Bartın haberleri | Icra Vekili Bilgin’den, Bartın’daki beyaz zehir faciasıyla ilgili şanlı izah Açıklaması

Mücahede ve Toplumsal Güvenlik Bakanı Vedat Âlim, Bartın’bile yaşanan beyaz zehir faciasıyla ilgilendiren sorumluların bulunacağını ve beyaz zehir şehitlerinin ailelerinden birer kişinin kamuda istihdam edileceğini belirterek, “Bu ülkede hata yapanın, kusuru olanın ya bile hatalı yapanın yanına kar kalmadığını da ortaya koymamamız geçişsiz bu bizim sorumluluğumuz. Henüz geçmiş dahi beyaz zehir şehitleri var ve ayrımsız yasa çıkacak eroin şehitleri ailelerinden onların seçtikleri tıpkı kişiyi kamuda istihdama alıyorduk. O kanuna ayrımsız çağ konulmuş ve lokalize. O sınırlandırmayı kaldırıyoruz” dedi.

Icra Vekili Bilim Adamı, ‘2023 Akla Yatkın Site Buluşmaları’ çerçevesinde Afyonkarahisar’a geldi. Tıpkısı matbuat toplantısı gerçekleştiren Icra Vekili Bilgin, Bartın’de yaşanan ve 41 beyaz zehir işçisinin hayatını kaybettiği felakete ilgilendiren muhteşem açıklamalarda bulundu. Icra Vekili Âlim, olayın hiçbir şüpheye saha bırakılmadan aydınlatılması gerektiğinin bilincinde olduklarını vurgulayarak, “Bu toplantı madende 41 şehidimizin ve yaralımızın olduğu günlere rast etti. Milletimiz bu acıyı yaşarken, hakeza yer sarsıntısı içerisindeyken böyle bire bir güruh da sizlerle bir araya geldim. Ateş düştüğü yeri yakıyor. Bu acıları ortadan kaldırmaz amma bu ülkede sorumluluk yapanın, kusuru olanın ya da kavisli yapanın yanına kar kalmadığını dahi ortaya koymamamız geçişsiz bu bizim sorumluluğumuz. Sahi bu konuda cumhuriyet altını savcılarını Türe Bakanlığımız görevlendirmiştir. Biz dahi iş müfettişleri ve aksiyon sağlığı uzmanlarından oluşan tıpkı heyeti uzun uzadıya bölgeye gönderdik. Cumhurbaşkanımızın bu konuda söylediği açıktır, ‘olayı bütün yönleri ile ortaya çıkarılmalıdır’ mesele bizim sıklet üstlendiğimiz alanda, fehamet görevlilerinin herhangi bir düzeyde o sorumlulukları yerine getirmeleri lazım. Bunu üstelik hiçbir şüpheye düz bırakmadan, kamuoyuyla bu bilgilerin paylaşılması ortaya sâdır tablonun aydınlatılması amacıyla kamuoyunun vicdanında bunun muhteşem bire bir beklenti olduğunu düşünüyorum. Bu beklentiyi karşılamamız geçişsiz” diyerek konuştu.

” Türkiye’nin değişimine bacak uyduramayan başka kurumlar de, yerler birlikte, işletmeler dahi vardır”

Türkiye’nin sorunlarının çözümü noktasında yapılması gerekenleri sıralayan ve bu konuda zihniyetlerin değişmesi gerektiğini dile getiren Vekil Bilimci açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Madeni gördüğüm ahit muhtemelen, bu Türkiye’nin değişimine kıç uyduramayan eksantrik kurumlar birlikte, yerler birlikte, işletmeler birlikte vardır. Bu zekâ değişmeli, devletin rastgele düzeyde gerçekleştirmesi lazım. Bir evden sülale tıpkısı çocuğunu kaydetmiş, biri yaralı ve ondan gelecek haberi bekliyor. Bu tabela bize şunu gösteriyor, ‘evet’ sorunlarımız var ve bu sorunları çözmemiz lazım. Madende sorun varsa çözmemiz geçişsiz, nerede ülkü varsa onu çözmemiz geçişsiz. Bunun üzere Türkiye’nin yoluna devam etmesi geçişsiz. Yani Türkiye kesintili yürüyemez, mıhlı yürümesi geçişsiz, sorunları hal gücünü arttırarak için devam etmesi geçişsiz. Bunun amacıyla da konuşu büyümeyi bitmeme ettirmememiz geçişsiz.”

“Beyaz Zehir şehitleri ailelerine sunulan kamuda istihdam çalışmasını hazırladık”

Maden şehitlerinin ailelerine verilen kamuda istihdam hakkı üstüne yapılan çalışmadan birlikte bahseden Vekil Bilim Adamı, “Önümüzdeki günlerde, bu fenomen vesilesi ile gerçekleştirmedik çünkü elan ilk çalışmayı yapıyorduk. Henüz geçmiş dahi eroin şehitleri var ve bire bir kanun çıkma maden şehitleri ailelerinden onların seçtikleri benzeri kişiyi kamuda istihdama alıyorduk. O kanuna tıpkısı ruz konulmuş ve lokalize. O sınırlandırmayı kaldırıyoruz, bunu genişleterek o çalışmayı hazırladık amma bu fenomen ortaya daha çok” dedi.

“Arızi işçiler sorunu var ve onu de çözeceğiz”

Açıklamalarında son namına kamudaki sözleşmeleri personeller ile ilişik yapılan çalışmaya değinen Icra Vekili Bilgin, “Onun dışında bizim ayrışık kadrolarda etkin kontratlı personel meselesi var ve onu düzenliyoruz. Onunla ilgilendiren çalışmayı tutmak üzereyiz. Onu bu kamer içerisinde kamuoyuyla paylaşacağımızı açıkladık. Geçici işçiler sorunu var ve onu birlikte çözeceğiz” diyerek konuştu.

Toplantıya Icra Vekili Bilim Adamı’in birlikte milletvekilleri ile Denizli Birleştirme Endüstri Bölgesi (OSB) Umumi Heyet Başkanı Vekili ve YANLIŞSIZ Fırka Afyonkarahisar İl Koordinatörü Temiz Sürgün katıldı. – AFYONKARAHİSAR

Share: