Emeklilikte Yaşa Takılanlara ilgilendiren kanun teklifi Cazibe ve Bütçe Komisyonunda

TBMM Tasrif ve Bütçe Komisyonunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilişkin düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Umumi Afiyet Sigortası Kanunu ile 375 basit Yasa Hükmünde Kararnamede Uymazlık Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri sürüyor.

Teklifin tümü üzerindeki görüşmelerde, kamu hava ve kuruluşları ile iştirakçi ve işveren sendikaları temsilcileri düşün ve taleplerini dile getirdi.

Emekleri Yasalara Takılanlar Derneği (EYTADER) Genel Başkanı Inleyen Esmeray, EYT düzenlemesinin, beklentilerin çoğunluğunu karşıladığı söyledi.

Emeklilikte Hoşnutluk Takılanlar Içtimai Teavün ve El Birliği Derneği Başkanı Iştiyak Boran Özüpak ise “Emeklilikte Hoşnutluk Takılanlardık, bu kanun teklifiyle ’emeklilikte prime takılanlar’ olduk.” dedi.

Teklifin çözüm olmadığını, EYT’lilere yeniden kıygınlık yaşatacağını savunan Özüpak, “Amacımız, 8 Eylül 1999 haklarımız neyse koşulsuz, koşulsuz, formülsüz haliyle tastamam onu istiyoruz.” ifadesini kullandı.

Zahmetli maaşında taban adına 5 bin 500 liranın alındığını dile getiren Özüpak, “Minimal ecir 8 bin 500 teklik. 30 yılın arkası sıra karşı terimizin karşılığı olarak 5 bin 500 lira istemiyoruz.” şeklinde konuştu.

Bolu, Düzce, Sakarya Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği Başkanı Mehmet Mehabetli Polat, yasa teklifinin benzeri an ilk yasalaşması üstüne hemfikir olduklarını dile getirdi.

İzmir Emeklilikte Yaşa Takılanlar Içtimai Teavün Cemiyet Başkanı Doğan Türker, 23 yıldır süren mücadelenin bildirme iri kısmı olan yaşa takılmanın sona ereceğini belirtti.

Emeği geçenlere teşekkür eden Türker, geride artan mağduriyetlerin da bildirme gelişmemiş zamanda çözüleceğini imge ettiklerini kaydetti.

“5 puan teşviki amacıyla teşekkür ediyoruz”

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Umumi Sekreteri Akansel Koç, teklifle emekli olduktan sonraları tıpkı hisse senedi durumunda 10 aktarılma içre yeniden işe başlayan bütün çalışanlar için yüzdelik 5 destek primi verileceğine meni ederek, teşekkürlerini iletti.

Çalıştırıcı, “5 nokta teşviği dışında 2 puanlık tıpkısı içtimai asayiş tutma primi farkımız var, bunun giderilmesini istiyoruz. Mütekait olup belki çocuklarıyla espas buyurmak isteyen çalışanlarımız olacak; 10 günlük süre haddinden fazla kısıtlı, bu sürenin uzamasıyla ilgili birlikte talebimiz var.” diye niteleyerek konuştu.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Genel Sekreteri Şenol Köksal ise düzenlemenin 8 Eylül 1999 öncesi haliyle yapılmasını talep etti.

Toplumsal Asayiş Kurumu (SGK) emekçilerinin işlerini insanüstü çabayla yürütmesinin istendiğini dile getiren Köksal, “Mademki bu kadar hareket yükü getiriyoruz, bu çalışanların maaşları iyileştirilmeli, hiç değilse bu dönemde iki aylık sevap verilmeli.” dedi.

Türkiye Amme-Sen Umumi Başkan Yardımcısı Türkeş Cenup, 2 milyon 250 bin vatandaşı ilişik, tafsilatlı zamandır gündemde saha alan aynı konunun çözülmesinin koca olduğunu vurguladı.

Bu düzenlemeyi SGK personelinin hayata geçireceğine dikkati çeken Güney, “Yıllık mahiye putrel oranı kapasitesi 400 bin olan SGK’den bodur benzeri zamanda 2 milyon 200 bin dosyaya aylık bağlanmasını isteyeceğiz. Bu nedenle kanuncu düzenlemenin güzelliğine, iyiliğine akıllıca olabilmesi üzere SGK personelimizin moralini, motivasyonunu muhakkak düzeltmemiz lazım.” değerlendirmesini yaptı.

Hak-İş Genel Sekreter Yardımcısı Erdoğan Fedai dahi yasa teklifiyle 1999 öncesi sigortalıların emekliliğe erişimine ilgili düzenlemeyi olumlu bulduklarını ve desteklediklerini söyledi.

“Staj ve çıraklık başlangıcı sigorta başlangıcı sayılmalı”

Türk-İş Konfederasyonu Toplumsal Asayiş Danışmanı Hazar İyiaydın, EYT düzenlemesinin dobra olmasını diledi.

Kanun teklifiyle 5000 prim aktarılma koşulunun aşamalı kendisine 5975 çıkarılması üzerine mağduriyetlerin yaşandığına değinen İyiaydın, “Borçlanmalar, bakım borçlanmaları vatandaşlar vasıtasıyla takanak alınarak yapıldı ve bu konuda dokunaklı ayrımsız kıygınlık yaşandığına dayalı bize dönüşler oluyor. 5975 güne çıkarılması konusunda uygulamada ağır sıklet sorunlar var.” sözlerini harcama etti.

Geçici çalışan işçilerin, sürekli iştirakçi kadrosuna geçtiğini fakat sürekli işçi kadrosuna geçmeyen, halen arızi çalışmaya bitmeme edenlerin olduğuna belen eden İyiaydın, şöyle konuştu:

“Onların bile bu EYT kapsamına alınması ve emekliliğin zorunlu hale getirilmemesi gerekiyor. Staj ve çıraklık başlangıcının sigorta başlangıcı sayılmasını Türk-İş kendisine muhteşem görüyoruz. 1999 Marmara depreminde, ağustos ayında işe temel yapan depremzedeler var ancak bu depremzedelerin o dönemde SGK’nin ve diğer kamu kurumlarının yıkılması ya de faaliyetini durdurması dolayısıyla işe başlangıçları yapılamadı. Ellerinde rastgele belge olmadığı amacıyla mahkemelerde zaman aşımı sürecine takılıyorlar. Bu depremzedelerin üstelik mağduriyetleri konusunda ayrımsız aranjman yapılması teklifimiz var.”

Türkiye Gailesiz İş İnsanları Derneği (TÜGİAD) Umumi Başkanı Nilüfer Çevikel, yeteri kadar nitelikli eleman ve çalışacak insanın bulunmadığını söyleyerek, “Aynı kişinin sunma çalışkan olduğu ahit arz görmüş geçirmiş olduğu zaman haddizatında 40 ila 55 yaş arası. Bu bağlamda EYT ile insanların zahmetli olup çalışmaktan vazgeçmesi esasta bizim tedirginliğimizdi.” dedi.

Çevikel, bu anlamda kendilerine sunulan temas desteğin bulunmaz olduğunu kaydetti.

“Dualarını alacaksınız”

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Genel Başkanı Kazım Ergün, “23 yıldır süren tıpkısı ızdırabın ortadan kalkması noktasında emeği geçen herkesi kutlama ediyorum.” dedi.

Emeklinin tarifini temas platformda yaptıklarını dile getiren Ergün, “Mütekait; eli nasırlı, ağzı dualı, yüzü ziyalı, platin saçlı hanımefendilerdir, beyefendilerdir. Ülkenin annesidir, babasıdır. Onları mutlu edeceğiniz üzere dualarını alacaksınız.” şeklinde konuştu.

Share: