Nazır Ersoy: Öncelikli uğur maksimal sayıda insanımızı hars ve sanatla buluşturmak

Nazır Ersoy: Öncelikli kasıt azami sayıda insanımızı kültür ve sanatla buluşturmak

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye Ekin Yolu Festivalleri’nin maliyetine ilişik, “Burada maliyet odaklı çalışmıyoruz türkçesi. Bizim rüçhan hedefimiz azami sayıda insanımızı ekin ve sanatla buluşturmak. Hakikat sıkıntımız bulunmayan. Biliyorsunuz; Turizm Bakanlığı, turizmden üstelik haddinden fazla ağırbaşlı sağlık elde ediyor. Turizmden elde ettiğimiz gelirin tıpkısı kısmını çok rahat bir şekilde kullanabiliyoruz” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 1 Ilk Teşrin’üstelik başlayacak ‘Hükûmet Merkezi Ekin Yolu Festivali’ne ait Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) Ada Ankara’birlikte düzenlenen tanıtım programına katıldı. Bu yıl Türkiye Kültür Yolu Festivalleri kapsamında planlı etkinliklere değinen Ersoy, “Türkiye Firez Yolu Festivallerimiz dahilinde bu yıl 5 ilimizde dangadak; çokça elan etraflıca, çok henüz oylumlu etkinliklerimizle vatandaşlarımıza misilsiz tıpkı ekin konuşma deneyimi yaşatıyoruz. Çanakkale’de 16-25 Ilkgüz arasında düzenlediğimiz Troya Hars Yolu Festivalimizi başarıyla tamamladık, Konya Mistik Çalgı Aleti Festivalimiz bile 22 Eylül’üstelik başladı, 30 Eylül’e kadar bitmeme edecek” diye konuştu.

‘GASTRONOMİ ZENGİNLİĞİMİZİ ÜSTELIK ORTAYA KOYACAĞIZ’Icra Vekili Ersoy, arsıulusal lokanta değerlendirme sistemi ‘Michelin Rehberi’nin İstanbul’a hususi hazırladığı antoloji karşı, “bu arada bire bir ayraç açarak izah etmek isterim ki Michelin Rehberi’nin İstanbul’a hususi adına hazırladığı antoloji birlikte İstanbul’daki festivalimizin sürdüğü tarihte, yani 11 Teşrinievvel’birlikte törenle açıklanacak. Sonuçları bizler de heyecanla bekliyoruz. Bu yılki festivallerde, gastronomi alanında de değişik etkinliklerle ülkemizin bu konudaki zenginliğini ortaya koyacağız” ifadelerini kullandı.’5 BİNE YAKIN SANATÇI MEYDAN ALACAK’Vekil Ersoy, Başşehir Hars Yolu Festivali’nin ise Kavim ve çevresinde gerçekleşeceğine bel ederek şöyle konuştu: “Payitaht Ekin Yolu Festivalimiz, Ankara kadar güzel tıpkısı geçmişe ehil olan Ulus semti ve çevresindeki tarihi ve kültürel mekanları içine düzlük 4,7 kilometrelik aynı güzergah üzerindeki 70 değişik noktada gerçekleşecek. Festival, 500’den fazla etkinlikle Ankaralıları ve mekân illerdeki sanatseverleri, 5 bine mümasil artist ile buluşturacak. Başkentin firez ve sanat adası CSO Ada Ankara, Süper Star Ajda Pekkan’dan dünyaca adlı baht sanatkâr Yusuf İslam’a, Fado şarkılarını yekpare dünyaya ulaştıran Mariza’dan Emel Sayın’a kadar birbirinden değerli sanatçıların konserine ocak sahipliği yapacak. CSO ve Oran Çoksesli Korosu, Alman bestekâr Carl Orff’un ölümsüz eseri ‘Carmina Burana’ konseriyle sanatseverlerle buluşacak. Festival bünyesinde Ankara’nın hükûmet merkezi oluşunun 99’uncu yılı, bin seğmenin katılımıyla gerçekleşecek seğmen alayı ile kutlanacak.”‘HEDEFİMİZ, FESTİVALLERİ YAYGINLAŞTIRMAK’Festivallerin kapsamının genişleyeceğine üstelik değinen Ersoy, “Beyoğlu ve Başşehir Kültür Yolu Festivallerimiz sürerken, bu coşkuya 8-16 Ekim beyninde Diyarbakır da katılacak. Diyarbakır Uğur Kültür Yolu Festivali, 2 binden fazla sanatçının katılımıyla, 500’den fazla etkinliğe ocak sahipliği yapacak. Bu çevirgeç ile şimdiden müjdesini isnat etmek isterim kim ati sene mart ayında, İzmir’bile mevcut tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nı ayrımsız kültür ve hanek kompleksine dönüştürmüş yerine hizmete açacak ve arkası sıra da nisan ayında festivallerimizin kapsamına İzmir’imizi birlikte ekleyeceğiz. Antrparantez Adana Portakal Çiçeği Karnavalı’nı ve Gaziantep Gastronomi Festivali’ni da gine Türkiye Firez Yolu Festivalleri kapsamına alacağız. Bunları eklediğimiz ant 8 şehre başarmış olacağız önümüzdeki sene; ama 1, 2 site elan ekleyeceğiz. Önümüzdeki yıl hedefimiz 10 kent olacak. Hedefimiz bu, ülkemizdeki değme vatandaşımızın kültür zenginliklerine erişmesi için çalışıyoruz. Hedefimiz, festivallerimizi herkese ulaşacak şekilde yaygınlaştırmak. Festivallerimiz kapsamında ücretli etkinliklerimiz dahi var; amma etkinliklerin çoğu tamamen ücretsiz ve bölüt boş” dedi.’KAYNAK SIKINTIMIZ YOK’

Icra Vekili Ersoy, festivallerin maliyeti için şu değerlendirmede bulundu: “Burada maliyet odaklı çalışmıyoruz düpedüz. Bizim öncelikli hedefimiz azami sayıda insanımızı hars ve sanatla buluşturmak. Esas sıkıntımız namevcut. Biliyorsunuz, Turizm Bakanlığı turizmden üstelik çokça gösterişli dirimlik elde ediyor. Turizmden elde ettiğimiz gelirin aynı kısmını haddinden fazla rahat aynı şekilde kullanabiliyoruz. Firez ve sanatta markalaştığınız ahit turizm açısından rakiplerinizle artı şekilde ayrışıyorsunuz. Ekin ve laf etkinlikleriniz sizin turizminizi bile cazibe noktası haline getiriyor. Onlar sizi markalaştırıyor, siz markalaştıkça üstelik daha aşkın turizm geliri elde ediyorsunuz.”Avrupa’daki gaz sorununun Türkiye’ye mevrut gezici sayısına yük edip etmeyeceği sorusuna ise Nazır Ersoy, “Bunlar magazin haberleri. Bizim üzere şanlı olan; siz gezgin elde etmek istiyorsanız 2 tane sırrı var bunun. Bir tanesi; haddinden fazla bati tanıtım yapacaksınız, 2’ncisi mevrut turiste haddinden fazla bol hizmet vermek. Bu ikisini gerçekleştirdiğiniz sürece mevrut gezmen değme geçen sene artar” diye konuştu.Zalim ifa sistemi ‘Mir’ için ilgilendiren ihtişam kurumlarının çalıştığını belirten Ersoy, Acımasız turistin nakit getirme üzerine tıpkısı sıkıntısı olmadığını, Acımasız turistin akça harcama de yapabildiğini tabir etti. Turizm verileri için ise Ersoy, “Daha geçmiş 42 milyon olan seyyar sayımızı 47 milyon kendisine revize ettik. Şu zaman rezervasyonlarımız haddinden fazla dolgunca gidiyor. İnşallah bu hedefi üstelik sene sonuna makul yukarı akıllıca düzeltilmiş edeceğimizi düşünüyorum” görüşlerini paylaştı.

Share: