5. Feyiz ve Teknoloji Fuarı

Cumhurbaşkanlığı Sayısal Tahavvül Ofisi Başkanı Mürtefi Taha Belletici, sabık yıl e-mehabet üzerinden 3,5 milyar iş gerçekleştirildiğini bildirdi.

Çalıştırıcı, ATO Congersium’da düzenlenen 5. Verimlilik ve Teknoloji Fuarı’nda yaptığı konuşmada, dijitalleşme serüvenindeki çalışmalarından, Ar-Ge çalışmaları, nişancı ve düşüncesiz şehirlerden bahsetti.

Geçen yıl e-devletten 3,5 milyar prosedür gerçekleştirildiğini aktaran Antrenör gençlerin sayısal dünyayla haddinden fazla hızlandığını anlattı.

Belletici, metaversede elan bebek adamların atıldığını dile getirerek burada saraka sahibi tutmak istediklerini söyledi.

Intel’üstelik çalıştığında 61 patenti olduğunu vurgulayan Belletici, “Buluşlar patent ile koruma altına alınmadığı antlaşma, harcadığınız antlaşma, düzentileme ve hesaplı harcamalar çabucak kaybolabiliyor. Örneğin, Casio’nun 1977 yılında aldığı Digital display type timepiece patenti, zaman gösterimi sırasında saat ve dakikayı ayıran, beyninde yanıp sönen iki noktayı bile içeren tıpkısı berat. Casio harici çıkan saatler yanıp sönen yasakçı yerine çakılı bekçi bürümek zorunda kaldılar.” dedi.

“Yapay zeka alanında 50 bin yıpranmamış istihdam oluşturmayı hedefliyoruz”

Antrenör, dijital dünyada ayakta eğleşmek üzere kendini geliştirmenin ve şüphenin esas olduğunu kaydetti.

Ofis yerine, yapay zekadan siber güvenliğe, dijitalleşmenin ve yenilikçi teknolojilerin hayata kattığı seçkin alanda çalıştıklarına dikkati çeken Çalıştırıcı, şöyle devam etti:

“Geçtiğimiz yıl, Endüstri ve Teknoloji Bakanlığımızla birlikte yayınladığımız Ulusal Yapay Zeka Stratejisi ile kamu sektöründe sentetik zekanın kilidini açtık. Yapay zeka alanının GSYH’ye katkısını yüzde 5’e çıkarmayı, bireşimli zeka alanında 50 bin yıpranmamış istihdam oluşturmayı, bu alanda lisansüstü çıkışlı sayımızı 10 bine çıkarmayı ve uluslararası yapay zeka endekslerinde evvel 20 mutluluk arasına girmeyi hedefliyoruz. Yapay zeka konuşu büyümeyi ve üretkenliği artırma konusunda kocaman aynı potansiyele eş. Yayınladığımız takip ile birlikte bu üretkenliğin ülkemizde artmasını sağlayacağız.”

Belletici, bu çağın bildirme nadir madeni olan veriyi toplayabilmek ve işleyebilmek üzere tamlık çevreyle etkileşime sabık, marifet üreten cihazlara, fikirli sistemlere ihtiyaç olduğunu, bu sisteme sunma pir örneklerden birinin Türkiye’nin Otomobili TOGG olduğunu vurguladı.

“Akıllı sistemler etrafı sararken şehirlerin beyinli sistemlerin kullanımına akıllıca, malumat paylaşımını sağlayabilen çokbilmiş şehirler olmasını sağlamalıyız. Birbirleriyle entegre olan, birbirleriyle iletişime geçen düşüncesiz sistemlerin bulunduğu akil şehirlerimizde toplanacak verileri akilane kullanarak ulaşımdan enerjiye, güvenlikten şehirleşmeye büyüklüğünde birçok başlıkta henüz yaşanabilir şehirlere eş olacağız.” diye mütekellim Çalıştırıcı, verilerin beyinli şehirler amacıyla vazgeçilmez olduğuna bel etti.

“Teknolojide ihtiyatlı davranmaya bitmeme edeceğiz”

Koç, nesnelerin internetinin ve sentetik zekanın fikirli şehirlerde var olacağını, sensörler, ışıklar, ölçüm cihazlarının daima adına birbirleriyle bağlantıda olacağını ve selen toplayıp çözümleme edeceğini anlattı.

Akıllı binalar ve uslu eş sistemleri sebebiyle cihazların erke tüketimi açısından doğru zamanı bel edeceğini söyleyen Belletici bu tasarrufların şehir çapında olduğunda gerçeklik israfını nazik ölçüde azaltabileceğini dile getirdi.

Belletici, tıpkısı özerk araçlarda olduğu üzere çokbilmiş şehirlerde de akilane uygulanamayan örneklerin ve mukannen hatalarla karşılaşma kadar risklerin bile olduğunu belirterek, “Bu sebeple rastgele teknolojide olduğu üzere bu teknolojide dahi ihtiyatlı davranmaya devam edeceğiz. Ama bizler şehirlerimizde beğenilen teknolojileri dahi sürekli geliştirerek, bu teknolojilere sürekli öğretmeye devam ederek günah seviyesini minimuma indireceğiz. İnşallah, zaman pekâlâ çokbilmiş ayrımsız araca kavuşmaya eyyam sayan bir devlet haline geldiysek, şehirlerimizin dahi beyinli olduğu günleri inşallah haddinden fazla geçenlerde göreceğimize inanıyorum.” dedi.

Türkiye’nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde ortaya koyduğu Milli Uygulayım Bilimi Hamlesi vizyonunun TEKNOFEST kuşağıyla birleşmesiyle, başarılarının tam dünyanın gördüğünü anlatan Çalıştırıcı, “İnşallah böylesine balaban vizyonlarla Cumhuriyetimizin 100. yılı ve sonrasını bile Türkiye Yüzyılı haline getireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın bile vurguladığı kadar Türkiye Yüzyılı’nı dahi bire bir zamanda “dijitalin yüzyılı” yapacağız.”

Koç, sözlerini şöyle tamamladı:

“Gelecek dijital dönüşümde, ama genişlik önemlisi, ati, elan adil aynı dünyanın anahtarı olan sayısal teknolojileri insanı merkeze kayran anlayışla cereyan edenlerin elinde. İnsanı model kayran tatlılıkla ve yekpare bu yenilikçi teknolojilerin gene insanlığa güzelce hizmetler sunabilmesi amacıyla geliştirilmesi bilinciyle debi edildiğinde, ortaya bahsetmiş olduğumuz efdal teknolojili ve bereketli ürünler çıkacağına inanıyoruz.”

Share: