âmâ Mizgin, halter ve judoda Türkiye şampiyonu oldu

Diyarbakır’üstelik apartman görevlisi babasına işlerinde destek olan anadan doğma gözsüz 19 yaşındaki Mizgin Zilan Ağahatun, judo ve halterde Türkiye şampiyonu olmayı başardı.

Merkez Kayapınar ilçesinde kıpırdak 4 çocuklu Ağahatun ailesinin 2. çocuğu Mizgin Zilan Ağahatun, yüzdelik 53 müşahede engeliyle dünyaya geldi.

Ortaokulda okuduğu dönemde judo ve halterdeki yeteneği Kayapınar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı Mehmet Emin Erdoğan eliyle keşfedilen Ağahatun, ortaokuldan çıkışlı olduktan sonradan engeli nedeniyle yaşadığı zorluklardan periferi kendisini eve kapattı.

Lise eğitimine alarga bitmeme eden bu süreçte apartman görevlisi babasına işlerinde yardımcı kendisine savsaklamak dağıtan, yapı ve siteyi temizleyen, çöp toplayan Ağahatun, Cahillik ve Spor İl Müdürlüğüne vabeste spor tesislerindeki antrenmanlarını da aksatmadı.

2019’dahi Karaman’bile düzenlenen Türkiye Görme Engelliler Judo Şampiyonası’nda zihayat kadınlar fazlalık 70 kiloda altın madalyanın sahibi olan Ağahatun’un bu başarıyla katışıksız güveni arttı.

İlgi duyduğu halterde dahi kendini geliştirmeye başlayan gailesiz sporcu, 29-31 Temmuz 2022’dahi planlı Türkiye Görme Engelliler Halter Şampiyonası’nda zihayat kadınlar 70 kiloda altın madalya kazanmanın gururunu yaşadı.

“Dünyam sporla aydınlandı”

Mizgin Zilan Ağahatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sporla ilgilenmeden önce takatli kimseyle konuşmadığını belirterek, arkadaşı olmadığını bütün biricik başına ant geçirdiğini söyledi.

Katışıksız güveninin olmadığını, içine bulutlanmış yaşadığını dile getiren Ağahatun, “Ailemle de tabiiyet yoktu. Sporla tanıştıktan sonraları hayatım alelacayip oldu. Günahsız güvenim arttı, eş bağlarım gelişti. Bire Bir şeyler başarabildiğimi anladım. Dünyam sporla aydınlandı.” dedi.

Ağahatun, madalya kazandığında çevresindekilerin kendisine bakış açısının değiştiğini anlatarak, bire bir şeyler başarabildiğini hem kendisinin hem birlikte çevresindekilerin gördüğünü rapor etti.

Herkesin kendisini tebrik ettiğini dile getiren Ağahatun, şunları söyledi:

“Ailemin verdiği desteği kimesne vermedi. Bu başarılardan sonra habbe içinden tek çıkmayan, yalnız babama arkalama fail ego şu an gözümü olimpiyatlara diktim.” diye niteleyerek konuştu.

Halterde dünya birinciliği, judoda bile olimpiyatlara katılma hedefi

Ağahatun, keyif sorunları kâin babasına işinde arkalama ettiğini, yararsız topladıklarını, savmak dağıttıklarını, apartmanı temizlediklerini, bahçeyi suladıklarını dile getirerek, benzeri yandan birlikte spor yaşamının iki branşta sürdüğünü kaydetti.

Gelişigüzel iki branşta de Türkiye birincisi olduğunu vurgulayan Ağahatun, “Temas iki dalda bile spor yapmaya bitmeme edeceğim. Elan ferah başarılara yelkenli açacağım, daha gür şeyler başaracağım. Halterde dünya birincisi almak, judoda dahi olimpiyatlara katılıp ülkemi temsil etmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yüzümüzü güldürdü”

Cet Yaşar Ağahatun da kestirmece 22 yıldır apartman görevlisi olarak çalıştığını belirtti.

“Kızım spora başlamadan ilk zat halinde, kimseyle konuşmayan, eve kapanan aynı çocuktu.” diyen Ağahatun, sporla kızının yaşamının değiştiğini anlattı.

Ağahatun, kızının şimdiki haliyle geçmişteki tehi ortada büyük ayırt bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Çokça alım duyuyorum. Yüzü güldü, yüzümüzü güldürdü. Başarılarının devamını bekliyorum. Kâh afiyet sorunlarımdan çevre kızım bana bina işlerinde arkalama ediyor. Kızımın olimpiyatlarda liyakatli olmasını, daha faziletkâr yerlere ulaşmasını istiyorum. Kızımın öz hayatını kurmasını istiyorum.”

“Şampiyonluk haberini duyunca babasıyla ağladık”

Asıl Elif Ağahatun ise kızının spora başlamadan geçmiş yalnızlığının kendisini üzdüğünü söyledi.

Kızıyla kurum duyduklarını dile getiren Ağahatun, “Daha pir şeyler başaracağına eminim. Şampiyonluk haberini duyunca babasıyla gelişigüzel ağladık, sevinçten ve gururdan. İnşallah kendisi üzere engelli olan kardeşine ve bütün herkese emsal evet, ayaklarının üstünde durur. Yegâne dileğim zat hayatını kurtarsın.” şeklinde konuştu.

“Tek zaman spora bariyer tıpkısı durum bulunmayan”

Kayapınar Belediyesi Engelliler Spor Kulübü Başkanı ve ayrımsız zamanda Ağahatun’un antrenörü Mehmet Güvenli Erdoğan üstelik 8 branşta tahminî 70 sporcularının olduğunu rapor etti.

Genelde sporcularının sporla tanışmadan önce evlerinden hariç çıkmayan eşhas olduğunu anlatan Erdoğan, görme engelliler okulu ve bireysel adına kentte yaptığı taramalarda çaplı sporcuları belirleyip ailelerinin dahi onayını aldıktan sonra spora kazandırdığını belirtti.

Erdoğan, müşahede engellilerin sporla hayatının değiştiğine meni ederek, şunları kaydetti:

“Mizgin üzere bir nice sporcumuz var, sporla hayatı değişti. Hayatı değişen onlarca kişiyle karşılaştım. Spora katılıp, arkadaş edinip evlenen oldu, dünya birincisi olan oldu. Birlik engel grupları dört zar arasında forma ‘ego yapamam’ demesinler. Ben üstelik bunlardan biriydim. Zaman acun ve Avrupa şampiyonluğum var. Tek zaman spora ve sosyalleşmeye engel benzeri genişlik yoktur. Sporcumuz Mizgin birlikte başarılar elde etti. Hedefimiz iri amma on paralık sürekli çalışmamız geçişsiz.”

Erdoğan, pakt yerine orak ayı ayında Türkiye Rüyet Engelliler Spor Federasyonunca Osmaniye’bile düzenlenen, 53 takımın katıldığı Rüyet Engelliler Halter Türkiye Şampiyonası’nda elde ettikleri başarılara değinerek, eş ve kızlarda toplamda 4 zer, 7 sim, 1 bronz madalya tutmak amacıyla 12 madalya ve 2 kupayla kente döndüklerini, takım sıralamasında Türkiye 2’ncisi olduklarını bildirdi.



Share: