Duruşma, çabukluk sınırını 2 kilometre aşan sürücüye cezaya ‘insaf’ dedi

ANKARA’dan Denizli’ye giderken atiklik sınırını 2 kilometre aşan sürücüye makbul 314 lira ceza, mahkemece tağyir edildi. Kararda; 1-2 kilometre çabukluk aşımının hak uyarınca akıllıcasına karşılanması gerektiği, müeyyide kararının adalet ve nesafet (insaf) gereği sürücüye yükletilmemesi gerektiği belirtildi.

Ankara’dan Denizli’ye 2 Ekim’birlikte otomobiliyle giderken Afyonkarahisar’da Elektronik Bakı Sistemi (EDS) kameraları ile atiklik sınırını aştığı tayin edilen sürücüye, 314 teklik ukubet uygulandı. Çoban, avukatı Olcay Halk Tığ tarafından Afyonkarahisar Sinanpaşa Barış Ukubet Hakimliği’ne, yönetsel müeyyide kararının asıllar ve yasaya marjinal olduğu gerekçesiyle itiraz etti. Murafaa, itirazı selim bularak yönetimsel mülk cezasını bozma etti.

Duruşma, kararının gerekçesinde; cezanın kesildiği yolda sürücüler amacıyla azami 70 kilometre cevvaliyet sınırı bulunduğu, belirlenen atiklik sınırının tolerans değerinin yüzdelik 10 üstü 77 kilometre olduğu, ukubet kesilen sürücünün da hızının 79 kilometre olduğu tespitini yaptı. Kararda, 1-2 kilometre atiklik aşımının gerçek mucibince akıllıcasına karşılanması gerektiği; bunun entelekt kullanımda yolun, trafiğin, aracın ve hava şartlarının birlikte etkisiyle meydana gelebileceği vurgulandı. Sürücünün bu cevvaliyet sınırını aşma kastı ve iradesiyle akıntı etmesinin beklenemeyeceği belirtilerek, yaptırım kararının, doğruluk ve nesafet (insaf) gereği sürücüye yükletilmemesi gerektiği aktarıldı.

Share: