KATSO Başkanı Fındıkoğlu’ndan EYT açıklaması

Kastamonu Ticaret ve Endüstri Odası Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, ‘EYT’ ile ilişkin açıklamada bulunarak, “EYT’ye alın değiliz, fakat çalıştıran için henüz ayrıntılı tıpkı mücahede yapılmasını istek ediyoruz” dedi.

Kastamonu Ticaret ve Endüstri Odası (KATSO) Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, TBMM’de görüşülmesi ve 2023’in Gücük Ay ayında yürürlüğe girmesi beklenen EYT ile ilgilendiren açıklama yaptı. EYT’nin çıkması yerinde gösterişli emeklilik başvurularının gelebileceğini hatırlatan KATSO Başkanı Fındıkoğlu, “Özel sektörün hem işgücü açığının hem de çabucak oluşacak kıdem tazminatı yükünün altından kalkabilmesi benzer değil” diyerek konuştu.

Fındıkoğlu, EYT düzenlemesinde işveren için elan etraflı emek, bayrılık tazminatları üzere mali bindi, çalışanların zahmetli olup bile çalışmaya bitmeme etmeleri yönünde özendirici uygulama irade etti.

KATSO Başkanı Oğuz Fındıkoğlu, EYT’ye cebin olmadıklarını, binlerce vatandaşın bu uygulamayı beklediğini hatırlatarak, “EYT uygulamasının taraflardan biri olan işveren kesimi ile ait olarak daha detaylı ayrımsız mücahede yapılmasını hükümetimizden istek ediyoruz” dedi.

Yoğun tekaütlük başvurularının gelebileceğini nâkil Komutan Fındıkoğlu, “İşgücü kaybının yüzdelik 30’ların üstüne çıkabileceği anlatım diliyor. İşletmeler kalifiye ve tecrübeli çalışanlarını yitirme ile karşı karşıya kalacaklar. Birikim kaybının işletmelerinize ve ülke ekonomimize getireceği açığı kurmak gayrimümkün. Sair yandan çabucak ortaya çıkma bayrılık tazminatı yükünün altından kalkabilmek de imkânsız. Birlikte Familya ayında minimum ücrete yapılacak artma sonrası bayrılık tazminatları elan da artacak. Günümüzde hür teşebbüs bankalardaki finansmana erişimde rehavet çekiyor ve antrparantez piyasadaki akça akışı da yoğun tıpkı çözme aldı. Dünyada yaşanan ekonomik akse yüzünden filhakika ağırlık eyyam nâkil hususi sektörün EYT ile gelecek yıpranmamış sıkıntıları aşabilmesi basit olamaz” açıklamasında bulundu.

İşveren kesimi üzere hal taleplerini dahi dile getiren Fondıkoğlu, “Kıdem tazminatlarını ödeyebilmemiz için mali desteğe gerekseme duyacağız, hükümetimizin bu alanda doğru nema ölçülü finansman yaratmasını bekliyoruz. Görmüş Geçirmiş personel kaybını engelletmek üzere üstelik çalışanların zahmetli olduktan sonra işe bitmeme etmeleri yönünde özendirici icraat ortaya konulabilir” şeklinde konuştu. – KASTAMONU

Share: