112 ekipleri anlattı: “Sedyenin benzeri birlikte doğan bire bir birlikte ölen bebekler vardı”

112 ekipleri anlattı: “Sedyenin tıpkısı beraberinde doğan ayrımsız yanında ölen bebekler vardı”

“Neymiş annem, babam, evladım enkazın altında eskimiş üzere gittik”

İSTANBUL – Asrın felaketinde afet bölgesinde binlerce depremzedenin acısına ortak olup, yaralarına yapışık 112 Evgin Sağlık ekibi bölgede yaşadıklarına ilişik, “Sanki annem, babam, arkadaşlarım, evladım enkazın altında kalmış kabil gittik. Çöküntü altından çıkmış ayrımsız süt kuzusu maatteessüf hayata dönmedi ama sedyenin sair tarafında dahi enkazdan çıkan, tevellüt yapan tıpkısı bayanla karşılaştık, lüzumlu istemez etkileniyoruz. Çökme altındakiler ile tıpkı kan, fert büyü hissediyorsun. Girdiğimiz ilçede az daha yıkılmamış çatı yoktu ama ben bütün bu yaralarımızı milletçe sarabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

“Asrın felaketi” adına ifade edilen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birlik Türkiye kesim için seferber oldu. Türkiye’nin ciharıyek yanındaki keyif çalışanları dahi bölgede yaraları girmek üzere kıran noktalarına akım etti. İstanbul İl Cankurtaran Servisi Başhekimliği Avrupa Kumanda Kontrol Merkezi’nde vazifeli 600 personel ve 50 ambulans üstelik alelacele bölgeye gönderildi. Bölgede binlerce afetzedenin acısına ortak olan ve yarasına yapışık 112 Evgin Esenlik ekibi meslektaşlarıyla fariza değişimi yaparken İstanbul’a dönen ekipler, şahit oldukları hafızalarında düz eden, ara sıra birey anlara illet olan o anları anlattı. Kıyamet bölgesinde bir nice duyguyu ayrımsız anda hissettiklerini tamlayan 112 ekipleri, bölgeden ayrılan İspanyol ekibinin kendileriyle bayraklarının saha aldığı armalarını yadigâr namına mübadele etmek istediğini aktardı. Ekipler, bölgede enkazdan çıkarılan tıpkı bebeğin hayatını kaybettiğini sair yandan enkazdan çıkarılan iki canlı bire bir kadının doğumuna şahit olduklarını anları anlattı.

“Sedyenin bir tarafında enkazdan çıkarılan süt kuzusu ölürken gayrı tarafında tevellüt eden aynı avrat”

Kahramanmaraş’ta depremden etkilenen kardeşiyle telefonla görüşüp ardından fariza amacıyla Hatay’a akıntı ettiğini dile getiren 15 almanak 112 personeli Ayşe Ceren, “Yakınım Kahramanmaraş’ta evleri yıkıldı amma ego Hatay’a gidiyordum. Gittiğimizde yepyeni içerisinde kaldık, bütün evler yıkılmış, gerileme, bitkin kuşkucu içerisinde. biricik süt kuzusu getirdiler çöküntü altından çıkacak, süt kuzusu morarmıştı, doktor, keyif personeli arkadaşlarımız engelleme etti hala onun etkisindeyim. Maalesef çocuk dönmedi amma sedyenin özge tarafında de enkazdan sâdır, tevellüt fail tıpkı bayanla karşılaştık. Birine çokça üzülürken gayrı yandan dahi ayrımsız bebeğin dünyaya gelmesini gidermek. Depresyon altındakiler ile bir içki, can büyü, ünsiyet hissediyorsun. Tıpkı dakika evvel ona elini yollamak, onu oradan çıkartmak istiyorsun. Çıktığı ant elini tuttuğun, ona dokunabildiğin devir bunun tarifi anlatılmaz. İnsanlar çökme altından çıktıklarında içtinap etmek, panik, endişe içerisindeler. Arada Sırada bakıyordum; ağlıyordum çünkü kriz altında mevt eden biriyle karşılaşıyorsun. Aynı çocuk vardı enkazda, kurtarılacağını bekliyor zira curcunalı gelmişti, beklerken çabucak yavru solunumunu kaybetmiş engelleme ediliyor amma dönmedi. Onun umudunu beklerken çabucak bu durumla buluşmak tığ üstelik gerek istemez etkileniyoruz” diyerek konuştu.

“Girdiğimiz ilçede az daha yıkılmamış yapı yoktu”

Hareket sabahı kadro arkadaşları yoluyla uyandırıldığını sözde ailesi çöküntü altındaymışçasına derakap bölgeye akım ettiğini söyleyen 12 yıllık acil tababet teknisyeni Fatih Ayçiçek şöyle konuştu:

“Öğün fiziksel şartları çokça kötüydü, saha düz sis ve kar yağışı hakimdi. Gaziantep Nurdağı bölgesine ulaşmaya çalıştık, bölgeye ilk gittiğimde çok pahal bire bir tabloyla karşılaştım. Elektrikler yoktu ve girdiğimiz ilçede neredeyse yıkılmamış çatı yoktu. Düpedüz anlatmakta rehavet çekiyorum, duygularımızı ayrımsız kenara bırakarak, insanlara yardımcı olmaya çalıştık. Kontrol kurtarma ekipleri 23 yaşında bire bir eş çıkarmıştı, babası başındaydı. Umumi durumunun bereketli olduğunu anlatım ettik, babası ‘süratle götürün, kesinlikle gelmiyorum, içeride eşim, oğlum ve 2 sunum torunum var, onların üstelik kurtarılması gerekiyor’ dedi. Her şeye rağmen parasız yakınını yanımıza aldık. Aktarım üzere Gaziantep’e çıkış belgesi yaptık, babası yolda cebren, enkazın başında indi. Akşam saat 02.00 sularında ayrıksı bire bir kriz alanına çıkış yaptık. Orada İspanya ekibinin çalışmalar yaptığını gördük. 20 saat boyunca bildirişim kurabildiklerini söylediler. İçeriden 2 yaşlarında koca ve 4 yaşlarında bire bir kız çocuğu ve annesi gelişigüzel bertik evet birlikte bere olmadan sapa akva tıpkısı şekilde çıkardılar. Hoşur o çocukları kurtardıktan bilahare o kadar çokça ağladılar, bahtiyar oldular kim ego o antlaşma alelade acun insanlığı birçok şeyin önüne geçebilir, acun namına birbirimizin yaralarını sarabiliriz dedim. Zaman Türkiye’da, yarın apayrı benzeri yerde tığ üstelik görev yapabiliriz. İspanyol ekibi Türk bayrağını anı adına istedi, ‘Türk bayrağı ile bizim bayrağımızı değiştirebilir miyiz’ dediler, tabi kim dedim. O şekilde armalarımız birlikte değiştirdik. Yola çıktığımda sanki benim annem, babam, kardeşim, arkadaşlarım, evladım enkazın altında kalmış kabilinden gittik. Oradaki insanların bize çaresiz gözlerle bakışı, müzaheret isteyişi gözümün önünden tek şekilde gitmiyor. Ego bütün bu yaralarımızı milletçe sarabileceğimizi düşünüyorum”

“Depresyon altındaki bir çiftin ağız dalaşı seslerini duyduk”

Sarsıntı haberini duyduktan bilahare aceleten bölgeye gitmek amacıyla hazırlandığını belirten 24 yaşındaki Paramedik Kürşat Üzücü, kimi zaman birçok duyguyu benzeri arada yaşadıklarını belirtti. Çığlık, enkazdan kurtarabildikleri kişileri bölgeye olasılı tıpkı görevlendirmede baştan ahzetmek istediğini söyleyerek, “Nahiye yerine Hatay’a gittik. Kısaca 8 devir süresince orada kaldım. Enkazdan çıkardığımız çokça çok hasta oldu, çokça fazla insan dokunduk. Onların üzüntüsüyle üzüldük, mutluluklarıyla bahtiyar olduk. Çıkardığımız tıpkı çağa oldu, çokça sevindik. Sunu haddinden fazla unutamadığım; tıpkısı aile herif gerileme altında kısaca 119’uncu saatte çıkardık. Korkulu havas içerisindeyken bize mutluluk veren benzeri hatırat oldu. İkisinin enkaz altındaki tartışmalarını duyduktan sonraki o suratımızda tebessümü o sağladı. İlk geçmiş kocasını sonra kendisini aldık. Unutamayacağım bire bir anı da çöküntü altından anne ve bala çıkarttık, toplamda ilkokul kardeşlermiş. 2’sini kaybetmişler amma 3’ünü tığ çıkardık. İkisini buluşturmayı, o suratlarındaki mutlulukları haddinden fazla farklıydı. İlk kere kıyamet bölgesinde bulundum, geleli 3-4 dönüş oldu bibi o güç duygular içerisindeyim. Gene ayrımsız görevlendirme olduğundan gidip kendilerini temizlemek birlikte isterim. Aynı arkadaşımızın ailesinin evi yıkıldı, esas ve babasının sağ selamet olduğunu öğrendikten bilahare yeniden bizimle canla başla çalıştı. Hatay ekiplerinden personel arkadaşlarımızın ambulansıyla çalıştık, orada kişi anıları birikmişleri vardı. O ambulansla hizmet etmek bizim üzere haddinden fazla ağır duygular” ifadelerini kullandı.

“Tek kimsesi kalmamış çocukları görüyorsunuz”

Hastaların kargo uçaklarıyla alıntı ediliş süreçlerine ait yaşadıklarını anlatan 20 almanak Ivedi Tababet Teknisyeni Selçuk Yılmaz, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gelgel kuvvetlerine kapalı 222. Filo Kayseri merkezli orada çalıştım. Yaklaşık 7 çevrim o görevi bitmeme ettirdik. Toplamda bine yakın afetzedenin tahliyesinde görev yaptık. Çocukları görüyorsunuz, ailelerini kaybeden, etraflarında tek kimesne kaba. Örneğin; 7 yaşında ayrımsız kız çocuğu vardı. Daima ayısını istiyordu, enkazdan onunla alay malay çıkarmışlar. O bize getiren ambulansta eksik takım bile kestirmece 10 dakikalık vuzuh uzaklaşmıştı. İrtibata geçtik, ekibi idraksiz çağırdık çünkü o çocuğun elinde apayrı hiçbir özdek kalmamıştı hoppadak o, ihtimal annesi ya bile babası almıştı. Belki birlikte hayatının dümbelek kalanında anımsayacağı yegâne öz o ayıcık olacaktı. Benim birlikte 2 pare evladım var, hele çocuklara baktığımızda, kimsesi kalmamış, yaralanmış çocuklara baktığımızda tahliye sırasında ayrımsız dakika benim evet da ailemin başına geldiğinde benim evlatlarım de bu şekilde kalabilir diye niteleyerek zıt etkileri birlikte oluyor. Aç, susuz kalarak barınma yeri olmadan ayrıca tuvalet ihtiyacı sağlanamadan mecmu ekipler canla başla savaş ettiler” şeklinde konuştu.

“Etken çıktığında ayağa kalkıp sarılıp, alkış tutuyorduk”

Bölgede kumanda merkezinde fariza yaptığını rapor eden Evgin Tıp Teknisyeni yerine fariza yapan 25 yaşındaki Yakup Ekiz, “12 devir süresince Kahramanmaraş’ta hareket bölgesinde görev aldım. Maraş’ta 112 sisteminde etkin personeller depremzede olduğu için memleket cankurtaran servisi başhekimliğimiz eliyle merkezi açabilmemiz üzere görevlendirilmiştik. Enkazdan gelişigüzel deli dolu çıktığında, herhangi bir canlı ihbarı geldiğinde arkadaşlarımızla beraber ayağa kalkıp sarılıp, alkış tutuyorduk. 7 bölüm süresince depremin evvel gününden itibaren Kahramanmaraş personeli kesintisiz, uykusuz tek şekilde dinlenmeden çalıştılar. Ben özlük adıma onlara minnettarım. Herkesin kontak, seferberlik süresince cereyan ettiğini gördüm” dedi.

Share: