25 yıldır kamışı sanata dönüştürüyor, mesleğini duyanlar ise şaşırıyor

25 yıldır kamışı sanata dönüştürüyor, mesleğini duyanlar ise şaşırıyor

ELAZIĞ – Elazığ’dahi 25 yıldır kamışları neye dönüştüren Hüseyin Bilal Ilgi’in beden terbiyesi öğretmeni olduğunu duyanlar şaşırıyor.

Elazığ’da kıvrak ve çocukluğu dergahta enstrüman içerisinde güzeşte Hüseyin Bilal Dikkat (51), tüvana yaşlarda tanıştığı neyzen sayesinde neye düşkünlük sardı. Ney çalmayı öğrenen Özen, hazırlık sıkıntısı olduğu ve yapımını bellemek üzere Konya’dahi bir ustadan ibret aldı. Anbean ney ustasına dönen Dikkat, aldığı kamışları nutuk eserine dönüştürmeye başladı. Evinin bodrumunu atölyeye çeviren Ilgi, ney kültürünü keyiflendirmek üzere canla başla çalışıyor. 30 yıldır ney üfleyen ve 25 yıldır da işleyen Özen’in beden terbiyesi öğretmeni olduğunu duyan ise şaşırıyor. Halen tıpkısı okulda öğretmenliğe bitmeme fail Özen, arta mütezayit zamanlarını ise atölyede geçiriyor. Darülfünun ve öz öğrencilerine ücretsiz ney veren Özen, aynı zamanda özel ısmarlama üst ney yapıyor.

Müzikle hasis yaşlarda tanıştı

Musikiye haddinden fazla siktirici yaşlarda başladığını aktaran Hüseyin Bilal Ilgi, “Yetiştiğimiz müstevi gereği müzikle iç içeydik. Geçmiş dizem çalmaya başladım. Yanında söylüyorduk. Daha sonradan dinç yaşlarda neyzen ile tanıştım. O da neye başlamamıza miftah oldu. Iptila sardık ve üflemeyi öğrendik. Üflemeyi kendim öğrendim. Henüz sonra ise notasını öğrendim. Ardından geliştik. Vaktiyle ney seçmek yumruk tedarik etmek el olduğu için bu defa ulaşmak amacıyla çabaya girdik. Araştırdım, o zamanlar Hatay’bile penis olduğunu öğrendim. Oraya gittim ve fallus aldım. Konya’birlikte tıpkı ustanın yanına bir iki kez gittim lacerem açıldığını gördüm. Kendim araştırdım böylece açmayı da öğrendim” dedi.

25 yıldan beri ney açtığını nâkil Ilgi, “30 yıldan fazladır bile ney üflüyorum. Hem açıyor hem üflüyoruz. Henüz önce bahçede aynı işlik yapmıştım. Sonraları habbe bodrumundaki aynı köşeyi atölye yaptım. Sulak alanda yetişen kamışı, müzakere aletine dönüştürüyorum. Neyin içerisinde herhangi bir vesile yoktur. Ağız Ağıza boştur. Tor kamışın önceki çapaklarını soyuyorum ve kuruması bekleniyor. Düzgün kuruttuktan sonradan içerisine açıyorum. Rastgele neyin boyu değişik ve kök çeşittir. Onların boylarına bakarak kamışları sınıflama ediyoruz. İçini ve delikleri açıyoruz. Artık o tıpkısı tekellüm aletine dönmüş oluyor” diyerek konuştu.

“Özel sipariş eğin yapıyorum”

Genelde özel ısmarlama çalıştığını anlatan Özen, “Toptancı tıpkı telakki ile çalışmıyorum. Benim amacıyla seçkin kamış ve her üfleyen değerlidir. Sevap gele erkeklik organı açıp göndermem. Gönül ne umum ile tutuyor, sarp mi üfler diye bakarım. Gelişigüzel kişini diyaframı farklıdır. Diyaframdan kalık patırtılı yahut ara sıra bir sese büyüklüğünde akortta ayırt ediyor. Bunları dahi sorup ona göre neyi fayrap etmek geçişsiz. Özel sipariş cisim yapıyorum. Geliri sıfır darülfünun veya lise öğrencimize evvel neyini ücretsiz veriyoruz. Dersleri ise ağız ağıza ücretsiz veriyoruz” şeklinde konuştu.

“beden terbiyesi öğretmeni olduğumu duyanlar şaşırıyor”

Spor ve müziği çokça sevdiğini ikisini de yapmanın kendisine şans olduğunu vurgulayan Ilgi, “beden terbiyesi öğretmeni kendisine fariza yapıyorum. Elan başlangıçta dahi Ekin ve Turizm Bakanlığında gelişmemiş tıpkısı süre oran korosunda konuk sanatçı olarak çalıştım. beden terbiyesi öğretmeni olduğumu duyanlar şaşırıyor. Ney ile bu büyüklüğünde hem hal olan tıpkısı insanın aynı zamanda beden eğitimi öğretmeni olması ilginç oluyor. O bile ayrı ayrımsız ilişki uyandırıyor” dedi.

Share: