‘Doğa dostu’ kanıt Alemdar Cırık, Adıyaman’da otel enkazında hayatını kaybetti

KAHRAMANMARAŞ merkezli depremde yıkılan, Adıyaman’daki Isias Hotel’in enkazında; doğaseverlerin yakından tanıdığı, ‘natür dostu’ emare Alemdar Cırık’ın (44) de cansız bedenine ulaşıldı. Türkiye genelinde birçok tabiat himaye projesinde vadi düz Cırık, memleketi Mersin’de toprağa verilecek.

Depremin yeryüzü çok yıkıma kez açtığı illerden Adıyaman’birlikte, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden (KKTC) sporcuların bile bulunduğu Isias Hotel’in enkazında; 43 şahsiyet rehber grubunda meydan kayran, Türkiye’nin bir nice bölgesinde doğa dernekleri ve projelerinde fariza yapan delil Alemdar Cırık da yaşamını yitirdi. ‘Huy dostu’ adına bilinen Cırık’ın ölümü, mecmu natür dernekleri ve doğaseverlerde şişman üzüntüye neden oldu.

Kuş gözlemciliği, 10 yıl Türkiye’de natür dulda ve melez hanay araştırı üzerine çalışan sivil sosyete kuruluşlarında proje yöneticiliği fail Alemdar Cırık, Şarki Karadeniz ve Kars- Ardahan- Iğdır özellikle kalkmak amacıyla Türkiye’de birçok bölgede doğa dulda, sürdürülebilir kalkınma, biyokültürel turizm ve karışık hanay araştırmaları üzerine çalışmalar yaptı. Cırık, DEKAMER – Bahir Hastanesi, Karışık Müstacel, Bozayının İzinde Sarıkamış, Sulak isimli doğa belgesellerinin stabil yazarlığını dahi yaptı.TÜRKİYE HUY SIPER ÖDÜLÜ İLE YAŞATILACAKKurucu üyelerinden biri olduğu Kuzey Tabiat Derneği, Alemdar Cırık’ın bütün dostça hatırlanacağını açıkladı. Yıldız Huy Derneği Başkanı Prof. Dr. Çağan Şekercioğlu, “Başımız sağolsun. Önder Çırık çok hususi, eşsiz, ihtiraslı, şahsına mahsus, ziyalı ve Türkiye doğası ile insanını umum samimiyetiyle seven kaynak tıpkısı vatanseverdi. Kars, Iğdır, Ardahan, Veca, Artvin’in doğası ve insanı amacıyla 16 yıldır beraber çalışıyorduk. Fer içinde yat Alemdar’im. Gün Doğusu Anadolu’de evcil ekoturizmi imar etmek, toprak halkına karye tabanlı tabiat ve firez turizmiyle konkre katkıda yatmak, Türkiye’nin doğasını çalışkan yüklenmek ve ülkemizi tanıtmak için sonsuz uğraşıyordu. Bu lahut davanın yolunda canını verdi. Üzüntüm tarif edilemez. Kuzey Huy Derneği namına Önder Cırık’ı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Önder Cırık Türkiye Huy Himaye Ödülü ile adını yaşatacağız” dedi.

Antalya Kuş Müşahede Topluluğu’ndan Semavi Coşkun de Alemdar Cırık’ın, ülkenin doğası ve kültürüne bilgili, bu toprakları seven biri olduğunu söyledi. Natür Derneği, Cırık’ın senelerce doğa için faaliyet verdiğine özen çekti. DEKAMER, Dev Belgesel, Pir İşler Derneği, Yıldız Ormanları Savunması gibi yüzlerce natür derneği ve doğaseverler Cırık üzere üzüntülerini paylaştı.

Share: