Zelzele bölgesinden mevrut doktordan canevi burkan açıklama: “Çıkarılan çocukların kâffesi benimkilere benziyordu”

Hareket bölgesinden mevrut doktordan yürek burkan açıklama: “Çıkarılan çocukların bütünü benimkilere benziyordu”

Depremzedelere nazır doktordan can alıcı izahat: “Ailesi olmayanlar, çocuklarının yerini bilmeyen aileler var”

– “Tanrı benim çocuklarıma birlikte ameliyat ettiğim çocuklara birlikte acısın”

-“1999 Depremi’nde ailem gerileme altındaydı, bölgede şaşırdığım bire bir şey olmadı”

-Yıllar evvel ailesi çöküntü altındaydı, bugün enkazdan çıkarılanları otama ediyor

İSTANBUL 1999 Depremi’nde ailesi çöküntü altından çıkarılan Doç. Dr. Perçin Caşkan, Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanan vatandaşlara iflah olabilmek için alana koştu. Bölgede yaşadıklarını anlatan Doç. Dr. Caşkan, “Ailem, 1999’da gerileme altındaydı, gerileme başında özlemek nedir biliyorum. O büyüklüğünde baskı şerait ki orada 6 şiddetinde artçılar olurken operasyon masası o tezelden sallanırken dahi düşündüğüm bir tane husus; Allah benim çocuklarıma bile ameliyat ettiğim çocuklara birlikte acısın. Şaşırdığım on paralık ayrımsız molekül olmadı, 1999 Depremi’ndeki şeyleri yaşadım, hoppadak işimi yaptım. Çünkü çıkarılan çocukların birlikte bütünü benim çocuklarıma benziyor. Sonrasında hastaneme döndüm. Burada ailesi olmayanlar, çocuklarının nerede olduğunu bilmeyen aileler var, çivi başına ağırlık” dedi.

Geçtiğimiz pazartesi haset Kahramanmaraş’ta meydana gelen iki nazik zelzele 10 ilde iri yıkımlara neden olurken yaralı vatandaşların tedavisi dahi Türkiye’nin birçok noktasında devam ediyor. Depremler sonrası bölgeye ülkenin ciharıyek yanından doktorlar her an hastalara onma almak üzere çabalarken Çam ve Sakura Site Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Departman Sorumlusu Doç. Dr. Perçin Caşkan dahi bölgeye anbean depremzedelerle ilgilenmişti. Sonrasında baştan İstanbul’daki görevinin başına dönen Doç. Dr. Caşkan, 1999 yılında kullanılmamış mezun bir hekim yerine görev yaptığını ve ailesinin birlikte 1999 Depremi’nde gerileme altında kaldığını rapor etti. Doç. Dr. Caşkan, geçmişte yaşadıklarını ve bugün Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası bölgede yaşadıklarını anlattı. Caşkan’ın bölgedeki çocuklara ilişik açıklamalarıysa yürkelere dokundu.

” Ailem 1999 Depremi’nde çökme altındaydı, gerileme başında araştırmak nedir biliyorum”

Hareket bölgesindeki izlenimlerini nâkil Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Kısım Sorumlusu Doç. Dr. Perçin Caşkan, “İlk önceki Adıyaman sonrasında Malatya iline uçtum. 12’nci saatte sarsıntı alanındaydım. Kısa sürede bire bir herkes inşa etmek adına bence ongunluk kaydetmişiz, zelzele çivi başına el tıpkı madde. Benim ailem, 1999’üstelik Gölcük’te depresyon altındaydı. Ego züğürt yakını hangi eylemek, enkaz başında özlemek nedir biliyorum. Tıpkısı anda yetişek ve araştırı hastanesinde çalışıyordum, o hastaları evirmek baskı tıpkı öz, gayet gür biliyorum. İnsanların ürkü haliyle yapabilecekleri şeyler çokça kısıtlanmış. O anlamda haricen bindi verilmesi kesinlikle haddinden fazla cesim. Gittiğimde hekim arkadaşlarımla, bütün afiyet personelleri dahi yapabileceğimiz rastgele nev husus amacıyla size destek vereceğiz dedim. plastik cerrahi uzmanıyım, bunun dışında aynı derinti özdek için destek olabileceğimizi söyledik. Depremden evvel çıkanlar genelde füru, engel görenler, genişlik haddinden fazla üzüldüklerim de onlar. Plastik cerrahların ilk önceki alana gönderilmesinin nedeni şu; crush yaralanması dediğimiz tıpkı ezilme yaralanması türü var. Ezilme yaralanmalarında kalın şu; çöküntü altında kalan evet birlikte benzeri yere sıkışan dokularda, kaslarda şişme ve kötülük müşahede oluyor. O kasların ayrımsız şekilde kişinin kişi bedenine engel vermemesi amacıyla uygun müdahalelerle kasların açılması gerekiyor. Benim ekibim üç kişiydi. Depremzedelere belli kesiler yaparak kasları rahatlattık. Kasları rahatlatamazsak eğer, elan sonrasında hele enkazdan geç kurtarılan hastalarda oluyor. O kaslardan çevreye yayılan, vücuda zarar verebilecek ayrımsız sürü sebep var. O faktörlerin yayılmasını engellemek amacıyla geçmiş müdahaleleri yaptık. 112 hava ambulanslarıyla hem kendi hastanemize, hem İstanbul, Ankara ve belde hastanelere Elazığ başta gelmek üzere depremzedeleri devrettik” ifadelerini kullandı.

“Çıkarılan çocukların hepsi benim çocuklarıma benziyordu”

17 Ağustos 1999 Depremi’nde ailesinin da depresyon altında kaldığını ve bu süreçte yaşananları hem bir doktor hem birlikte tıpkısı depremzede yakını kendisine anladığını anlatan Doç. Dr. Caşkan, “Depremin altıncı gününde ego sahadan ayrıldım, zat hastaneme izansız döndüm. Altıncı günden itibarense yapılacak şeyler; geç dönemde çıkarılanlar üzere maatteessüf haddinden fazla hazin tablolar. Burada birçok hastamız var, onlar üzere ölen dokuların, kişinin özlük vücuduna uymazlık vermemesi amacıyla vücuttan uzaklaştırıyoruz. Bire Bir zamanda bunlardan vücuda yayılan bambaşka faktörler olduğu üzere bu hastaların diyaliz gereksinimi oluyor. Birçoğunu bunaltıcı bakımda izliyoruz. Burada ailesi olmayanlar, çocuklarının nerede olduğunu bilmeyen aileler var. Başlı başına tahakküm aynı format. Allah yardımcımız olsun. Hastalarda önce önce dokularını rahatlattık, branş ve bacaklarının dolaşımını sağladık. Elan sonrasında kim tehlikesiz olun, bunlar bile o büyüklüğünde print şartlarda kim orada bulunduğum sırada şeş şiddetinde artçılar olurken da operasyon masası o alelacele sallanırken dahi düşündüğüm yegâne madde; Tanrı benim çocuklarıma bile faaliyetler ettiğim çocuklara de acısın. Ego 1999 depreminde kullanılmamış mezun hekimdim. İzmit Okmeydanı’nda nöbetçiydim o tün sahaya ulaşmam ilkokul saat sonraydı. İzmit merkezden dahi kendi evime Gölcük’e tahminî on yedi kilometre bilgisiz ulaştım. Aileme ulaşmamda kestirmece 12 saat sürdü. Ailem evin çöken kısmından yaklaşık 3 saat sonraları dışarıdaydı. Cenabıhak’tan deprem sırasında yakınlarımdan birini kaybetmedim, ama hangi kaybettim; o çağ el telefonu üstelik olmadığı üzere herhangi bir anım, ilkokulum, lisem birçok arkadaşım bulunmayan. Hatırladığım haddinden fazla benzeri öz bile yok. Ben gerileme altında kalmadım, deprem bölgesine gittiğimde on paralık şaşırdığım aynı özdek olmadı. 17 Ağustos 1999 Depremi’nin tıpkısı şeylerini yaşadım. ve hekim olduğum için yalnız işimi yaptım. Duygusal adına düşünebileceğim bir pozisyonda değilim. Zira çıkarılan çocukların birlikte bütünü benim çocuklarıma benziyor” ifadelerini kullandı.

Share: