Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu, etken yayında soruları yanıtladı Açıklaması

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, altılı ganyan masanın cumhurbaşkanının, aynı konuda özlük kararını uygulayacağını söylemesi halinde kriz çıkacağını belirterek, “Haddinden Fazla kemiksiz söyleyeyim. O reisicumhur Divan desteğini kaybeder. Büyüklük yeniden seçime başvurmak zorunda kalır.” dedi.

Davutoğlu, Habertürk TV’da Mehmet Akif Ersoy’un sorularını yanıtladı.

“Cumhur Reisi, Esas Mahkemesi Başkanı’nın A kişisi olmasını istedi. Siz o A kişisini uygun görmediniz. Aranızda tartıştınız aynı sonuca varamadınız. Anayasal olarak bunu atama yetkisi var ve atadı. Atamayacak mı diyorsunuz?” sorusu konusunda Davutoğlu, o nedenle cumhur reisi adayından ilk ilkeleri belirlediklerini söyledi.

Davutoğlu, şöyle bitmeme etti:

“Yıpranmamış benzeri Türkiye doğuyor. Bu sancıları yaşayacağız. O akse olduğunda de o krizi bile çözeceğiz. 4 Ev günü Beştepe’üstelik kimlerin hangi konuştuğunu biliyorum, yarın bu masa çökecek dendi. Çöktü mü, çökmedi. Niçin? Doğru şeş politik şef oturdu, aramızda da kimi zaman lezzetli anif tartışmalar oluyor amma kamuoyunu serencam adım tatmin eden tıpkı metni ortaya çıkardık. Tamam bu akilane şeş siyasal liderin seçeceği akıllıca benzeri cumhur reisi, Tanrı aşkına, bu altı siyasi liderle çatışmayı ya üstelik A eş muhakkak olacak etmek adına herkesin uzlaşacağı B şahıs da kabil demeyi niye düşünmüyorsun?”

Altı siyasal parti liderinin ortak tıpkı çizgide buluştuğu sistemin adının “uzlaşı” ve “demokratlık” olduğunu belirten Davutoğlu, benzeri vesayetin de asla olmayacağını savundu.

“Büyüklük yeniden seçime gezmek zorunda kalır”

“Bir cumhur reisi seçtiniz diyelim ve o cumhurbaşkanı ferda dedi ki ben kabul etmiyorum, sizin aldığınız oylar de düşüktü. Ben bu kararı veriyorum.” değerlendirmesi konusunda görüşü sorulan Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Dediği anda bir akse kazanç. Çok açıkça söyleyeyim. O cumhur reisi Divan desteğini kaybeder. Talih yeniden seçime gitmek zorunda kalır. Şu günkü Cumhur Reisi Sedir’te özgür çoğunluğa erbap olduğu amacıyla Divan önemsiz kadar görülüyor. Halbuki daha çok Sedir muhteşem olacak. Cumhurbaşkanı yegâne başına karar verirken Meclis hangi der acaba diyerek düşünecek. Çünkü Cumhurbaşkanının o kararını anlayışsız döndürme hakkı var Sedir’in. Tıpkısı akse üstelik yaşanabilir dikensiz gül bahçesi değil bu süreçler. Demin yaşanmıyor mu? Hangi büyüklüğünde balaban gaflar, krizler, skandallar yaşanıyor. Bizde bunlar kaçınan. Kuma aklı işleteceğiz. Ama akse mi oldu oturup, konuşup, çözeceğiz.”

“Cumhurbaşkanı yegâne başına davranmayacak”

“İki fırka diyelim kim yüzdelik 45 düşünce aldı ve 300 mebus var, sair partiler hiç saylav çıkaramadı. Formülü alçalma ediyorum.” denilmesi üzerine Davutoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Tek nikbet etmeyin, anayasal sevgili çıkmayacak. Altılı Ganyan masa çok hayatiyetli ayrımsız intikal süreci, öğün haritası açıklayacak, eş politikalar metni açıklayacak. İl memleket formül üreteceğiz. O Sedir’te bizim aday gösterdiğimiz cumhurbaşkanının kendini rahat hissedeceği tıpkısı çoğunluğu olacak. Cumhur Reisi bir tane başına muamele etmek isterse da o Sedir çoğunluğunu kaybedeceğini bilecek ve yegâne başına davranmayacak.”

“Biz kendi takvimimizi uyguluyoruz”

Ahmet Davutoğlu, “30 Aile’ta namzet muhtemelen olacak mı?” sorusuna ise “Yarayışlı. Adayı konuşmaya başlıyoruz, başlayacağız.” yanıtını verdi.

“Adayı niye açıklamıyorsunuz?” sorusu üstüne de Davutoğlu, “Istişare takvimi yıpranmamış geldiği için. Tığ öz takvimimizi uyguluyoruz. Taktik tıpkısı savaşım yürüyor. Herkes müsterih olsun. Sayın Erdoğan’ın takvimine uymayacağız. O istediği antlaşma değil, biz istediğimiz devir adayımızı açıklayacağız. Onların oyun planına gelmeyeceğiz.” dedi.

Ati Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 26 Karı’ta İYİ Tümen Genel Başkanı Meral Akşener’in karı sahipliğinde toplanılacağını dile getirerek, şöyle devam etti:

“Bu metinler imzalanacak. Ortak politikalar grubu yeniden toplanacak. 30 Aile’ta biz bunları iki eş sağlam yerine lansmanla paylaşacağız. Bilahare bu parametreler belli olduğu için iki süreci dangadak işleteceğiz. Bir Numara süreç sayın cumhurbaşkanımızın adaylığı, onun ismi üzerinde kendi aramızda, ikili üçgen, gelişigüzel istişareler başlatacağız. İkinci proses ise milletvekilliği seçimlerinde izlem edilecek yol ve formül. Bu iki süreçte elde ettiğimiz neticeleri görüşeceğiz. Sonraları Karamollaoğlu’nun aile sahipliğinde güruh olacak. Orada üstelik görüşülecek. adım adım her an olacak.”

Cumhurbaşkanı adayıyla ilişkin bire bir soru konusunda birlikte Davutoğlu, şu esas büyüklüğünde hiç ismin konuşulmadığını söyledi.

Mebus dağılımı

Altılı masanın hem ongun işleyeceğini hem dahi ülkeyi hatasız yöneteceğini ifade eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

“Tığ topluca 360’ı fark etmek için yeryüzü uygun değer seçme algoritmasını kuracağız. Sayın Akşener ile konuştuk, tıpkı genel komutan yardımcısının başkanlığında milletvekili seçimiyle ait görüşmeler başlayacak. Bütün gücümüzle Divan’te 360’ın üzerine geçmek üzere algoritmalar geliştireceğiz. Velev kim tıpkı oldu. Doğruluk nerede sağlanacak? Kaç milletvekili varsa o kadar vekâlet takanak. Benzeri reisicumhur yardımcılığı, ayrımsız bakanlık alınacak. Ama diyelim ki A partisi şişman çoğunluğa cemaat 7-8 bakanlığı olacak.”

Davutoğlu, aynı eksantrik soru üstüne, altılı masanın toplantılarında bakanların paylaşımının konuşulmadığını belirterek. “Ama altılı ganyan masada olanların hepsi tıpkı cumhurbaşkanı yardımcılığı, benzeri nezaret matlup en beş altı.” dedi.

Share: