2023’ün önceki kuzuları annelerine kavuştu

2023’ün geçmiş kuzuları annelerine kavuştu

2023’ün geçmiş kuzuları dünyaya gözlerini açtı

ANKARA – Ankara’bile sezon sıcaklıklarının normalin üstünde seyretmesinden âlem koyunların kuzulama dönemi erken başladı. Annelerine kavuşan yeni yılın önce kuzuları alarga görüntülendi.

Ankara’nın Polatlı ilçesine tutkun İnönü Çiftliği’nde, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden etkilenen küçükbaş hayvanlar, yılın evvel kuzularını dünyaya getirdi. Bölgenin damızlık ihtiyacını durdurmak gayeli işletilen çiftlikte, kasap özelliğiyle öne sâdır koyun ırkları yetiştiriliyor. Yılın ilk kuzularının dünyaya gözlerini açtığı çiftlikte, 300 koyundan kısaca 200 kuzu dünyaya gelirken, doğumların 15 ile 20 ahit henüz sürmesi bekleniyor. Kuzuların annelerine kavuşma yadigâr ise dron ile açıktan görüntülendi.

Çiftlik hayatı karşı İhlas Selen Ajansı muhabirine hikmet veren küçükbaş besicisi Asım Müzaheret, maya üretiminin yöre plana çıktığı çiftlikte koyunların yılda bir misil mevlit yaptığını söyledi. Bolu’nun Seben kazasından yaşadığını fakat yılın iri ayrımsız bölümü da Polatlı’daki çiftliğinde geçirdiğini ve burada göçkün hayvancılık yaptığını dile getiren Yardım, “8 ile 6 kamer ortada burada kalıyorum köylü küsurat zamanlarda memleketimde kalıyorum. Mütekait olduktan bilahare bu işi istekle yapıyorum, siftinlik çokça domuzuna ayrımsız iz, elçi mesleği” dedi.

“Bu sene bol eli nimetli cilt yeriz inşallah”

Sürücü Müzaheret, kış mevsimindeki yunak havaların kuzulara iyi geldiğini belirterek, “Şu anda kuzular yeme başladı, bundan sonra soğuktan etkilenmiyorlar. Yemlerini, samanlarını veriyoruz. Şu anda kuzuları büyüttük. Kıvılcım bizi zehir etkilemedi bize iyi faydası oldu, sıcaktan kuzular dolgunca gelişti. Bu sene bereketli eli nimetli deri yeriz inşallah” diyerek konuştu.

“Kuzular sütlerini emdikten bilahare kuzuları annelerinden ayırıyoruz”

Değme sabahleyin er saatlerde kalkıp, mevlit yapan yeni veladet özne koyunlarla ilgilendiklerini söyleyen Yüksel Yardım ise, “Kuzular sütlerini emdikten sonra kuzuları annelerinden ayırıyoruz. Koyunları ise çiftliğin yanındaki çeşmede suladıktan bilahare meraya çıkarıyoruz. O dönemde kuzular yemlerini yiyorlar. Hayvanat otlayıp tepelerden geldikten sonraları, kuzuların kapısını açıp, temel ve kuzularını birleştiriyoruz. Orada esasen bir sakat saat benzen emmesi oluyor. Sonradan tekrardan ayırıyoruz esas ve kuzuları ve kuzular geceleri üstelik serbest kalıyorlar tabiatıyla ki. Dizge öz kuzusunu tanıyor. Kimse yabancı benzeri kuzuyu emzirmiyor. Bütün kendi kuzusunu bilir, sesinden ve kokusundan buluyorlar birbirlerini. Sesinden anne kuzuyu, kuzu üstelik annesinin sesini ayırt edebiliyor” açıklamasında bulundu.

Kuzular, 6 aylık olduktan sonradan iç bölgedeki efsanevi üreticilerinin maya ihtiyacını bastırmak amacıyla satışa çıkarılacak.

Share: