29 Ekim Cumhuriyet Altını Bayramı törenlerle kutlandı

Erzurum, Ardahan, Tunceli, Erzincan, Kars, Balkı ve Iğdır’da 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla törenler düzenlendi.

Erzurum’da, Vali Okay Memiş’in makamında tebrikleri akseptans etmesinin arkası sıra kutlamalar, Hastaneler Caddesi’nde devam etti.

Ilbay Memiş, 9. Kolordu Başkan Vekili Tuğgeneral Nişancı Enerjik ve Büyükşehir Belediye Reisi Mehmet Ayak, askeri araçla halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Törende Erzurum Büyükşehir Belediyesi Mehterhane ve umum oyunları ekipleri gösteri yaptı, şiirler okundu.

Memiş, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet Altını’in Türk milletinin karakterine yer akla yatkın hile biçimi olduğunu söyledi.

Türk milletinin Cumhuriyet Altını sayesinde devlet idaresinde meze sahibi olduğunu tamlayan Memiş, “Milletimiz bu sayede demokratik, laik, içtimai bire bir hukuk devletinin çatısı altında, dil, kült, ırk, eşey ve inanç ayırt olmaksızın yaşamanın ayrıcalığına ulaşmıştır. Egemenliği kaygısızca şartsız millete veren Cumhuriyet Altını, modern dünyada adalet ettiğimiz yeri almamızı sağlamıştır.” diye niteleyerek konuştu.

Program askeri birlikler ve öğrencilerin boğaz töreniyle tamamlandı.

Erzurum’un Oltu ilçesinde da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle merasim kombinasyon edildi.

Ardahan

Ardahan’da, Ilbay Hüseyin Öner, Garnizon Başbuğ Vekili Miralay Iye Altınay, Şehremini Faruk Çipo, Il’te tebrikleri akseptans yazar kutlamaların yapılacağı Kurultay Caddesi’ndeki tören alanına geçti. Öner, Altınay ve Çipo, burada halkın bayramını kutladı.

Törende konuşan Ilbay Öner, Cumhuriyet idaresinin ulus egemenliğine dayandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Cumhuriyet, ülkesine yurttaşlık bağıyla sadık olan herkese birey olma hakkını vermiş ve bunun sorumluluğunu yüklemiş, insanı önde markajcı bu anlayışla, devletin ve toplumun geleceğinden kendini sorumlu terviç şuuru geliştirilmiş, insanlığın kuma değeri olan medeniyetin gelişimine iri katkılar sağlanmıştır.”

Tören, koşma okunması ve umum oyunları ekiplerinin gösterisinin ardından intikal törenleriyle sona erdi.

Tunceli

Tunceli’da da 29 Ekim Cumhuriyet Altını Bayramı kutlamaları Vali Mehmet Mehabetli Özkan’ın il makamında tebrikleri kabul etmesiyle başladı.

Kabullerin peşi sıra Atatürk Stadı’nda merasim düzenlendi. Içtinap Etmek duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende Ilbay Özkan, günün fehva ve önemine ilgili istişare yaptı.

Öğrencilerin şiirler okuduğu, muhtelif el oyunları gösterilerin yapıldığı törende, kâh yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Erzincan

Erzincan’da Ilbay Mehmet Makas’ın makamında tebrikleri kabul etmesi sonrası Kalaba Caddesi’nde merasim gerçekleştirildi.

İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, 3. Kargaşa Komutanlığına sadık mızıka takımı muhtelif marşlar seslendirdi.

Makas, programda yaptığı konuşmada, Cumhuriyet Altını’in ilanının 99. yıl dönümünün, milletçe büyük alım ve coşkuyla kutlandığını belirterek, şöyle bitmeme etti:

“Cumhuriyet Altını’imizin 100. sene dönümünü coşkuyla kutlamaya hazırlandığımız sonuç yılda, ülkemizi içeride ve dışarıda kıskaca kabul etmek isteyen yavuz odaklarına asla okazyon vermeyeceğiz. Bundan bir yüzyıl önceki vatanımızı parçalamak ve muazzez milletimizi temizlemek talip emperyalistlere karşı düzlük okuyan ve kül zorluklara ve yokluklara rağmen bu mukaddes toprakları bizlere vatan kılan eke ecdadımızın torunları yerine bizler da ati nesillere elan iyicene tıpkı yurt bırakacağız.”

Öğrencilerin üstelik şiirler okuduğu programın ardından, resmi derbent yapıldı. Vatandaşlar, ellerindeki Türk bayraklarını sallayıp alkış tutarık askerlere sevgilerini gösterdi.

Erzincan Belediyesi Mehter Takımı’nın geçişiyle sona aziz törene, Şehremini Bekir Aksun, 59. Futbolcu Eğitim Bilimi Tugayı Komutanı ve Garnizon Başbuğ Vekili Tugay Ahmet Sandık, askeri personel, hava müdürleri ile vatandaşlar katıldı.

Kars

Kars’ta Hükümet Konağı önündeki törende, Vali ve Belediye Başbuğ Vekili Türker Kimsesiz ile 14. Mekanize Piyon Tuğgeneral Komutanı Tugay Melik Tunç, tören aracına binip halkı selamlayarak bayramlarını kutladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla süren programda, Kafkas ve mahalli el oyunları ekipleri eylem yaptı, peşi sıra 29 Ekim nedeniyle düzenlenen yarışmalarda dereceye girenlere ödülleri verildi.

Vali Gariban, törendeki konuşmasında, Cumhuriyet’in Türk milletine verilen yer nazik miras ve vazgeçilmez derece olduğunu rapor ederek, şunları kaydetti:

“İnsanlık tarihi, tıpkı milletin sarsılmaz ortak iradesiyle, zat kaderini vasıtasıyla ve kanlarıyla yazdığına bulunmaz tanık olmuştur. Bu anlamda Cumhuriyet, milletimizin sıra sahnesinde yeniden dirilişinin adı, İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı sunma mehabetli miraslardan birisidir. Cumhuriyet Altını, Türk milletinin egemenliğin şahsen sahibi olduğunu tescillemiştir. Cumhuriyet, bedeli sıfır, meccani mevdu benzeri kayra değil, inancın, imanın, dallı güllü bire bir iradenin eseri ve milli mücadelenin karar ve kıvancıdır.”

Tören böylecene askeri birlikler ve öğrenciler geçiş yaptı.

Sarıkamış ve Kağızman ilçelerinde üstelik 29 Teşrinievvel Cumhuriyet Bayramı nedeniyle törenler düzenlendi.

Veca

Dert’da, Vali Osman Varol’un, Belediye Başkan Vekili Olmuş Acarbay ile Vilayet makamında tebrikleri kabul etmesinin ardından adliye önündeki tören alanına geçildi.

Varol ve Acarbay, askeri araca binerek alanda bulunan öğrenci, vatandaş ve asayiş güçlerinin bayramını kutladı.

Vali Varol, burada yaptığı konuşmada, milletin birliğini kirletmek isteyenlerin tek devir amaçlarını gerçekleştiremeyeceğini belirterek, “Binlerce şehidimizin kanıyla yıvışık topraklara cemaat bu iyice vatanımızı gafillere, hainlere, düşmanlara ve onların ortaklarına bırakmadık, bırakmayacağız. Sevgili gençler, tarih bulutsuz benzeri şekilde göstermiştir kim balaban Türk milletinin bekasının ve çağdaş dünyada hak ettiği yeri almasının yegane biçimi Cumhuriyet Altını’tir. Yaşadığımız kapalı günlerden sonradan kanla, irfanla kurduğumuz Cumhuriyet sayesindedir kim ayrımsız mazimizdeki kadar büyük tıpkısı ulus ve heybet olmanın gururunu yaşıyoruz.” diyerek konuştu.

Çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere ödüllerin verildiği izlence, askeri birlikler, öğrenciler ve araçların geçişişinin ardından sona erdi.

Programa, İl Kurnaz Komutanı Liva Hüsamettin Erol, 12. Mekanize Piyon Sancak Komutanı Vekili Albay Erhan Cesur, İbrahim Çeçen Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Kayaç, toprak protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Iğdır

Iğdır’da Zübeyde Kadın Bulvarı’ndaki tebrik töreninde, Ilbay ve Uray Başkan Vekili Hüseyin Engin Sarıibrahim, Garnizon ve 5. Sınır Kortej Komutanı Yaya Miralay Ramazan Sedat Baş, alanda dolaşarak öğrenciler ve vatandaşların bayramını kutladı.

Kaçınmak duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende, Reisicumhur Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Teşrinievvel mesajı okundu.

Sarıibrahim, Cumhuriyet’in 99. yıl dönümünü kutlamanın milletçe mutluluk ve heyecanını yaşadıklarını söyledi.

Öğrencilerin şiirler okumasıyla devam fail program, Bilgisizlik ve Spor İl Müdürlüğünce gerçekleştirilen müsabakalarda dereceye girenlere Sarıibrahim ve MHP Iğdır Saylav Yaşar Karadağ ile protokol üyelerinin armağan vermesiyle tamamlandı.

Share: