Muğla haberleri… Halikarnas Balıkçısı, Bodrum’da Değişik Etkinliklerle Anılıyor

Halikarnas Balıkçısı, ölümünün 49. yılında çok sevdiği Bodrum’üstelik girintisiz çıkıntısız aynı tören ve çeşitli etkinliklerle anılıyor.

Halikarnas Balıkçısı amacıyla ebedi istirahatgahı Gönültepe’birlikte Bodrum Belediyesi eliyle düzenlenen yâd etkinliğine, Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Kabaağaçlı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı ile aile üyeleri, eğitimciler, öğrenciler, basın mensupları ve çok sayıda yurttaş katıldı.

Gazeteci, Yazar, Ressam, Şair, Delil, Araştırmacı Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın her yıl öğrenciler ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen ihtifal töreninde mütekellim Başbuğ Aras, “İnsan ömrü aynı kelebek kadar, cesim olan bu ömre neler sığdırdığımız. Cevat Şakir’in de ömrü öyleydi amma gündüz boyunca yaşamış insanlardan belki de haddinden fazla daha aşkın madde sığdırdı ömrüne. Ben Cevat Şakir Kabaağaçlı’yı tıpkısı yazar, gazeteci, karikatürist ya bile ressam yerine değil üstelik tıpkısı felsefeci adına adlandırıyorum. Özellikle antik asır filozofları kabil görüyorum. O dünyaya gösteriş pekiştirmek üzere yaratılmış insanlardan bir tanesi” dedi.

Belediye Reisi Aras, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarihin en büyük insanlarından birisi olan Halikarnas Balıkçısıyla tıpkısı havayı Bodrum’de soluduğumuz üzere zaman onu sizlerle birlikte pir bire bir katılımla andığımız üzere çok mutluyuz. Onunla ilişkin çok iyice icraat yapıldı. Canan Hatice Orman hocam, Halikarnas Balıkçısı Platformu, yıllardır onun ismini keyiflendirmek, anısına ve hatırasına ehil çıkmak üzere çalışıyorlar. Biz dahi şehremaneti yerine özellikle çukur alanının ziyarete sonsuz olarak boş kalması, burada balıkçının anısının yaşatılması ve onunla ilgili bilgilerin verilmesi amacıyla tensikat yapmaya devam ediyoruz. Sürekli olarak burada tıpkısı memur bulunduracağız ve rastgele ziyaret edene buranın ve Balıkçı’nın önemini anlatacak. Benzeri zamanda dünyanın değme yerinden Bodrum’u mülakat fail sistem Balıkçı’nın kim olduğunu öğrenecek. Bodrum’bile 2023 yılı hem Balıkçı yılı olacak hem bile Cumhuriyetimizin 100. yılı olacak.”

HALİKARNAS BALIKÇISI BODRUM BELGELİĞİ VE ARAŞTIRMA MERKEZİ

Başbuğ Aras, ayrımsız de sava vererek, “Geçenlerde çok koca benzeri yeri Bodrum’a kazandıracağız.  Bodrum ile ilişkin işlenmiş hep çalışmaların ve merkum bütün kitapların bulunacağı Halikarnas Balıkçısı Bodrum Belgeliği ve Araştırı Merkezi. Bu belgeliğin hayata geçirilmesiyle birlikte, birisi Bodrum ile ait tıpkısı vukuf, vesika almak istediği ve faaliyet yazmak istediği ahit gelecek ve ona o belgelikte o ortamı sağlamış olacağız. Bu Balıkçı’evet olan borcumuzu ödemenin birlikte bire bir yolu olacak” dedi.

Eğitimci Edip İlknur Hatice Orman üstelik “Bizim üzere Halikarnas Balıkçısı çok nazik tıpkısı Bodrum severdir, Bodrumludur, hemşehrimizdir. 25 yıl boyunca cımbar namına geldiği Bodrum’da, Bodrum’u güzelleştirmek üzere çalışmıştır. Önümüzdeki yıllarda çocuklarımıza onun çevreciliğini, huy severliğini, Anadolu uygarlıklarına ve tarihine cemaat çıkışını bilcümle birlikte haddinden fazla iyi anlatmalıyız. Bu mezar alanın uyumlu bakımından periferi Belediye Başkanımız Sayın Ahmet Aras’a üstelik çok teşekkür ediyorum” diyerek konuştu.

Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı ise “Halikarnas Balıkçısı sever dostlarımız, her geçen sene elan yunak ve coşkuyla onun anısını yaşatmak adına törenler yapıyorsunuz. Dedemi unutturmuyorsunuz, anıyorsunuz. Hepinize çokça teşekkürname ederim. İnanın artık aynı karı olduk, herhangi bir sabık dönme elan adamakıllı şeyler yapılıyor. Bu alanda emeği geçenlerin ellerine keyif, önemli olmuş, reviş terası ayrı tıpkı gösteriş. Kardeş Kardeş bastırık ve Selam!” diye duygularını dile getirdi.

Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ise konuşmasında şunları söyledi:

“O, selam derken yani benden size engel gelmez derken bırakın kötülük gelmemesini bulunduğu şehirle kaynaşmış, etle kemik üzere olmuşlar ve bugün bizlerin buraya toplanmasına açacak olacak çok kebir amal yapmış. Denizin altıyla, üstüyle, doğasıyla, karasıyla, bir şehirle bu büyüklüğünde kaynaşabilmek seçkin insana baht olamaz. İnsanların kaderlerinde dönüm noktaları vardır, şehirlerin de bire bir şekilde. Bodrum’un bile dönüm noktalarından birisi dahi Balıkçı’nın buraya cımbar edilmesi. Onun için şiddetli tıpkısı başlangıç gibi görünüyordu ama sonrasında onun üzere dahi Bodrum üzere bile iri güzelliklerin başlangıcı reşit. Bu alanın bu şekilde iyicene düzenlenmiş olmasından hava belediyemize teşekkürname ediyorum. Bu açıdan onu iri tıpkı iyilikle, nazik tıpkısı çöz huzurla, nazik tıpkı rağbet ferahlığıyla ruhu zihayat olsun diye niteleyerek anıyoruz. Ne mutlu ki Bodrum kadar aynı şehirle anılmak.”

Törende Bahçeşehir Koleji’nden Kaan Korkmazlı ile Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Sır Amaç tarafından gerçekleştirilen Cevat Şakir’in Bodrum’a gelişinden ölümüne kadar olan hayat sunumu, izleyenlere birey anlar yaşattı. Ihtifal programı sonrasında Bodrum Belediyesi eliyle gene basımı gerçekleştirilen Balıkçı’nın “Mavi Cımbar” adlı kitabı öğrencilere ve vatandaşlara dağıtıldı. Merasim alaca aş ikramının ardından sona erdi.

BODRUM DENİZ MÜZESİ’NDE CEVAT ŞAKİR ANMASI

Halikarnas Balıkçısı, 49. ahiret yolculuğu sene dönümü kapsamında, Bodrum Bahir Müzesi’nde dahi 13-14 Ilk Teşrin günlerinde etkinliklerle anılıyor. Kabaağaçlı’nın eski Bodrum’una yöneltme yapılarak kent sakinleriyle, balıkçılarla, süngercilerle mesafe geçirdiği benzeri Çardak Şeş Kahvesi müzede canlandırıldı. Çeşitli okullardan 80 mektepli ile vatandaşların paydaşlık sağladığı anma gününde Cevat Şakir Kabaağaçlı’nın hayatı ve Bodrum’a kattığı değerler konuşuldu.

Antrparantez etkinlikte Halikarnas Balıkçısı’nın çizim tekniklerinden biri olan mumyalanmış kağıt üstüne mürekkep kazıma tekniğinin tanıtımı yapıldı. Etkinlikte kurulan atölyede çocuklara kullanışlı olarak gösterildi.

Izlence kapsamında, Arkeolog-Insan Bilimci-Deniz Tarihi Araştırmacısı Timuçin Binder’in “Arşipel’in Sesi: Halikarnas Balıkçısı’nın Mirası ve Medenilik Eleştirisi” mevzulu sunumu gerçekleşti.

SERGİ, IŞLIK, BANAK VE KENT TURU ETKİNLİKLERİ

Bodrum Bahir Müzesi’nde iki periyot süresince sürecek etkinlikler, mütenevvi okullardan öğrencilerin ve vatandaşların iştirak sağlayacağı “Halikarnas Balıkçısı’nın Botanik Mirasının Kentteki İzleri”, “Balıkçı’nın Esatir Bilgisi Üzerinden Değerler Eğitimi”, “Tıpkı Namzet Gündüz Çalışması Örneği: ‘Halikarnas Balıkçısı Aday Zaman Projesi’ Kuşkusuz Yürütüldü” sunumları yapılacak. 14 Teşrinievvel Cuma Namazı haset saat 11.00’bile ise Halikarnas Balıkçısı’nın diktiği, günümüzde hala canlı ağaçların görüleceği Bodrum Bahir Müzesi’nden başlayacak şehir turu ile program akıbet bulacak.
Share: