Uzmanından DMD hastalarının tedavisinde “multidisipliner yaklaşım” önerisi

Antalya Terbiye ve Araştırma Hastanesi Kas Hastalıkları Merkezi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Aylin Yaman, Duchenne Musküler Distrofi (DMD) hastalarının tedavisinde multidisipliner yaklaşımın mehabetli olduğunu bildirdi.

Bitirim, 7 Eylül Acun DMD Farkındalık Günü dolayısıyla yaptığı mukayyet açıklamada, DMD’nin erkek çocuklarda tanıdık kalıtım bilimi benzeri kas hastalığı olduğunu belirtti.

Hastalığın her 3 bin 500 ila 5 bin eş çocuk doğumunda tıpkısı görüldüğünü anlatan Yaman, “DMD hastalarının üçte ikisinde eş öyküsü varken, tahminî üçte birinde ise ev öyküsü bulunmayabilir. Çor 2 ila 3 yaşlarında ortaya çıkan, ilerleyici kas güçsüzlüğü ile ayırt edilebilir. Dermansızlık bacaklardan başlar ve kollara ilerler. Branş ve bacakların üst kısımları daha peyda şekilde etkilenir.” diye niteleyerek konuştu.

Hastalık zımnında reviş bozukluklarının her an arttığını vurgulayan Bitirim, hastaların 12 ila 13 yaşlarında tekerlekli sandalyeye bağımlı ayla geldiğini anlatım etti.

Zamanla hastaların önsezi ve teneffüs kaslarında de açıkça etkilerin görüldüğünü belirten Kumarhane, şunları kaydetti:

“Hastaların multidisipliner tıpkı ekiple andıran takibi çokça önemlidir. Ara Sıra reçete tedavileri ile hastalığın ilerlemesi yavaşlatılabilir. Makul fizik otama uygulamaları, his ve solunum açısından mail takip, çor yavaşlatıcı deva tedavileri, kontraktür, skolyoz ve enfeksiyon gelişimi kabil komplikasyonların önlenmesi, beslenmenin düzenlenmesi otama yaklaşımının heybetli parçalarıdır.”

DMD hastalığının tedavisine yönelik bir nice iş yürütüldüğüne üstelik işaret eden Kumarhane, Antalya Terbiye ve Araştırma Hastanesi Kas Hastalıkları Merkezi’nin dahi bu kapsamda 255 DMD’li tutkun takibiyle faal kendisine müteharrik merkezlerden biri olduğunu bildirdi.

Share: