Dünya’nın içre iki dev bina keşfedildi: Ekonomiye katkı sağlayacak

Bilgi insanları, Dünya’nın merkezine mail konumdaki iki dev “damlanın” durağan değil, akım halinde olduğunu keşfetti.

YÜZEYİN 2 BİN 900 KİLOMETRE ALTINDA LEKELER BULUNUYOR

Biri Afrika kıtasının, başkası bile Pasifik Okyanusu’nun altındaki bu dev damlalar, manto yükselmesi adı sunulan volkanizma olayının mevlit yeri namına görülüyor.

Lekelerin kökleri yüzeyin 2 bin 900 kilometre altında, manto katmanında düz alıyor. Bu lekelerden sâdır magma, yüzeye ulaştığında volkanik patlamalar meydana geliyor.

SÖZ KONUSU LEKELER BİR KITA KADAR BÜYÜK

Jeologlar önceden bu lekelerin akışmaz olduğunu düşünüyordu. Fakat hakemli ilmî yıllık Nature’da yayımlanan araştırma bütün tersini gösterdi.

Fransa, Çin ve Avustralya’daki üniversitelerden araştırmacılar, kıta büyüklüğündeki bu lekelerin ant zarfında forma değiştirdiklerini, birleşip parçalandıklarını tayin etti.

Araştırmanın yazarları bu derin yapıların aynı kıtalar gibi birleşip “süper lekeler” oluşturabileceğini veya gitgide parçalanabileceğini rapor etti.

Eldeki veriler doğrultusunda oluşturulan modeller, Afrika bloğunun anlaşılan yemeden içmeden 60 milyon sene geçmiş doğduğunu gösterdi. Esbak tahminler bu yapının az daha 10 mezuniyet daha uzun müddet önceki oluştuğunu öngörüyordu.

“KEŞİF, ACUN EKONOMİSİNE KATKI SAĞLAYACAK”

Araştırmada ayrıca, lekelerin Dünya tarihi boyunca zahir değiştiği de modellendi. Kol, elde edilen verilerden kısa benzeri videoteyp de hazırladı. Makalenin yazarlarından Nicolas Flament, videoyu YouTube hesabından yayımladı.Ekip ilginç şekilde bu keşfin dünya ekonomisine yardım sağlayacağını düşünüyor. Buna bakarak veriler mücevher, nikel ve farklı eroin yataklarının nerede yüzeye çıkabileceğinin anlaşılmasına apotr tür.

Çünkü bu lekeler, elmasların Acun yüzeyine çıkmasına neden olan ve kimberlit adı verilen volkanik patlamalara da sebebiyet verebiliyor.

Share: