tatbikatı, Antalya’de orman yangını tatbikatı, Kütahya’birlikte beyaz zehir tatbikatı, İstanbul Kağıthane’dahi yer sarsıntısı tatbikatı ve bir nice kullanılmamış tatbikatı bu yıl içinde gerçekleştirdiklerini aktaran Nazır Aristokrat, son teşrin kocaoğlan üzere de “Türkiye Zelzele Ajanda Tatbikatı”nı planladıklarını bildirdi.

Hazırlık anlamında haddinden fazla özel bir akademik himmet gerçekleştirdiklerini anlatan Soylu, 81 ilin kamu risklerini gözeterek, herhangi bir ilde riziko tenkis planlarını tamamladıklarını söyledi. Bunları hem akademisyenlerle hem kamu marifetiyle uygulayıcılarla, üniversitelerle ve yerli yönetimlerle hep birlikte gerçekleştirdiklerinin altını çizen Aristokrat, demin birlikte bu planların strateji ve değerlendirme ayağını yürüttüklerini kaydetti.

Öte yandan kıran müdahale kapsamında bile muhteşem çalışmaları olduğunu tamlayan Aristokrat, temas şeyden önceki Türkiye Kıran Engelleme Planı’nı oluşturduklarını ve bunu sürekli yerine güncellediklerini vurguladı.

Son 3 yıldaki mecmu afetlere bu plan çerçevesinde engelleme ettiklerini ve tek ülkü yaşamadıklarını tabir eden Soylu, Türkiye Facia Engelleme Planıyla amme ve sivil toplumun hep gücünün, afet simultane biricik ayrımsız üst kabilinden uyum içre çalıştığını söyledi.

“Gönüllü sayısı 562 bine ulaştı”

Mavera yandan, AFAD Hasbilik sistemini kurduklarını ve gönüllü sayısının 562 bine ulaştığını belirten Soylu, “Bir ayrıksı yeniliğimiz arama kurtarma ekipleri ile ilgili. Bu ekiplere yetişek verilip AFAD çatısı altında değme biri akredite edildi. Halen Türkiye’üstelik denklik almış taharri istirdat ekibi sayısı 61. Polisimizin ARI kontrol istirdat, jandarmamızın Güllabi Kontrol Kurtarma timleri var.” diyerek konuştu.

Toplam personel sayısını yükselttiklerini, 81 mülk müdürlüğünde 27 lojistik, 54 dahi bindi deposu bulunduğunun altını çizen Icra Vekili Soylu, şunları kaydetti:

“Bunun haricinde iş makinelerimiz ve araçlarımız var. Depolarımızda tek eksiğimiz olmadığı kabilinden buralardaki malzemeleri mahsus periyotlarla yeniliyoruz. Üçüncü kendisine da afet sonrası ıslah çalışmalarımız var. Çıktı konteynırlar, deri kentler hemencek onların yerini düz afetzedelere birinci yılında evlerini teslim etmeye başlıyoruz. Afetlerin anında arkası sıra nakdi yardımlar, hasar ödemeleri, hasar tespitleri tehirsiz gerçekleştiriliyor. Akıbet 3 yıldaki coşkunluk ve sellerden muhit hep 617 milyon lira hasar ödemesi yaptık. 83 bin afetzedeye 488 milyon nakdi arkalama, yadımlama ve enkaz tahammül üzere 98 milyon ve direniş duvarları amacıyla filhakika heybetli harcamalar gerçekleştirdik.

58 bin 320 adet kıyamet konutunun inşaatına başladık. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızla TOKİ ile 31 bin 133 konutun hak sahiplerine teslimatını yaptık. 21 bin 905 konutun inşaatına bitmeme ediliyor. Türkiye Kıran Riziko Tenkis Planı (TARAP), Türkiye Kıran Engelleme Planı (TAMP) ve Türkiye Facia Sonrası İyileştirme Planı (TASİP). Adımlarımızı bu 3 traksiyon çerçevesinde atıyoruz ve sonuç alıyoruz. Bunun birlikte vatandaşlarımıza dokunan AFAD mobilize kadar uygulamalarımız, facia yönetimini kolaylaştıran AYDES üzere dijital madun yapılarımız var. Çağcıl ayrımsız afet yönetiminden ne olması gerekiyorsa zaman Türkiye’üstelik var. Size zelzele yahut baskın olmayacağının sözünü veremeyiz. Kimse veremez, ama bire bir henüz kimsenin ‘Nerede bu şevket?’ demeyeceğinin sözünü veriyoruz.”

Share: