Akıbet zaman gündem: BAŞBAĞLAR KATLİAMI DAVASI YENİDEN GÖRÜLMEYE BAŞLANDI

BAŞBAĞLAR katliamıyla ait 2019 yılında başlatılan yeni soruşturmanın peşi sıra açılan 1’i tutuklanmadan, 20’si firari, 21 sanığın yargılandığı davanın önceki duruşması, zaman Erzincan 2’nci Ağır Ukubet Mahkemesi’nde görüldü. Duruşmada SEGBİS ile dinlenen davanın tutuklanmadan sanığı S.T. (56) ünlü karı, suçlamaları kabul etmedi. 38 mağdurun 15’ini dinleyen mahkeme heyeti, duruşmayı ülkü dosyalarındaki nakıs hususların giderilmesi amacıyla 19 Aralık’a erteledi. Erzincan’ın Kemaliye ilçesine sınırlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993 tarihinde PKK’lı teröristler, 33 sivil vatandaşı martir etti. O çevrim yürütülen soruşturmanın arkası sıra 20 gönül hakkında sav açıldı. İzmir’üstelik Ululuk Güvenlik Mahkemesi’nde tanıdık davada, 2 gönül için mahkumiyet kararı çıktı.

Erzincan Cumhuriyet Başsavcılığı 2019’birlikte dosyayı baştan açtı. 3 almanak görgüsüz faaliyet sonucu kullanılmamış delillere ulaşıldı. Katliamda sorumluluğu bulunduğu ve terör örgütü PKKKCK üyesi oldukları belirtilen 21 münasebetsiz yegâne bir tane tespit edildi. Anket kapsamında şüphelilerden S.T. gözaltına alındı, diğerlerine ise ulaşılamadı. S.T., çıkarıldığı mahkemece adli kontrol neredeyse erkin bırakıldı. Firari 20 nahoş üzerine ise yakalama kararı çıkarıldı. Soruşturmanın tamamlanmasının ardından S.T. ile katliamda sorumluluğu kâin ve yıldırı örgütü PKKKCK üyesi oldukları tayin edilen firari A.Ç., A.T., C.Ş., D.K., D.S., E.M., E.K., F.Y., H.S., H.A., H.Y., İ.H.A., İ.T.Y., M.İ., M.D., M.A., N.Ö., S.Ö., S.T., Ş.Ö. ve Ü.B. hakkında ‘Devletin egemenliği altında bulunan topraklardan benzeri kısmını, kerem idaresinden ayırmaya çalışmak’ suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle ülkü açıldı. İddianamede, elan önceki birçok değişik eylemlere katılan terör örgütü üyelerinin da ifadelerine saha verildi.

DAVANIN İLK DURUŞMASI GÖRÜLDÜ

Sanıkların yargılanmasına bugün Erzincan 2’nci Okkalı Ukubet Mahkemesi’nde başlandı. Duruşmada, İstanbul Adliyesi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan tutuklanmadan maznun S.T. ile 4 şahit dinlendi. S.T. savunmasında, suçlamaları reddederek saldırıda kendisinin olmadığını öne sürdü. Murafaa heyeti, 38 mağdurdan 15’inin bile ifadesini aldı.

Duruşmayı AK Parti Erzincan Milletvekili Hüccet Çakırdoğan, Kemaliye Şehremini Mehmet Karaman, AK Parti İl Başkanı Mehmet Cavit Şireci, Başbağlar Köyü Muhtarı Ali Akarpınar ve haddinden fazla sayıda yurttaş ile katliamın mağdurları izledi. Murafaa bitmeme ederken verilen arada izah yapan mağdurların avukatı Kadir Kartal, 2 Orak Ayı 1993 Madımak ve maalesef 5 Orak Ayı 1993 Başbağlar budunsal ve inanç ekseninde emperyalistlerin gölgesinde gelişen iki dağ vakadır. Gerçekte mecmu Türk Milleti evlatları etnik ve akide ekseninde bu olaydan uzaklaşarak Türk vatanının bütünlüğü, Türk Milletinin birliği, dirliği, zenginlik ve huzuru Türk Devleti’nin sonsuzluğu ve ati nesillerimizin insani yaşaması üzere uyanık olmaya çağırma ediyorum. 21 sanığın çabukça tutuklanmasını bekliyorum. Adli taharri şartı ile serbest bırakılan kişinin tutuklanmasını istiyoruz. Tutuklandığı ahit bir nice zevat ortaya yarar. Şu anda kaçıyor. Bulunan ifadelerde birlikte zımnen bu işin içinde. Bildirme önemlisi Ankara Çap Asayiş Mahkemesi 199921 anne dar ülkü dosyasının bu sevgili dosyasının içine girecek çünkü PKK terör örgütünün kurucusu, yöneticisi, başkanı olan zevatın bu ülkü de yargılanmasını irade ediyorum. Adaletin tecellisi namına Abdullah Öcalan’ın bu davaya gelmesi gerekir. Zira filhakika adada birlikte tabir ettiği kadar Şemdin Sakık’ın birlikte iddianamedeki ifadesi bu durumu vazıh ve kesin ortaya koyduğu kadar PKK terör örgütünün filhakika kurucusu, yöneticisi ve başkanı halen başkanlığı bitmeme etmektedir. Türk Milletine sesleniyorum. Eke Türk Milletini düzen iddiasında işyar olanlar heybet ve millet mücadelesinde ininde ne pahasına olursa olsun yıldırı yok edilmelidir diye konuştu.

‘KATİLLER BULUNSUN, CEZALANDIRILSIN’

Olayın mağdurlarından o dönem 12 yaşında olan Mehmet Kaya (41), ’30 sene bilahare mevrut geç kalınmış benzeri doğruluk üzere birlikte tığ öz savaşımızı vermeye devam ediyoruz. Katiller bulunsun, cezaları hesabına gelsin. Bu bizim içimizi tek ant soğutmayacak. Katliamda 12 yaşındaydım. Halen acısını yaşıyoruz. Halen geçmiş günkü kabilinden acısını yaşıyoruz. Bizim acımızı hiçbir öz dindiremeyecek. Katiller bulunsa da dinmeyecek ama tığ müddei olamaya devam edeceğiz. Hakkımızı arayacağız. Şikayetçi olacağız dedi. Mağdurlardan Başbağlar Köyü Güzelleştirme ve Kalkındırma Derneği Başkanı Mehmet Şanlı Dikkaya üstelik ‘O tarihte açılan sorun 1997 yılı Ekim ayında Erzincan’dan İzmir’e makbuz. İzmir’de de o tarihte kurmaca bire bir mahkemede hususiyet skandalları ile meşgul tıpkısı şekilde kapatılmıştı. O çevrim devletimizi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne şikayet etmek bize zul geldiği üzere o çevrim acımızı dahi o skandalları bile içimize gömmüştük. Fakat zaman 2019 yılından beri incelenen, yürekli savcılarımızın iddianamesi onları kutluyorum. Tebrik Kartı ediyorum. Duruşma heyeti aracılığıyla kabul edildi. O periyot akamete uğrayan umutlarımız zaman tekrar baştan yeşermiş vaziyette. Umuyoruz ve diliyoruz ki; adalet hakkı ile tecelli boy bos. Katliama katılan seçme kim varsa bu pespaye terör örgütü mensuplarının hacısı hocası cezalarını bulur. Bunların cezalarını bulması dahi diğerlerine üstelik denk peki. Türkiye’üstelik o kadar haddinden fazla faili müphem olaylar var kim alelhusus dahi 1993’te. Bunlarında inşallah failleri bulunur. Aynı daha bile hangi Sivas ne üstelik Başbağlar hadiseleri yaşanmaz inşallah ifadelerini kullandı.

Davayı takip eden Kemaliye Belediye Reisi Mehmet Karaman ise, ’29 sene önce yaşanan kırım halen mütebeddil benzeri öz bulunmayan. Şehitlerimiz gönlümüzde yaşıyor fakat bugün gene kangren olan davamıza neşter vurulduğu için yetkililere teşekkürname ediyorum. Biz Türk adaletine inanıyoruz. Buradan süt kuzusu katillerine, emperyalist güçlere sesleniyorum. Türkiye’yi Türk Milletini bölemeyeceksiniz, böldürmeyeceğiz. Biz 29 sene ilk dedik ki; ‘Başbağlar’ı unutmadık, unutturmayacağız.’ 29 sene sonra yeniden davamız gündeme geldi. Bütün yetkililere ve emeği geçen herkese teşekkür ederim. Şüheda bizim şehitlerimiz. Bittabi ki mankafa gelmeyecekler biliyoruz ama Hangi bahtiyar Türk’üm diyene diyorum dedi. Yaklaşık 6 saat süren duruşmanın arkası sıra mahkeme heyeti, S.T.’nin tutuklanmadan yargılanmasına ve sınırlı dışı yasağı konulmasına karar verip sorun dosyasındaki eksikliklerin tamamlanması üzere davayı 19 Aralık’a erteledi.

Share: