Başbuğ Kesikbaş, “Eskişehir ihracatı çabukluk kesmiyor”

Eskişehir Uran Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) eliyle açıklayan ihracat rakamlarını değerlendirdi.

Merkezi Eskişehir’dahi olan firmaların 2023 Karı ayında 105,2 milyon dolar ihracat yaptığını ve Eskişehir ihracatının yılın önceki ayında majör artış sağladığını belirten Kesikbaş, “TİM eliyle açıklayan verilere bakarak, Eskişehir dış satım rakamı aile ayında, aynı önceki yılın ayrımsız dönemine göre yüzde 14 artım gösterdi. Üreten ve değer oluşturan cümle sanayicilerimizi ve çalışanlarımızı sürdürdükleri bu sükse ivmesinden ortalık kutlama ediyorum” dedi.

Eskişehir’in Ocak 2022 dönemine göre 12,9 milyon dolar daha çok ihracat yaptığını ifade eden Kesikbaş, “Geçtiğimiz yılın bire bir döneminde ihracatımız 92,3 milyon dolar seviyelerindeydi. Bu sene ise eş ayında 105,2 milyon dolara ulaştık. Genişlik kırıcı ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler ise KÖLE, Fransa ve Almanya oldu” diyerek konuştu.

Cumhuriyet’in 100’üncü yılında hedeflerimiz henüz şişman

TİM aracılığıyla açıklanan rakamlara göre ülkemiz en yüksek aile ayı ihracat değerine ulaştığını belirten Kesikbaş, Aile ayında ihracatının, geçtiğimiz yılın benzeri ayına göre yüzdelik 10,4 artışla 19,4 bilyon dolar olduğunu belirtti. ESO Başkanı Kesikbaş, “İhracatta yaptığı hamlelerin meyvelerini toplamaya başlayan Türkiye, yoluna yeni ve henüz büyük hedeflerle devam ediyor. Pandemi dönemi ve sabık sene tedarik zincirinde ve hammadde üstüne yaşanan sıkıntıların de hafiflemesiyle Cumhuriyetimizin 100. Yılında hem Türkiye hem birlikte Eskişehir namına ihracatta yüce hedeflerimiz var. Bu hedeflerin tutması ve büyümesi üzere sanayicimiz vacip alanlarda bindi talebini bitmeme ettiriyor” yorumunda bulundu.

Alternatif pazarlara yönelmeliyiz

İhracatta sergilenen başarım büyüklüğünde yüksek ithalat sebepli oluşan akan açığa de dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Kesikbaş, “İthalat Sülale’ta 33,7 milyar dolar oldu. Açıklanan rakamlarla alay malay ocak kocaoğlan aut ticaret açığı 14,3 bilyon dolar ile rekor seviyeye yükseldi. Değişik taraftan mütekâmil ve gelişmekte olan ekonomilerdeki PMI verilerinin bibi matlup seviyelerde olmadığını, global çapta bire bir ekonomik daralma riskinin masada durduğunu de görmemiz gerekiyor. Avrupa pazarını kaybetmeden alternatif pazarları birlikte bunaltıcı şekilde değerlendirmeliyiz” dedi. – ESKİŞEHİR

Share: