Yağışsızlık, Türkiye’nin sunma uzun nehrini üstelik etkiledi! Kızılırmak’ta adacıklar ortaya çıktı

Şita mevsiminde tam yağmur miktarının olmamasından yağlık bölgede yağışsızlık sorunu ser gösteriyor. İç Anadolu’nun genişlik doğusundaki Sivas ilinin İmranlı ilçesindeki Kızıldağ’ın güney yamaçlarından doğup Kayseri, Nevşehir, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Çankırı, Çorum ve Samsun’dan geçerek Karadeniz’e dökülen Türkiye’nin bildirme etraflı nehri Kızılırmak’ta su seviyesi düştü.

SU ÇEKİLDİ, ADACIKLAR ÇIKTI

Bin 355 kilometre uzunluğundaki ırmakta akarsu seviyesinin gözle görülür oranda azalmasıyla adacıklar ortaya çıktı. Suyun çekildiği Kızılırmak nehri dron ile açıktan görüntülendi. Yahşihan ilçesinde aktif zor hoca Mustafa Durmuş yaptığı açıklamada, yağışların olmamasından ekolojik ortam bölgede yağışsızlık yaşandığını söyledi.

“KAÇ YILDIR HAKEZA BİR KURAKLIK GÖRÜLMEDİ”

Son yılların yeryüzü şişman kuraklığını yaşadıklarını tamlayan Durmuş, “Kırıkkale Yahşihan ilçesi Kızılırmak vadisindeyiz. Maatteessüf bu sene dayanılmaz bire bir yağışsızlık var. Irmağın debisi da adamakıllı düştü. Birçok yıldır böyle benzeri susuzluk görülmedi. Evden eve gidilmeyecek kadar kar şita olması geçişsiz. Türkiye siftinlik kuraklıkla birlikte, karşı karşıya. Allah arkalama etsin print durumdayız” dedi.

“ÇOKÇA ZORDAYIZ”

Kızılırmak suyunun azaldığını anlatan Durmuş, “Irmağın durumu gözüküyor. Tahammülfersa bire bir ağırbaşlılık var, kuraklık var bölgede. Çokça zordayız; mutluluk namına, mıntıka adına kar yağmama üzere durumla alın karşıyayız. Sivas’ın dağlarından toplanarak beslene beslene çoğalıyor. Burası Kızılırmak ama suyu azaldı. Beslenmeyince, su akmayınca, çoğalmayınca, birikmeyince debisi bile maatteessüf bu durumda. Ezcümle bunun adı susuzluk” diye niteleyerek konuştu.

“10-15 YIL ÖNCE O BÜYÜKLÜĞÜNDE YAĞIŞ OLURDU Kİ”

10 yıl öncesine kadar yağışların haddinden fazla olduğunu tabir eden Durmuş, “Akıbet 10-15 yıl evvel o kadar yağış, o kadar birlik olurdu kim. Gün Doğusu Anadolu’da kar faal değil. Kars’ta, Erzurum’da, Van’da görüyoruz amma etkili ve daima yağış maalesef namevcut. Mevki yerine acun namına nazik bir kuraklık var. Cenabıhak yardım etsin diyorum, inşallah düzelir” şeklinde konuştu.

Share: