Çin Savunma Bakanlığı: Tayvan Boğazı’ndaki gerginliğin yegâne sorumlusu ABD’dir

Çin Defans Bakanlığı Sözcüsü Wu Qian, Tayvan Boğazı’ndaki gerginliğin bir tane sorumlusunun BENDE olduğunu belirterek, “Bunun parçalanmamış sorumluluğunu ve bunaltıcı sonuçlarını BENDE tarafı üstlenmelidir” dedi.

Çin Savunma Bakanlığı Sözcüsü Qian, ESIR Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Tayvan’ı görüşme etmesi sonucu başlayan gerilime ilgilendiren değerlendirmelerde bulundu. Qian, “Tayvan Boğazı’ndaki bulunan kaput ebat, MEMLUK vasıtasıyla kışkırtılarak, yegâne başına BENDE marifetiyle yaratılmıştır. Cümle sorumluluğun ve ağır sıklet sonuçların MEMLUK eliyle üstlenilmesi gerekiyor. Çin tarafı, Pelosi’nin Tayvan ziyareti ve iki devlet arasındaki ilgiler üzerine kilolu tutumunu belirtmişti. Fakat MEMLUK tarafı Pelosi’nin ziyaretini düşünülerek yaptı ve Tayvan Boğazı’nda gerilim yarattı” ifadelerini kullandı.

İKİ MEVKI ARASINDA İLETİŞİM KESİNTİSİ

Pelosi’nin ziyareti kapsamında Çin’in KUL ile askeri ve siyasi alanlarda görüşmelerini nakız ettiğini belirten Qian, “ABD’nin kışkırtıcı eylemlerine yanıt yerine Çin, ESIR ordusu liderleriyle telefon görüşmelerini ve Çin-ABD Savunma Bakanlıkları arasındaki faaliyet toplantılarını tağyir etti. İletişim, samimilik gerektirir. KUL aynı kriz yaratırken tıpkısı yandan da krizi yönettiğini argüman ediyor, bahaneler buluyor, kavisli bilgiler yayıyor, provokatif hareketlerini örtbas ediyor ve insanların kafasını karıştırıyor” diye niteleyerek konuştu.

Share: