“Deprem sonrası kortizol yükselmesi hastalıklara hastalık olabiliyor”

Stres hormonu kendisine tanıdık kortizol, gövde bire bir zılgıt altındayken yardımcı olurken, lüks salındığında engel verebiliyor. Ancak birden ayrımsız iltihaplanma durumunda hastalıklara alın esirgeyici kortizol, zelzele kabilinden apansızın travmalarda muafiyet sistemini zayıflatıyor ve olumsuzluklara kez açılabiliyor. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ibdai İyigün, kortizol hormonu üzerine açıklamalarda bulundu.

Medicana Keyif Grubu İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgün İyigün, kortizolün sarsıntı kabilinden fücceten şoklarda stres hormonu seviyesini artırabileceğini dile getirdi. İyigün, kortizolün normalde kan basıncını koruduğunu belirterek, “Enfeksiyon gelişimini önler, antikor üretimini artırarak vücudun bağışıklık sistemini kuvvetlendirir, koku şekeri seviyesini düzenler, dalgı düzenini sağlar, su-sodyum klorür dengesini arama valör, keskin iyileşmesine yardım haysiyet ve iltihap oluşumunu önler. Ancak kişilerde dangadak alışılmadık yapabilecek hareket gibi durumlarda kortizol erdemli salınabilir. Bu boyut yani kortizolün tafsilatlı müddet faziletli seviyede bağışıklık sistemini zayıflatır ve mütenevvi hastalıkları tetikleyebilir. Anide bir irinlenme durumunda kortizol yani stres hormonu salınımı şakkadak tehlikelere cebin korur ancak sarsıntı ve buna analog durumlarda stres hormonu salınımı etraflı sürerse muafiyet sistemi zayıflar; gövde hastalıklara karşı savunmasız hale dirimlik” dedi.

“DEPREM KORKUSU KORTİZOLU YÜKSELTEBİLİR”

Ibdai İyigün, “Sonuç dönemde yaşanan depreme sınırlı namına da bununla ilişik konuşmalara, haberlere ve görüntülere maruz kalınmaması gerekir” diye, “Içtinap Etmek ve keder stres hormonu salınımını artabilir. Bu nedenle hareket üzerine konuşulmalı ve sarsıntı ile ilişkin içeriği denetlenemeyen haberlere ve görüntülere maruz kalmaya engel olunmalıdır” ifadesini kullandı.

“HIS HUY HASTALIĞI RİSKİ ARTABİLİR”

Kortizolün efdal ve ayrıntılı süreli salınımı vücuttaki atar damarları daraltıp, önsezi hızını arttıracağını ve hipertansiyona bozukluk olabileceğini anlatan İyigün, şunları kaydetti: “Bu de önsezi-damar ile bellek-damar hastalıkları riskini artırabilir. Kortizolün etkisi ile kılcal damarlarda kan basıncı yükselmesi nedeniyle kalp aksesi riski artar. Kortizol vücutta sodyum sara, atar damarlarda kasılmaya ve daralmaya etmen yerine dem basıncını arttırır kim, bu dahi hipertansiyon hastalığına etmen olur. Ayrıca hareket kabil yadırgatıcı edici durumların oluşturduğu ruhsal gerilim sonrası damarlardaki daralmaya vabeste yarım baş ağrısı ve yüklülük tipi kelle ağrılarının arttığı da görülmektedir.”

“TANSİYON YÜKSEKLİĞİ VE KİLO ARTIŞI VARSA DİKKAT”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Özgün İyigün, kortizol hormonunun kendisini kâh belirtilerle gösterdiğini söyleyerek, bunları şöyle sıraladı:

“Kilogram artışı

Şeker hastalığı gelişimi

Tansiyon yüksekliği

Kolesterol yüksekliği

Enfeksiyonlara eğilim

Kemiklerde zayıflama ve fay oluşumu

Kanda pıhtılaşma eğilimi

Beyin-soy hastalıkları

Depresyon

Duygu genişlik bozukluğu

Konsantrasyon bozukluğu

Kadınlarda regl düzensizliği”

“MİDE VE BAĞIRSAK SORUNLARINA ÜSTELIK NEDEN OLUYOR”

İyigün, kortizol hormonunun göden hamız salgısını artırarak ayrımsız zamanda işkembe ve çöz sorunlarına faktör olduğu da anlattı. Sivri gerginlik sonucu işkembe ülseri reflü benimseyememe görülebileceğini kaydeden İyigün, “Kabızlık fiil iç düzensizliği kabarıklık ve doğal gaz şikayetleri de izlenmektedir” diyerek konuştu.

“AŞIRI ÖZ VE KAHVEDEN UZAK DURMAK GEREKİYOR”

Kortizol hormonunun erdemli seviyelerden yaşam tarzı değişiklikleri ile düşürüldüğünü rapor fail İç Hastalıkları Uzmanı Dr. İyigün, “Kişilerin lüks çay ve kahvehane tüketiminden uzak durması, fiziksel egzersizlere ehemmiyet vermesi, liften zengin gıdalarla beslenmesi, gaflet düzenine dikkat etmesi, sağlıklı beslenmeye çalışması, C vitamini ile magnezyum takviyesi alması havari olabilmektedir” dedi.

Share: