Nazır Kirişçi: “Tahıl koridorunda 694 gemi 19,3 milyon ton hububat ve besin ürünleri taşıdı”

Icra Vekili Kirişçi: “Tahıl koridorunda 694 sefine 19,3 milyon ton hububat ve azık ürünleri taşıdı”

Tarım ve Orman Bakanı Kirişçi’den hububat koridoruyla ilgili açıklama

İSTANBUL – Ekincilik ve Orman Bakanı Birim Kirişçi, “Evvel itibariyle 694 sefine hububat koridorundan geçti. 19,3 milyon ton tahıl ve azık ürünleri taşındı. Kapasite ilavesi süreduran olan un, ebebulguru makarna irmik kadar buğdaydan elde edilen ürünleri gerekseme sahibi ülkelere ihraç edilecek mahsulat amacıyla devreye koyacağız” dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Birim Kirişçi, katıldığı Mülk Sohbetleri sonrası basın mensuplarına oylumlu meşruhat yaptı. Vekil Kirişçi, “Esbak itibariyle 694 sefine tahıl koridorundan geçti. 19,3 milyon ton tahıl ve besin ürünleri taşındı” dedi.

Rusya ile Ukrayna ortada sâdır çarpışma sonrası hep dünyada besin arzıyla ait tıpkısı panik oluştuğunu tamlayan Kirişçi, “24 Şubat’ta Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının üzerinde tıpkısı sene geçmiş olacak. Tıpkısı sene önce bilcümle dünyada besin arzıyla ilişik nazik ürkü olmuştu. Besin milliyetçiliği dediğimiz aynı terim ortaya çıktı. Tarımsal üretimde deve çekici denilebilecek ülkeler dış satım yasakları getirdiler” dedi.

“Tahıl koridoru takkadak besin ürünlerinde aynı rahatlığı getirmedi”

Bire Bir yıl önce savaşın başlamasıyla bire bir titrem buğday fiyatının 440 dolara yükseldiğini, bu sene ise 325 dolara düştüğünün altını çizen Kirişçi, “Hububat koridoru sadece besin ürünlerinde bir rahatlığı getirmedi, tıpkısı zamanda bütün emtialarda, erke fiyatlarında da gerilemeyi birlikte getirdi. Yer Yağı istasyonlarında sabık sene 30 lirayı bulan akaryakıt fiyatı 23 liraya geriledi. Yüzde 64 aynı yıllık enflasyonun olduğu ülkeden bahsediyorum. Eğer biz pahalılık oranında da artırmış olsaydık, bunların 40 lirayı bulması gerekirdi” diye niteleyerek konuştu.

Tahıl koridorundan 694 sefine geçti

Mazi itibariyle 694 gemi hububat koridorundan geçtiğini açıklanan Kirişçi, söz konusu gemilerin toplam 19,3 milyon titrem hububat ve besin ürünleri taşındığını kaydetti. Icra Vekili Kirişçi, “Bu ürünlerde aslan payını Avrupa ülkeleri aldı. Bizim serzenişte bulunduğumuz kabilinden ana ihtiyaç sahibi ülkeler bunun 5.3’ünü alabiliyor. Bu ülkelerin elinden tutmamız gerekiyordu. Rastgele ahit olduğu gibi milli hasılasına göre dünyada bu konularda sunu haddinden fazla yardım fail mutluluk sıfatıyla devreye girdik” şeklinde konuştu.

Yetenek dahası tembel azık ürünleri ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilecek

Icra Vekili Kirişçi, yeteri kadar azık ve tahıla ulaşamayan ihtiyaç sahibi ülkelere atıl olan un, bulgur makarna irmik gibi buğdaydan elde edilen ürünler gönderileceğini belirterek, “Sığa ilavesi atıl olan un, bulgur makarna irmik kadar buğdaydan elde edilen ürünleri ihtiyaç sahibi ülkelere ihraç edilecek ürünler için devreye koyacağız. Rusya’nın bedelsiz buğday ödeme imkanı bahis konusu. İki reis kişi aralarında görüşüyor. Buradaki ana laf; Türkiye’nin uğraş başladığında aldığı tarihi konum, her iki ülkeye birlikte barışı ve sakinliği kaynak fail benzeri büyüklük. Onları tahıl üstüne benzeri masa etrafında buluşturan bire bir talih. Hububat koridorunda baştan bir 4 ay sürdürme yapıldı. Bunlar, Türkiye’nin bir zamanlar, yerinde ve dozunda atmış olduğu adımların tezahürüdür” diyerek konuştu.

Share: