Kars’ta Cumhuriyet Altını coşkusu

Cumhuriyet Altını Bayramı’nın 99. yıldönümü, bilcümle yurtta olduğu kadar Kars’ta de coşkuyla kutlandı.

Cumhuriyet Altını Bayramı töreni Valilik makamında Vali/Uray Başkan Vekili Türker Gariban’ün tebrikleri kabulüyle başladı.

Tören henüz sonraları Vilayet önünde bitmeme etti. Ilbay/Belediye Komutan Vekili Türker Kimsesiz ve Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kağan Tunç, merasim alanını araçla dolaşarak öğrencilerin ve vatandaşların bayramı kutladı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende günün mana ve önemini belirten konuşmayı Vali/Uray Başkan Vekili Türker Sahipsiz yaptı.

Öksüz, “Zaman, tarihi fiyaka ve şerefle dolu olan eren milletimizin Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde yedi düvele cebin göğsünü siper ederek kurduğu, gözümüzün nuru cumhuriyetimizin 99’uncu bünye yıldönümü, bu manidar periyot vesilesi ile öncelikle; cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Eksiksizlik Atatürk ve yiğit zırh arkadaşları özellikle tutmak amacıyla binlerce almanak heybetli tarihimiz boyunca yeniden doğuşlara ve önemli yürüyüşlere imza atmış olan kanlarıyla, canlarıyla bu toprakları bize vatan eden eren şehitlerimizi ve alp gazilerimizi, yağmur, gönül borcu ve şükran duygularımla yad ediyorum. Bir Numara Dünya Savaşı’nın arkası sıra yurdumuzun ciharıyek yanı uyuşma devletleri tarafından işgal edilmiş, milletimizin özgürlüğü elinden alınmıştır. Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıktıktan sonra başlatmış olduğu Kurtuluş Şavaşı’mızda Türk Milleti; genciyle, yaşlısıyla, kadınıyla, erkeğiyle, tek üst, tek kalpgâh olan Türk Milleti, tamam imkansızlıklara karşın destani tıpkısı mücadele ile yurt topraklarını düşmanlardan temizlemiş, önce hilalin bahtını açmış, geleceğin ziyalı ufuklarını açmış, özgürlüğümüze vurulmaya çalışılan tam prangaları milli buyuru ve gücüyle parçalamıştır” dedi.

Ilbay Türker Öksüz, “Milli Mücadelemizin zaferle sonuçlanmasının arkası sıra, 29 Teşrinievvel 1923 yılında ilan edilen Cumhuriyet Altını, milletimize verilmiş sunma iri miras ve vazgeçilmez ayrımsız değerdir. İşte bu değer, bizleri milli ayrımsız devletin alımlı tıpkı şekilde, özgürce düşünebilen, eşit hakları olan birer ferdi, devletin tek ve üs sahibi haline getirmiştir. İnsanlık tarihi, bir milletin sarsılmaz kuma iradesiyle, kişi yoluyla ve kanlarıyla yazdığına nadir tanık olmuştur. Bu anlamda Cumhuriyet Altını, milletimizin gündüz sahnesinde yeniden dirilişinin adı, İstiklal mücadelemizin bize bıraktığı sunma oylumlu miraslardan birisidir. Cumhuriyet Altını, Türk Milletinin egemenliğin bizzat sahibi olduğunu tescillemiştir. Cumhuriyet Altını, bedeli olmayan, sudan ucuz mevdu tıpkı atıfet değil, inancın, imanın, dinç tıpkısı iradenin eseri ve milli mücadelenin karar ve kıvancıdır. Cumhuriyet Altını sistemi, 1923’ten beri ülkemize şişman katkılar sağlamış, Türk toplumunu kavim olma bilincine ulaştırmış, bireyi dahi vatandaş konumuna yükseltmiştir. Tarihimizin en nazik çağdaşlaşma hamlesi olan Cumhuriyet, getirdiği yenilikler ve atılımlar ile Türk insanının ufkunu genişletmiş, ekonomik, içtimai ve panel yaşantımız yepyeni benzeri devimselcilik kazanmıştır. Zaman bizlere ve gelecek nesillere düşen arz yüce fariza, bu hümayun emaneti, ölümsüz etmek ve bu bayrağı asla yere düşürmemektir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ülkesi ve milletiyle ayrılamaz bütünlüğünü müzaheret etmek, bağırsak ve aut tehlikelere cebin duyarlı olmaktır. Eş olduğumuz misyon ve üstünde yaşadığımız coğrafyanın politik ve stratejik önemi, karşımıza sonsuz bağırsak ve dış düşmanları çıkarmıştır, anca görünüyor kim çıkarmaya dahi devam edecektir. Bir Vakitler olduğu kabil bugünde ülkemizin gelişmesinden, güçlenmesinden erinçsiz olan, ülkemizi bölmek ve görmek isteyen alçak ve üzücü odakları muhannet eylemler gerçekleştirmektedirler. Bu suratsız ve düzensiz bitik odakları, bazen içimizdeki hainlerle tıpkı olup meclisimizi bombalamışlar, vatandaşlarımızı katletme cüretini göstermişler, arada sırada yurtsal görevini işleyen, milletimizin güvenliğini sağlayan yiğit askerlerimize mermi sıkmışlar, kimi zaman birlikte ekonomimize yönelik tuhaf oyunların içerisine girmişlerdir. Ancak seçme devir Hakk’ın ve hakikatin beraberinde olan devletimiz ve milletimiz, şer odaklarına karşı daima galip gelmiştir ve sabah akşam galip gelecektir. Bugün ülkemizin yıldırı örgütlerine ve emperyalist güçlere karşı Suriye’üstelik, Irak’ta, Akdeniz’de, Mavi Vatan’üstelik ve farklı coğrafyalardaki gelişmeler karşısında ister askeri gerekse diplomatik namına sergilediği kararlılığın Sarıkamış’tan, Çanakkale’den, kurtuluş mücadelemizden tıpkı farkı yoktur. Türkiye, özlük milli güvenliği ve tarihi sorumlulukları bahis konusu olduğunda tek kimseye bakmadan, tek kimseden şehadetname almadan vakit kaybetmeden kendi kararı ve imkanlarıyla istediğini yapabileceğini göstermiştir” diye niteleyerek konuştu.

Cumhuriyet Altını Bayramı etkinlikleri elan sonradan öğrencilerin türkü okuması ile bitmeme etti. Etkinlikte Cumhuriyet Altını Koşusunda dereceye giren öğrencilere Vali Türker Öksüz, Garnizon Komutanı Tugay Hakan Tunç ve Başsavcı Abdullah Amanvermez vasıtasıyla madalyaları verildi. Cumhuriyet Altını Bayramı töreni, müzik sunumu, öğrencilerin halk bilimi gösteri ve resmigeçit töreniyle akıbet buldu. – KARS

Share: