Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilgilendiren yasa teklifi Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Hoşnutluk Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Toplumsal Sigortalar ve Genel Keyif Sigortası Kanunu ile 375 az Yasa Mesabesinde Kararnamede Mübayenet Yapılmasına Dayalı Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.

Teklif sahibi namına komisyona bilgi veren MHP Ekip Başkanvekili Erkan Akçay, “Detaylı süredir koca gündem başlıklarından biri olan Emeklilikte Yaşa Takılanlar konusunun temelli adına çözülmesinin çalkantı ve gururunu yaşıyoruz.” dedi.

Cumhuriyetin 100. yılına akilane emniyetli adımlarla ilerlerken ayrımlı toplumsal kesimlerden vatandaşların muhik beklentilerinin ayrımsız program dahilinde yavaş yavaş hayata geçirildiğini söyleyen Akçay, 2023’te 2 milyon 250 bin çalışanı doğrudan, tahminî 5 milyon vatandaşı dolaylı adına ilgilendiren düzenlemenin, bu majör adımlardan olduğunu dile getirdi.

Akçay, bu cesim çalışmanın her aşamasını yakından takip fail Cumhur Reisi Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Umumi Başkanı Heybet Bahçeli’ye teşekkürlerini iletti.

Konuyla ilgilendiren kamuoyu uğrunda berrak ve saydam şekilde sendikaların, sivil sosyete kuruluşlarının görüşleri alınarak planlı ayrımsız himmet süreci başlatıldığını anlatan Akçay, sürecin beceri boyutunun akva benzeri zemine oturması üzere Iş ve Toplumsal Asayiş Bakanlığı bünyesinde Say Grubu kurulduğunu, Kaynak ve Maliye Bakanlığının dahi katılımıyla teklifin baskı analizi yapılarak tevhit tıpkısı mücahede yürütüldüğünü rapor etti.

EYT düzenlemesine ilgilendiren yasa teklifi çalışmasının, teşri ve yürütme arasındaki yüksek koordinasyonla tamamlandığını ve TBMM’ye sunulduğunu anımsatan Akçay, şunları kaydetti:

“yasa teklifi, üç asıl dergi üstüne mensur edildi. Bir Numara bülten, yaş şartının kaldırılması. Böylelikle geçmiş sigortalı olduğu devir 9 Eylül 1999 öncesi olan; SSK, Bent-Seviye, Tekaüt Sandığı dahil tekmil emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemeden yararlanabilecek. İkinci sütun, emekli olduktan sonra tıpkı aksiyon durumunda 10 devir içerisinde çalışmaya başlayanlar için yüzde 5 destek primi sağlanması. Bu düzenlemeyle iştirakçi ve işverenlerimiz desteklenerek mücahede hayatının sürekliliği sağlanacak; ekonomimizin envestisman, ihracat ve istihdam odaklı tahaccüm koşulları kayırma edilecek. Düzenlemenin üçüncü temel sütunu ise kadroya alınan işçiler ile iştirakçi statüsüne geçirilenlerin zor olmaya türe kazanmaları halinde gelişim sözleşmelerinin feshini ve zor olmalarını mecburi tutan düzenlemenin yürürlükten kaldırılmasını kapsıyor. Teklifin bütününe baktığımızda tıpkı yandan Anayasa’nın 60. maddesinde meydan düzlük vatandaşlarımızın sosyal güvenlik hakları perçinlenirken farklı yandan toplumsal asayiş sistemimizin aktüeryal dengesi korundu.”

EYT konusunun, hukuki, politik, kazançlı ve içtimai yönleri mevcut çok boyutlu benzeri mesele olduğuna dikkati çeken Akçay, “Halk İttifakı’nın paydaşları namına bu meselenin enine boyuna, bütün yönleriyle afaki adına ele alınması ve kökleşmiş çözülmesi için kilolu çabalar gider ettik. 3600 eklenmiş tezahür meselesi çözüldü, çok sayıda meslek grubunun zahmetli maaş ve ikramiyeleri artırıldı. Tahminî 500 bin sözleşmeli kamu personelimize kadro imkanı sağlandı. İnşallah, bugün görüşmelerine başladığımız EYT meselesi bile çözülerek gündemden çıkarılacak.” değerlendirmesinde bulundu.

Share: