THBB Başkanı Ağır Işık: “Hane alanında atılan adımlar hazır beton sektöründe galeyan yarattı”

Türkiye Amade Beton Birliği (THBB) Başkanı Yavuz Işık, sonuç dönemde hane alanında atılmış adımların amade beton sektöründe çalkantı yarattığını belirterek, “İlk Evim İlk İşyerim, Eskimemiş Evim Ev Finansman Programı üzere çalışmalar ile Mekân ve Kentçilik Bakanlığı’mızın, Maliye Bakanlığı’mızın ev sektörünü canlandırmaya müteveccih adımlarını görüyoruz ve canı özden alkışlıyoruz.” dedi.

Işık, İstanbul Fuar Merkezi’nde 15-17 Mart 2023 tarihlerinde dünyanın bildirme yetişkin akademisyenlerinin, mühendislerin konuşmacı namına katılacağı BETON 2023 Amade Beton Kongresi ile 15-18 Mart 2023 tarihlerinde sektörün bildirme balaban bileşenlerini oluşturan BETON 2023 Hazır Beton, Çimento, Agrega, İnşaat Teknolojileri ve Ekipmanları Fuarı’nın lansman toplantısında yaptığı konuşmada sektörün 2023 hedefleri ve projelerini açıkladı.

İnşaat sektöründe 2022 yılının üçüncü çeyreğinde yaşanan yüzdelik 14’lük daralma oranının son dönemlerdeki bildirme efdal gerilemeye meni ettiğinin altını çizen Işık, 2023 yılı açısından muştulu ve kendilerini umutlandıran önceki verinin ise TÜİK’in konuşu çekinmezlik endeksinde, yapım sektörü aktörlerinin alınan kayıtlı siparişlerinin arttığını bildirmesi olduğunu tabir etti. Işık, ev ayındaki değerin akıbet 28 ayın yeryüzü yüksek değer olduğunu belirterek, “Konut komutan rakamlarında sabık yılın mesafe ayında tıpkısı hareketlilik gördük ve bu akım 2023 yılının ilk çeyreğinde de bitmeme edecek, fakat rakamlar bize başka bire bir sorunu işaret etmektedir. Mabeyin kocaoğlan bakımından tutulu basamak satışlarındaki yüzdelik 52’yi bulan tenakus, bölük sektöründe finansmana erişimin ne kademe kocaman olduğunu göstermektedir.” ifadelerini kullandı.

Beton sektörünün, hem sınırlı içine hem de Ukrayna başta girmek amacıyla, Orta Şark, BDT ülkeleri gibi kullanılmamış tertip sürecindeki ülkelere müteveccih hedeflerini büyüttüğünü tamlayan Işık, “İlk Evim İlk İşyerim, Eskimemiş Evim Ev Finansman Programı gibi uygulamalar ile Belde ve Şehircilik Bakanlığı’mızın, Maliye Bakanlığı’mızın basamak sektörünü canlandırmaya müteveccih adımlarını görüyoruz ve canı candan alkışlıyoruz.” açıklamasında bulundu.

“Amade beton sektörü yapım sektörüne girdi sağlayan sunu cesim dal”

2023 yılında ise doğruluk bazda yüzde 10’luk aynı büyümenin gerçekleştirilmesinin, yapım sektörünün potansiyeli ile karşılaştırıldığında hiç da yumruk olmadığını belirten Işık, “Bunun üzere inşaat sektörü oyuncularının önlerini görmeleri gerekmektedir. Mekân ve Tecim Bakanlarımızın girişimleri ve Maliye Bakanlığı’nın desteği ile uygulamaya konulan programlar sektörde bir heyecan yarattı. İnşallah şişkinlik ve maliyetler kısmında kazanılacak başarılar sonrasında inşaat sektörü 2023 yılını hedefine varmış ayrımsız şekilde kapatacaktır.” ifadelerini kullandı.

Hazır beton sektörünün yapım sektörüne girdi sağlayıcı bildirme kebir dal olduğunu tamlayan Işık, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ülkemiz gelişen, buna vabeste adına da ihtiyaçları küsurat tıpkı devlet konumundadır. Ayrıksı ülkelerde olduğu kabil, gelişimin temel ekseninde ise kaçınılmaz adına inşaat kayran almaktadır. Barajlar, enerji istihsal tesisleri, yollar, havaalanları, kentsel mekanlar, fabrikalar, hastaneler ve ayrıksı yekpare hayati mekanlar ile o mekanları yaşanılır kılabilecek yekpare altyapının geçmiş adımı inşaatla atılmaktadır. Falsolu kentleşme ve kusurlu yapılaşmadan kaynaklanan sorunları, bildirme koskocaman sırtçı bina malzemesi olan ve hayatımızın herhangi bir anına ilişki eden betona ve beton üreticisine vermek akıllıca olmayacaktır. THBB yerine betonun çevreyle ve toplumla uyumunun genişlik akıllıcasına şekilde sağlanmasını serencam rütbe önemsiyoruz.”

Işık, Türkiye ekonomisi ve inşaat sektörü açısından çokça mehabetli aynı yerde durduğunu belirterek, “Amade beton sektörü, 2021 yılı resmi verilerine bakarak 4 bilyon doları aşan cirosu, 35 bini aşan istihdam hacmi ve yıllık 105 milyon metreküpü bulan üretimiyle Türkiye ekonomisi ve yapım sektörü açısından çokça şanlı bire bir meydan yapılanma etmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Fuar 12 binden aşkın çağ profesyonelini ağırlayacak

TG EXPO Umumi Müdürü Cem Şenel de Türkiye’nin ve andıran coğrafyanın arz muhteşem fuar ve kongresine sülale sahipliği yapacak olan BETON 2023’ün sektörün tüm paydaşlarını ayrımsız kuma platformda 11. kere buluşturacağını belirterek, “15-18 Mart 2023 tarihlerinde İstanbul Fuar Merkezi’nin 9-10-11 No.lu salonlarında toplanmış 15 bin 708 metrekarelik alanda düzenleyeceğimiz fuarda, yapım, amade beton, çimento, kimyevi yardım ve agrega sektörleri ile ilgili sonuç teknolojik ürünler, vasıta, araba ve ekipmanlar, hizmet ve donanımlar sergilenecek.” bilgisini verdi.

Fuara arsıulusal katılımın ve gurur heyetleri taleplerinin çok efdal olduğunu söyleyen Şenel, şöyle bitmeme etti:

“İnşaat ve onun bildirme esas kolu hazır beton ile ilgilendiren sektörlerden 100’ün üzerinde katılımcısı olan fuarımız, Avrupa, Asya, Afrika ve Orta Şark’dan 3 bini yabancı almak için toplamda 12 binden fazla kısım profesyonelini ağırlayacak. Fuarımızda, hazır beton ve çimento ekipmanlarının birlikte beton santralleri, iş makineleri, kamyon ve çekiciler, transmikserler, pompalar, tarz sistemleri, vinçler, muhtelif beton kimyasalları, otomasyon sistemleri, sargaç ve akaryakıt ürünleri, sektörel makineler ilkin tutmak amacıyla çokça geniş tıpkısı eser yelpazesi hazır beton ve agrega üreticilerine ve inşaat yapımcılarına sunulacak.”

Share: