Uzmanından açıklama: “Polikliniğe mevrut hastaların yüzdelik 50’sinin vertigo şikayeti var”

Uzmanından izah: “Polikliniğe mevrut hastaların yüzdelik 50’sinin vertigo şikayeti var”

Afyonkarahisar Sandıklı Cesamet Hastanesi Sinir Bilimi Uzmanı Dr. Fatmanur Altunsoy Yılmaz;

“Mevsimsel yerine arka solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına mecbur kendisine başlangıç dönmesi şikayetlerinde da artış var”

“Öncelikle tanısı istikşaf ile konulduktan sonra vertigo semptomunun sebebini araştırıyoruz”

AFYONKARAHİSAR – Afyonkarahisar Sandıklı Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Fatmanur Altunsoy Yılmaz, mevsimlik kendisine eğin solunum yolu enfeksiyonlarının artmasına sınırlı yerine çıban dönmesi şikayetlerinde bile artma olduğunu kaydederek uyarılarda bulundu.

Acun genelinde enfeksiyonların artmasıyla bu arada, Vertigo’nun üstelik çokça yoğun görülmeye başlandığını tamlayan Ehlihibre Doktur Fatmanur Altunsoy Yılmaz; “Vertigo haddizatında çor değil bir sendrom adıdır. Temelde esas dönmesi demektir. Bunun beraberinde beraberinde denge problemleri, sersemlik hissi, işkembe bulantısı ve kusma, tinnitus dediğimiz kulakta tınnet, kısık kafa ağrısı, kulakta tıkanıklık hissi, debi ederken zorlanma, yukarıya bakamama, ayn bebeklerinde konrolsüz debi artışı (nistagmus) görülebilir. Bir Nice sebebi olmakla gelişigüzel vertigo hastalığının temelde meydana gelmesinin iki ayrımlı etken bulunur. Bunlardan biri santral vertigodur. Santralci vertigonun ortaya çıkmasındaki bozukluk kanı ve akıl sapında ortaya çıkan sorunlardır. Yani asap sistemi kaynaklıdır. Vertigo inmenin habercisi olabilir. Eklenmiş olarak demyelinizan hastalıklarda, epilepsinin bazı türlerinde, sarrafiye ağrılarının bazen türlerinde vertigo görülebilir” dedi.

Genelde 40 yaşından bilahare erkeklerde elan kesif görülmekle beraber kadınlarda bile görülebildiğini rapor fail Yılmaz şöyle konuştu:

“Baş dönmesi çokça çok, bulantı gaseyan var ise, enfeksiyonlar ile bu arada kulak kristallerine mümasil kulak sinirlerinin iltihaplanması ile arz kalın görüyoruz vertigoyu. İnmeyi ayırt edebilmek için ise nasıl nörolojiye başvurması gerekiyor hastalarımızın. Buna mülhak adına vitamin eksiklikleri da mir dönmesinin sebepleri olabiliyor. Bunu etraflı bire bir tetkikle belirlememiz gerekiyor. Öncelikle tanısı araştırı ile konulduktan sonra vertigo semptomunun sebebini araştırıyoruz. İlk çığlık olduğu dönemlerde reçete tedavisi uyguluyoruz. Onun dışında kâh manevralar ile hastanın kulak kristallerini adına habitat işlemini gerçekleştiriyoruz.”

‘Hastalığın tedavisi amacıyla erken kişileştirme koca’

Polikliniğe mevrut hastaların yüzde 50’sinin vertigo şikayetini ifade ettiğini anlatan Dr. Fatmanur Altunsoy Yılmayan; “15- 20 güne kadar semptomlar başladığı anda hastalarımızın hızlıca ivedili servise başvurmaları gerekiyor. Tanısını koyduğumuz inhitat ise şayet erken dönemde büzüşmek haddinden fazla heybetli, şuan vertigo belirtileri ile polikliniğimize başvuru yüzde 50’lerde buda dediğimiz kadar mevsimlik hastalıkların ve ense teneffüs yolu hastalıklarının artması ile vertigo şikayetleri üstelik artıyor. Hastalarımız ilaç tedavisine melfuf olarak beslenmesine de özen etmeli, badem, koz, fındık, balık, al ten, tüketmek ve mübarek akarsu ile metin içecekler tüketmek hem bellek damarlarının korunmasında hem dahi periferik vertigonun tetiklenmesinden korunmada akıbet basamak önemlidir” diye konuştu.

Share: