AK Fırka Milletvekili Akil, yeğin bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor

AK Tümen Antalya Milletvekili Atay Akıllı, selden etkilenen Kumluca, Finike ve Demre ilçelerinde hasar belirleme çalışmaları ile destek ödemelerinin devam ettiğini bildirdi.

Uslu, selin tahribata kat açtığı bölgelerdeki müzakere ve incelemelerini sürdürdü.

Özellikle seralarda hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini tamlayan Akıllı, “Civar tespitlerde yaklaşık 3 bin çiftçimize ilişik, 13 bin 200 dekar seranın selden uymazlık gördüğü anlaşıldı. Kötülük gören ekincilik arazilerinin yaklaşık yarısında TARSİM sigortası bulunuyor. TARSİM sistemine karışma olmayan ya bile aynı şekilde sistemden faydalanamayan çiftçilerimize bindi olacağız.” dedi.

Çiftçinin sonuna kadar yanı sıra olacaklarını dile getiren Düşüncesiz, şunları anlatım etti:

“Antalya’üstelik geçmiş afetlerde çiftçilerimize elbette arkalama ettiysek esasen yardımı yapacağız, desteği vereceğiz. Mavera yandan çiftçilerimizin Ekincilik Bankasına ve Tarım Yüreklilik Kooperatiflerine olan itimat borçları faizsiz namına ertelenecek. Çiftçilerimiz ve ziraat odalarımızla konuşma ettik, piyasada katiyen yayın sıkıntısı olmayacak, ağız ağıza engel gören seralar üstelik çiftçilerimiz serian baştan domatesi, biberi, salatalığı seralara dikiyorlar. Çiftçilerimiz hızlı iş alıp, üretimlerine boyuna bitmeme ediyorlar. Çiftçimizin baştan sona yanındayız, afetin etkisini çıkarmak amacıyla seçme cins çalışmayı yapıyoruz.”

“Bölgeye 80 milyon teklik tahsisat gönderildi”

Atay Aptal, zarar gören 1200 aracın hasar tespitleri tamamlandığını ve kasko güvencesi olmayanlara onarım desteği sağlayacağını kaydetti.

Kumluca ve Finike ilçelerinde selden etkilenen 750 esnafın seçkin birine 10’ar bin lira can suyu yardımında bulunduklarını hatırlatan Akil, “Mecmu kötülük tespiti tamamlanınca, safiha ortaya çıkma, hasarları imkanlarımız ölçüsünde gidereceğiz. Ticari zararlar üzere Ticaret Bakanlığımız ve TOBB Eliyle 80 milyon teklik mukabele bölgemize gönderildi. Tecim Bakanımız Mehmet Muş süreci iyice izlem ediyor, destekleri amacıyla teşekkürname ediyoruz.” diye konuştu.

Tespiti tamamlanan 1050 vatandaşa 14,7 milyon lira ödeme yapıldığını ve bindi sağlandığını aktaran Uslu, süreci izlem yazar destek veren Nazır Derya Yanık’a teşekkür etti.

“Avlu ve tecim normale döndü”

Akil, afetin önce günü tam caddelerin selin getirdiği ve oluşturduğu atıklarla, mil ve toprakla ciltli olduğuna belen etti.

Vatandaşların bu atıkları aynı ayda temizlenmesinin edisyon olduğunu kaydeden Uslu, şöyle bitmeme etti:

“Yabansı benzeri himmet ve koordinasyonla hanay iki günde normale döndü. 2500 personelle ve bine mail aksiyon makinesiyle alışılmamış ayrımsız himmet ile Kumluca caddeleri temizlendi, avlu ve ticaret bile normale döndü. Vatandaşlarımız bu çok acul düzentileme için devletimize hükümetimize teşekkür ediyor. Kumluca Belediyesine 4 milyon, Finike Belediyesine birlikte 2 milyon teklik acil yardım desteği sağlandı.”

Bölgeye gelerek incelemelerde bulunan ve süreci izleme eden bakanlara teşekkürname fail Akil, “Afetin geçmiş gününden itibaren aralıksız İçişleri Bakanımız Süleyman Aristokrat kıyamet bölgesindeydi ve süreci bizatihi yerinde eş güdümlü etti. Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu afetin evvel anından beri süreci izlem ediyor, yapılacaklar ile ilgilendiren adımların atılmasını sağlıyor. Mevlüt Çavuşoğlu Bakanımız bölgeyi mülakat ederek, durumunda gördü, alelhusus zirai zararların telafisi sürecini hızlandırdılar. Ekincilik ve Orman Bakanımız Vahit Kirişçi zirai alanlarda incelemelerde bulundu, tarımsal bindi amacıyla çalışmaları başlattılar. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bölgede bulunan bakanlarımızdan günde 3-4 öğün bilgi aldılar ve seçkin kalem desteği vereceklerini anlatım ettiler, Cumhurbaşkanımıza şükranlarımızı sunarız.” ifadelerini kullandı.

Share: