Yunanistan ve Bulgaristan ortada petrol boru yolu anlaşması imzalandı

Yunanistan ve Bulgaristan beyninde, Yunanistan’ın Dedeağaç ve Bulgaristan’ın Burgaz şehirleri beyninde kayran alacak yer yağı boru hattı üzere konvansiyon imzalandı.

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis payitaht Atina’üstelik Yunanistan’ın Dedeağaç ve Bulgaristan’ın Burgaz şehirleri beyninde saha takanak petrol boru hattı amacıyla bire bir mülakat gerçekleştirdi. Görüşmenin peşi sıra hazırlanan kesim, Radev ve Miçotakis huzurunda Yunanistan Enerji Bakanı Kostas Skrekas ve Bulgaristan Enerji Bakanı Rossen Hristov eliyle Atina Maximos Sarayı’nda imzalandı. Kopelouzo şirketi aracılığıyla hayata geçirilecek olan borazan hattının güvenliği birlikte iki büyüklük marifetiyle eş aynı güvenlik birimi ile sağlanacak. Yılda 10 milyon ton petrol taşıması planlanan boru hattının 50 milyon titrem kapasitesi bulunuyor.

“Güneydoğu Avrupa’nın erke haritası değişecektir”

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, anlaşmanın imzalanmasının peşi sıra yaptığı açıklamada Yunanistan ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın erke güvenliği konusunda ciddi bir öneme cemaat olacağını belirterek, “Bu iş birliği halkımızın yararı amacıyla devam edecek. İmzalanan bu uyuşma ile Güneydoğu Avrupa’nın erke haritası değişecek” dedi.

“Ülkemize stratejik önem sağlayacak”

Bulgaristan Reisicumhur Radev ise, “Bulgaristan ve Yunanistan, Güneydoğu ve Mutedil Avrupa’de istikrarın önemli merkezi kendisine kendini kanıtladı. Bu inikat bölgenin enerji haritasını değiştirecek nitelikte. Dedeağaç-Burgaz boru yolu ülkemize önemli önem sağlayacak. Zira, Moskof petrolünü Balkanların ve Karadeniz’in arz şişman rafinerisi olan Burgaz’a taşıyacak. Zalim petrolüne alternatifler sağlayarak üstelik kaynakların çeşitlendirilmesine apotr olacak. Bu kavil, tafsilatlı bekleme sürelerini ve tankerlerin İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını geçerken oluşan riskleri ortadan kaldırdığı için tedarik güvenliğini bile artıracaktır” ifadelerini kullandı.

Rus petrolünü İstanbul ve Çanakkale Boğazlarını kullanmadan Dedeağaç Limanı üzerinden Akdeniz’e sürmek için tasarlanan petrol boru yolu projesi 2007’da gündeme mevrut fakat, 2011’dahi Bulgaristan’ın projeye sıcak bakmaması nedeni ile tahrip edilmişti. Rusya- Ukrayna Savaşı’nın ardından ise bu proje ile Dedeağaç’tan Burgaz’a petrol ve doğalgaz taşınması planlanıyor. – ATİNA

Share: