2 bin 500 yılık mermer ocakları bulundu

2 bin 500 yılık mermer ocakları bulundu

Dünyanın bildirme büyük mermer antik kentinin bulunduğu Muğla’nın Yatağan ilçesinde, antik dönemin kral, ece, tapınak heykellerinin yapımında geçer tonlarca ağırlıktaki sütunların blok halinde çıkarıldığı 2 bin 500 yıllık antik mermer ocakları bulundu.

MUĞLA – Türkiye’de yeryüzü fazla antika kazı çalışmasının yürütüldüğü Muğla’de, özellikle mermer eserlerin yoğunlukta olması ilgi çekiyor. Günümüzde Kavaklıdere, Yatağan, Milas, Fethiye ve Seydikemer ilçelerinde çok sayıda mermer ocağı ve fabrikası canlılık gösteriyor.

Oluşumları 100-125 milyon almanak olduğu değerlendirilen varlıklı mermer yataklarının bulunduğu Yatağan ilçesinde dünyanın sunma şişman mermer antik kentine 10-15 kilometre uzaklıkta iki nüsha 2 bin 500 yıllık olduğu değerlendirilen mermer ocakları bulundu.

Yatağan-Milas karayolu Kozağaç Mahallesi Karartı Çukuru mevkiinde çam ormanları arasında bulunan antika dönemin mermer ocağında kesimi işlenmiş ve taşınmamış mermer bloklar hala duruyor. Elle meful tonlarca ağırlıkta mecmua ise parçalarının birbirinden ayrılması dolayısıyla taşınmamış.

Antik döneme ait mermer ocağında mermer blokların inikat izleri 2 bin 500 sene geçmesine rağmen hala dururken, tonlarca blok mermer aylak durumda ocaklarda duruyor. 2 bin 500 yıllık mermer ocaklarının dünyanın bildirme şişman antika mermer kenti Stratonikeia ve Lagina’ya çokça yakında olması ilgi çekiyor.

Stratonikeia ve Lagina antik kentinde dönme yüzüne çıkarılan tonlarca ağırlıktaki sütunlar, heykeller, talih duvarlarında geçer not mermerler ve mezarların tümünün bölgedeki iki mermer ocağından çıktığı açıklandı. Stratonikeia atik kentinin Kuzey Giriş kapısındaki tonlarca ağırlıktaki sütunların yegâne parça halinde işlendikten bilahare ocaktan antika kente taşındığı açıklandı.

Mermer Ocakları 2 bin 500 sene geçmiş işletildi

Yatağanlı tarihçi-edip Tarcan Oğuz, “Bulunduğumuz düz Stratonikeia antik kenti. Buraya mermerler kesin mümasil bir bölgeden geldi. Yatağan’a ilişkin Kozağaç Mahallesi Silüet ve Hatipderesi mevkilerinde iki skor antik ahit mermer ocakları var. Buradaki mermer ocaklarının işletilme tarihi 2 bin 500 yıl olduğu düşünülüyor. İşin ilginç tarafı bu mermerler bulunduğu alanda işleniyor ve meful vaziyette burada konuyor. Keserken çok farlı benzeri işlem yapılıyor. Atlama Beygiri kılları birbirine bağlanarak konusunda metalle ittifak işlemi yapılıyor. Benzeri zamanda kumdan faydalanılıyor. Bu şekilde işlenen mermerler bu antika kente getiriliyor. Çirkin mermerler orada eskimiş. Bozulmamış olan ve meful mermerler buraya konmuş. Böylelikle bu tarihi doku meydana mevrut. Antik kentlerin yakınlarında mermer ocakları var. Bizim buradaki mermer ocağı tahminî 100 milyon yıl ile 125 milyon yıl ortada olduğu söyleniyor” dedi.

“Stratonikeia ve Lagina antika kentindeki mermerlerin topu bu ocaklardan”

Stratonikeia ve Lagina Antik Kenti Hafriyat Başkanı Pamukkale Üniversitesi Akademisyen Prof. Dr. Bilal Söğüt, “Burada kullanılan mermerlerin cümlesi bu bölgeden hayat. Hususi heykeltraş keserlere ilgili gelmek amacıyla. Özellikle klasik dönemden itibaren uğur duvarlarının dahi vakit kaybetmeden mermerden nesir edildiğini biliyoruz. Bu üstelik mermer anlamında bu bölgede nazik tıpkı zenginliğin olduğunu gösteriyor. Buradaki yapılarda mermerin kesilmesi, taşınması ve bunun inşası üstüne ati tıpkı seviyede oldukları konusunda hemfikiriz ve bunda tereddüdümüz bulunmayan. Hassaten biz buradaki yapılarda taşın ocaktan kesildiği andan itibaren yapıların tamlık aşamalarını görebiliyoruz. Söz Misali sedir binasında Helenistik dönemde kesilen bire bir bloğun oraya konuğunu, yüzeyin pekâlâ işlendiğini, profillerin nasıl açıldığını biricik biricik biliyoruz. Bu uygulamaların ötesinde taşıma üzerine de berenarı istikbal oldukları stabil. Çünkü Kuzey Giriş kapısında bir metre çapında 7 metre yükseklikte hemen sütunun gövdesi ve bunu biricik kıvılcım kendisine buraya getirip dikebiliyorlardı. Yani kaidesi ile başlığı ile bu sütunlar 9 buçuk metre yüksekliğe ulaşıyor. Kestirmece 10 titrem ağırlığındaki bire bir mermerin bir tane çıngı halinde getirilerek burada mensur edilmesi anlamına geliyor. Yalnız aynı ayakta 500 ton, değişik ayakta 500 ton, kemerde 100 titrem ağırlığında mermerler kullanmışlar” dedi.

Share: