Öğrencilere örnek olmak amacıyla koşmaya başlayan Müderris, Türkiye rekoru kırdı

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Akademisyen Prof. Dr. Ikbal Yürekli İrez, Yunanistan’ın Selanik kentinde bu yıl 31’incisi planlı ve 16 ülkeden kestirmece 800 sporcunun katıldığı Balkan Master Atletizm Yarışması’nda Türkiye rekoru kırarak Balkan şampiyonu oldu.

İrez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, spor yaşamına lise yıllarında başladığını, akademik başarıyı önde markajcı ayrımsız ailesi olduğunu ve geçmiş zamanlar tepkiyle karşılaştığını söyledi.

Egzersiz ve alıştırma yapmasının bütün sorun olduğunu savunan İrez, evvel yarışında aldığı başarının ardından ailesinin dahi bindi vermeye başladığını kaydetti.

Üniversite yıllarında hem spor hayatına hem dahi derslerine bitmeme ettiğini tamlayan İrez, pek benzeri süreçten geçtiğini dile getirdi.

İrez, derslerin baskı olduğuna, İngilizce eğitimi aldıklarına dikkati çekerek, şöyle bitmeme etti:

“Atletizme ayrı ayrımsız aşkım vardı. Çocukluğumdan beri hep koşmayı seviyordum. Üniversiteden mezun olduktan bilahare sarıklı olarak atandım ve orada bile öğrencilerimi atletizme isteklendirme etmeye çalıştım. İlk yılda liyakatli sonuçlar elde ettik ve o yıl yılın öğretmeni seçildim. Yüksek lisansı kazanınca Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesine geldim. O tam sporu bırakmıştım. Aleniyet aleniyet öğrencilerle antrenmanlara katılıyordum. Sonrasında doktora, evlilik ve bala araya girdi. 40 yaşında yeniden spora ve atletizme başladım. Antrenmanlara kullanılmamış başladığım tam öğrencilerime emsal olmak üzere 2014 Avrupa Masterlar Şampiyonası’na katıldım ve Avrupa dördüncüsü oldum. Daha sonrasında tabii çıktı idman yapmam gerekiyordu. Amma hem ana hem koca doğmak hem bile gelişim hayatım esasta biraz daha sınırlıyordu. Elan sonradan boş vaktimin gün ortası araları olduğunu fark ettim. Yemeklere müracaat etmek hesabına koşmayı, spor yapacak vakti orada bulduğumu ayırt ettim. Gün Ortası aralarını spora ayırmaya başladım. İlk sene öğrencilerimle gün ortası araları koşmaya başladık. “

“Rekoru kırabildim ve benim üzere şişman bir muvaffakiyet”

2015 yılında Selanik’te yapılan Balkan Şampiyonasına katıldığını ve 3’üncülük elde ettiğini, bunun kendisi amacıyla itibar verici olduğunu anlatan İrez, ahir yıllarda değme yıl büyük dereceler elde etmeye başladığını dile getirdi.

Şu zaman 48 yaşında olduğunu ve ayrımsız hafta önceki 16 ülkenin katıldığı Balkan Masterlar Atletizm Şampiyonası’nda çok gür dereceler elde ettiğini nâkil İrez, bu yarışın kendisi amacıyla haddinden fazla muhteşem olduğunu vurguladı.

İlker Kutlu’nun 27 yıldır kırılamayan 800 metrelik benzeri rekoru bulunduğunu hatırlatan İrez, “Onu kırabildim ve benim için balaban bir muvaffakiyet. Kendisi berenarı gani aynı atlet ve iyi tıpkısı sporcu idi. Henüz bilahare bin 500 metre koştum. Orada gine rakiplerime büyük fark açarak birinci oldum. Kebir olan elan taze yaş gruplarını da geçerek bir numara olmamdı. Hem zat yaş grubum hem de elan gençlerle yarıştığım üzere bir numara atılmak benim için onur verici oldu.” diyerek konuştu.

800 metrede elan eski derecenin 2,41,00 olduğunu bildiren İrez, kendisinin 2,39,00 ile bu anlamda sükse sağladığını dile getirerek, gözyaşı grubunda şu an için 2,40’ın altında tıpkısı evre koşulmadığı için bunun birlikte balaban tıpkı sükse olduğunu tabir etti.

İrez, bin 500 metrenin mukavemetli aynı kol olduğunu, hem dayanabilen hem de hızlı olmayı mucip tıpkı düz olduğunu savunarak, bu alanda bile 5,31,00 kadar benzeri aşama koşarak yine bire bir sayıda sporcular arasında bir numara olduğunu söyledi.

Bu serencam ile ‘Ben çıktı dinç gözyaşı grubu ile bile koşabilirim’ görüşünün kendisinde hakim olduğunu nâkil İrez, “İlerideki hedeflerim ortada Avrupa Şampiyonası var. Daha önce katılmıştım. Metin tıpkısı süreçti. Orada 4’üncülük ve beşincilik almıştım. Şu anki hedefim öncelikle evvel üçe girebilmek. Daha sonradan dahi değme husus önünde giderse acun şampiyonasına katılmayı hedefliyorum.” şeklinde konuştu.

“Dağ alışkanlıklardan tahsis etmek amacıyla spor aşağılık gür bir çevirici”

Spor Bilimleri Fakültesinde akademisyen olduğuna dikkati çeken İrez, vakit kaybetmeden zat öğrencilerini değil, ayrıksı fakültelerden öğrenciler ile de etkinlikler yaptıklarını anlattı.

Alelhusus bir numara sınıfa başlayan öğrencilerin derslerine girdiğini anlatan İrez, şunları kaydetti:

“Onlar birlikte esasta önceki senesinde bana ulaşıyorlar. Hele kendim istek ederek birinci sınıf derslerine giriyorum. Bir Numara sınıflar şehre ilk kez geldikleri için berenarı heybetli. Muğla’dahi önceki zamanlar ne yapacaklarını, nerede ahit geçireceklerini bilmiyorlar. Vakitlerini daha doğru geçirmeleri üzere koşmaya davet ediyorum. Az Buçuk dahi zehir alışkanlıklardan bölmek üzere spor beribenzer dolgunca bir açar. Seçkin yıl iri aynı grubumuz oluyor. Böylecene vakitlerini dersler haricinde spor ve idman yaparak geçirmiş oluyorlar. Bu konuda birlikte haddinden fazla mutluyum. Yarışlara bire bir zamanda öğrencilere burs keşfetmek için katılıyorum. Geçen sene katıldığımız bire bir yarıştan şu an tıp fakültesi ve spor bilimleri fakültesinde birer öğrencimize burs sağlıyoruz.”

Share: