Diyarbakır’da akim faizli zirai neşelilik kredisine çiftçiler toplu başvurdu

Diyarbakır’ın model Talih ilçesindeki Tarım Odası Başkanı Matrak Çıpa ve beraberinde tıpkı ekip çiftçiyle birlikte Dicle Canlılık’ten bilgelik ve şekil aldıktan sonra Kültür Bankası’na giderek sıfır faizli tarımsal ruh kredisine referans yaptı.

Dicle Canlılık sıfır faizli 5 sene vadeli zirai faaliyet kredisiyle ilgilendiren hizmet bölgesinde ekincilik kesimine müteveccih brifing kampanyasını sürdürüyor. Diyarbakır’ın suret Uğur ilçesinde Dicle Elektrik Diyarbakır İl Müdürü Maksat Kıyı ile Depsaş Erke İl Müdürü Mualla Gevancı, 16 bin üyesi kâin Uğur Kültür Odası’na anbean burada toplanan çiftçilere tarımsal sulama elektrik desteğiyle ait yürütülen kampanya karşı vukuf verdi.

Dicle Cümbüş yetkilileri, çiftçilere hem eski dönemlere ilişik düyun hem cari zindelik faturalarıyla ilgili rate faizli emniyet imkanından kuşkusuz yararlanabileceklerini anlatarak, ortaklık olarak borcun anaparasında yüzde 25 tenzilat imkanı sunduklarını vurguladı. Toplantıda çiftçilere mütekellim Dicle Ruh İl Müdürü Maksat Ağız, ağırlık bölgelerindeki çiftçilere henüz avantajlı imkanlar sunduklarına özen çekerek, “Dicle Cıvıltı kendisine borcu bulunan çiftçilerimizden gecikme farkını tek almıyoruz. Esas dünyalık üzerinden da yüzde 25’e vasıl oranda tenzilat yaparak alacağımızdan vazgeçiyoruz. Bu kesim çiftçisi amacıyla nadir tıpkısı imkan. Uygulama yıl sonuna kadar sürecek. Borcu olan zirai sulama abonesi ve ÇKS’ye kayıtlı çiftçiler, devir kaybetmeden bu imkandan anlamak için bize başvurup Zirai Faaliyet Borcu Kapatma Tebligat Formlarını alıp yüreklilik üzere Kültür Bankası’na gitsinler. Yılbaşından sonraları bu imkanlar kalkar ve çiftçilerimiz borçlarının tamamını bitmek zorunda kalabilirler” dedi.

“Hakeza benzeri punt ele geçmez”

Yapılan bilgilendirmenin ardından Uğur İlçesi Tarım Odası Başkanı Matrak Çipo, yanında tarımsal sulamaya ilişkin gecikmiş ve cari borcu kâin benzeri ekip dikici ile birlikte ilk Dicle Neşelilik’ten Tarımsal Cümbüş Borcu Mantinota Bildirim Formlarını aldı. Ardından üstelik Ziraat Bankası Yenişehir Şubesi’ne anbean cesaret başvurusunda bulundu. Talih Tarım Odası Başkanı Körpe Çıpa, odaya mukayyet 16 bin üyeleri bulunduğunu belirterek “Kesim çiftçisi adına tığ elhak tarımsal sulamadan kaynaklanan ruh borcumuzun yüzdelik 65’ini ödüyorduk. Buna karşın cümbüş borcunu ödeyemeyen ve borcu biriken çiftçiler amacıyla sıfır faizli 5 sene vadeli ve hasat döneminde ödenebilen itimat imkanı sağlandı.

Üstelik Dicle Canlılık rötar zammı yansıtmadığı üzere esas parada tenzilat yapıyor. Hakeza tıpkı vesile ele geçmez. Odamıza kayıtlı olan ve borcu kâin 500’ün üstünde çiftçi var. Bunların çoğu ilk Dicle Neşelilik’e gidip namus borcu kapatma formu aldı, arkası sıra de itimat amacıyla Tarım Bankası’na başvurdu. Kredisi çıkanlar borçtan kurtuldular. Kalanlar üstelik süre dolmadan başvuracaklar” diye niteleyerek konuştu.

Oda Başkanı Demir, bölgedeki kamu verecekli tarımsal sulama abonelerine seslenerek, “Hep gelsin günü dolmadan, okazyon kaçmadan Ziraat Bankası’nın başarısız faizli 5 sene vadeli kredisine müracaat etsin” dedi. – DİYARBAKIR

Share: