CHP Sözcüsü Öztrak, basın toplantısı düzenledi Açıklaması

CHP Umumi Komutan Yardımcısı ve Fırka Sözcüsü Faik Öztrak, “Biz, ilk günden itibaren kamu gücümüzle milletimizin yanındaydık. daha çok birlikte olacağız. Bu hükümetin açtığı yaraları, milletimizle gelişigüzel tığ saracağız. Tığ, bu ülkeyi akılla, bilimle, liyakatle yöneteceğiz.” dedi.

Öztrak, fırka umumi merkezinde düzenlediği basın toplantısında, 6 Şubat’ta meydana mevrut Kahramanmaraş merkezli depremlerde bugüne büyüklüğünde 38 bin 44 kişinin hayatını kaybettiğini, 100 binden çok vatandaşın de yaralandığını hatırlattı.

“Hem geçmişimizi hem bile geleceğimizi kaybettik.” diyen Öztrak, “Türkiye, henüz önceki birlikte balaban depremler yaşadı. 1999’birlikte Gölcük ve Düzce depremlerinde binlerce insanımızı yitirdik. Başta ülkeyi yönetenler olmak amacıyla, birlik yurttaşlarımızın, yaşadığımız acılardan alması müstelzim dersler vardı. Amma yaşadığımız serencam coşkunluk da gösterdi kim bu derslerin hiçbiri alınmamış.” ifadesini kullandı.

Böyle bire bir kıyamet karşısında hükümetlerin esas iki görevi olduğunun altını çizen Öztrak, bunlardan ilkinin yapılan binaların depreme dayanabilen olmasını bulmak, ikincisinin ise zelzele simultane uygulanacak protokolleri, gösteri planlarını ilkin alıştırmak olduğunu söyledi.

Hükümetin bu ikisini bile yerine getiremediğini savunan Öztrak, selen insanları ve bürokratların elan evvel defalarca hükümeti uyardığını dile getirdi. Kahramanmaraş üzere depremden önceki hazırlanmış ara sıra raporları gösteren Öztrak, şöyle bitmeme etti:

“Raporlar arasında. Depremin büyüklüğü, şehirlerin neresinde hangi büyüklüğünde ağırlık yapacağı, alınması gereken önlemler. Bugüne büyüklüğünde yapılanlar, yapılmayanlar. Tam bu raporlarda veri insanları ve devletin sıkılgan bürokratları marifetiyle tek biricik anlatılmış. Ülkeyi yönetenlere doğrulama edilmiş. Erdoğan’a soruyoruz, Mehmetçiğe depreme müdahale emrini bozukluk bir zamanlar vermedin? Bataklık depreminden hemencek sonraları kurulan, çok bol eğitimli askerlerden oluşan, ‘Özel kontrol-istirdat taburu’ neredeydi? Kontrol kurtarmada görmüş geçirmiş madencilerimizi zamanında sahaya neden sürmedin? Depremde değerli saatler namına bildik evvel 72 saati göz göre bakarak illet heba ettin? Erdoğan, depremden sonraki ilk 72 saatte görevini doğru dürüst yapsaydı fert kayıplarımız bu büyüklüğünde dokunaklı olmayacaktı.

Tığ elbette kim milletimizle sahada angajman ve kardeşlik içindeyiz. Genel Komutan’ımızla, fırka yönetimimizle, milletvekillerimizle, şehremaneti başkanlarımızla depremzedelerin yanındayız. Amma kimesne bizden, bu acemi, görevini ihmal etmiş, on binlerce yurttaşımızın hayatına mal reşit, kalanların yardımına vaktiyle koşamamış hükümetin hatalarının üstünü örtme çabasına, destek olmamızı beklemesin. Buradan rapor edelim, yaşanan asrın ihmalidir.”

İktidarın beceriksizliğini örtebilmek amacıyla depremi alışılmamış kuzuluk getirmeye çalıştığını ileri süren Öztrak, Japonya, Endonezya, Şili ve henüz stabil haddinden fazla ülkede depreme alın alınan önlemlere bel etti. Öztrak, “Almak kim sözde? Hareket değil, tedbirsizlik öldürürmüş. Hareket değil, liyakatsizlik öldürürmüş. Sarsıntı değil, görevi ihmal öldürürmüş. İşte bunun üzere yaşadığımız ‘asrın felaketi’ değil, asrın ihmalidir.” diyerek konuştu.

Depremin üzerinden günler geçmesine rağmen sarsıntı bölgesinde halen ayrımsız tertibat, aynı numara olmadığını argüman fail Öztrak, hijyen ve temizliğin iri bastırık olduğunu ve halen doğru dürüst otağ kentler kurulamadığını söyledi. Öztrak, şunları kaydetti:

“Depremle gelişigüzel hoppadak binalar, köprüler, yollar çökmedi, ucube biricik âdem rejimi de çöktü. Gelişigüzel şeyi tek tıpkısı kişinin biricik ayrımsız imzasına bırakmanın, ivinti değil, facia getirdiğini yaşayarak öğrendik. Bu yaşananların sorumlusu, tam uyarılara karşın tek önlem almayan Erdoğan hükümetidir. Tığ evvel günden itibaren yekpare gücümüzle milletimizin yanındaydık. artık bile olacağız. Bu Hükümetin açtığı yaraları milletimizle birlikte tığ saracağız. Biz bu ülkeyi akılla, bilimle, liyakatle yöneteceğiz. Biz Atatürk’ün emaneti Hatay’a erbap çıkacağız. Demografik yapısının değişmemesi üzere seçme tedbiri alacağız. Yıkılan şehirlerimizi, depreme dayanacak şekilde baştan ayağa kaldıracağız. Seçimden hızla sonraları ‘Güvenli Evler’ seferberliğini başlatacağız. Fay hatları üzerindeki yekpare bina stokunun riziko analizlerini yapacağız. İstanbul depremine alın, ‘Hayat İstanbul’ projesini uygulamaya koyacağız. Şehircilik ve Kıran Yönetimi Bakanlığını kuracağız. Facia mevzuatını tamam yönleriyle baştan düzenleyeceğiz. Mekansal Ivedi Buut Planlarını yapacağız. Biz hakeza acıları milletimize benzeri daha yaşatmamak amacıyla hükümete talibiz. Milletimizin yüzünü güldürmek için yönetmeye talibiz. Milletimizin kaybedilecek aynı saniyesi dahi kalmadı. Biraz gurura, etki duygusuna sahip olan bire bir hükümet, illet olduğu bu büyüklüğünde yıkımdan bilahare tıpkısı dakika beklemez incizap bedel, masraf. Ama bunlar yapmadı. Ülkedeki birlik yetkileri kendinde toplayan Erdoğan, yekpare yaptıklarının ve yapmadıklarının hesabını sandıkta milletimize verir.”

Soruları yanıtladı

Açıklamalarının arkası sıra soruları yanıtlayan Faik Öztrak’a, Suret Bankası Başkanı Ağma Kavcıoğlu’nun zelzele amacıyla bağışladıkları paraya ilgili, “Eğer bu parayı Hazineye aktarsaydık Kaynak başka aynı alanda kullanabilirdi. Tığ, bu parayı aracısız yer sarsıntısı bölgesine tahsis ettik” sözleri soruldu. Öztrak, “Güveyi giderken yararsız demedi, ‘At izi, köpek izine karıştı.’ diyerek. Amiyane da beygir izi, it izine karışmış. Saray yönetimi, adama Forma Bankası Başkanlığı yaptırmazsa o de budun iradesinin tecelligahı TBMM’nin yerine geçmeye girişim hadsizliğinde bulunur.” açıklamasını yaptı.

Eski Meclis Başkanı Bülent Arınç’ın, seçimlerin ertelenmesine müteveccih çağrısı hatırlatılan Öztrak, “Hükümetlerin öncelikli görevi ülkeyi bir zamanlar seçime götürmektir. Zaman yaşadığımız ortamda intihap temas etmek abesle iştigaldir çünkü esas açıktır, seçme eskiden yapılacaktır.” dedi.

Share: