Türkiye ve Azerbaycan orduları, yaraları kazanmak amacıyla omuz omuza

Kahramanmaraş’ta kurulan Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Gezici Badiye Hastanesinde, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile Azerbaycan Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki askeri hekimler, birlikte çalışarak depremzedelerin yaralarını sarıyor.

Necip Fazıl Site Hastanesi önünde 19 konteyner ve 21 çadırdan oluşan MSB Turist Sahra Hastanesinde alanında uzman askeri hekimler, yardımcı sağlık çalışanı, yönetimsel ve beceri personel koyulmak üzere mecmu 70 personelle depremin önce günlerinden itibaren vatandaşlara afiyet hizmeti veriliyor.

Hastanede tahminî 2 bin parasız muayene edildi, 85 operasyon yapıldı.

Seçme kalem ivedili tıbbi müdahalenin yapılabildiği evgin servis, ameliyathane ve züğürt koğuşu ile eczanenin bulunduğu hastanede tıbbi tanıya yönelik laboratuvar, gezici röntgen cihazı, ultrasonografi cihazı da bulunuyor.

Hastanede Azerbaycan’dan 12’si askeri doktor ve 8’i abla başlamak için 20 personel, TSK bünyesindeki keyif personeliyle eş mesai yürütüyor.

“TSK ile görev yapmaktan alım duyuyoruz”

MSB Gezmen Sahra Hastanesinde görev işleyen Azerbaycan Silahlı Kuvvetlerinden Otacı Üsteğmen Çalımlı Memmedov, AA muhabirine, depremin peşi sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in talimatıyla Türkiye’ye geldiklerini söyledi.

“Herkes gelmek istiyordu. Bize baht oldu, biz geldik.” diyen Memmedov, depremin acısını tam Azerbaycanlıların yüreklerinde hissettiğini belirtti.

TSK’nın depremin peşi sıra bir günde çöl hastanesi açtığını anlatım eden Memmedov, “Onlarla fariza yapmaktan çekicilik duyuyoruz. Türk ordusu, Allah’ın ordusu, ölene büyüklüğünde onlarla çalışmaktan hava duyacağız. 7/24 TSK’nın doktorlarıyla görevimizin başındayız.” diyerek konuştu.

Depremzedelere soğukkanlılıkla odaklandıklarını dile getiren Memmedov, “İnsanların ellerini, kollarını lacerem kurtaracağız, umum aklımız oradaydı. Bir gözümüz ağlıyordu, bir gözümüz dahi işimizdeydi. Ego konuşuyorum ama buradaki yekpare askeri hekimlerimizin nazik emeği var.” ifadelerini kullandı.

“Tanrı dostluğumuzu, kardeşliğimizi bize unutturmasın”

TSK ile çalışmaktan değme antlaşma gelgel duyduklarını vurgulayan Memmedov, şöyle bitmeme etti:

“Eğitimimin şişman kısmını Gülhane’birlikte aldım. Tıpkı dünya malı vefa borcum var. Tanrı bize böyle günler göstermesin, henüz adamakıllı günler üzere birbirimize koşalım. Kardeşin kardeşe borcu olamaz, teşekkürname beklemez, kulp yapmaz. Sistem teşekkürname ediyor ama bize teşekkür etmeye icap namevcut. Biz ayrımlı insanlar değiliz. Bu, ölene kadar bizim görevimiz.

Türkiye ile Azerbaycan etle tırnak kadar, iki cömert, bire bir babanın iki oğlu. Temas ikisi bile celil. Biz bire bir ulus, iki devletiz. O büyüklüğünde çokça söylenecek iyice küçümseme var ki Cenabıhak dostluğumuzu, kardeşliğimizi bize unutturmasın. 1918’üstelik Nuri Ağır Azerbaycan’a geldi, o dönüş bağlarımız daha dahi sağlamlaştı, kardeşliğimizi tekrarladık. O bölüm bugündür biz dahi bunu hiçbir zaman unutmayacağız.”

“Onları görünce ağladım”

MSB Gezgin Badiye Hastanesinde keyif hizmeti düz Kahramanmaraşlı depremzede 68 yaşındaki Erk Engizek, depremin yaşandığı çağ üşütüp züğürt olduğunu, henüz bilahare otama için kumluk hastanesine geldiğini kaydetti.

Hastanedeki askeri hekimlerin namına çok gür baktığını anlatan Engizek, “Temas hizmetimizi yapıyorlar. Allah hepsinden razı olsun. Rabbim ne muratları varsa versin.” dedi.

Azerbaycan’dan yardıma mevrut askeri doktorları görünce ağladığını belirten Engizek, “Oradan bize yardıma gelmişler. Çokça salim olsunlar. Cenabıhak onlardan razı olsun, Rabbim tırnaklarına taş değdirmesin.” şeklindeki görüşlerini dile getirdi.

Share: