‘Kuş cenneti’ Nehil Sazlığı amacıyla eli sıkı hazırlık

‘Kuş cenneti’ Nehil Sazlığı üzere hasis tedbir

Her sene yakılan ve onlarca kuş türünün uğrak mekanı olan Nehil Sazlığı için STK temsilcileri harekete geçti

Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç:

“Kuş Cennetini ki yakıyorsa cezalandırılsın”

HAKKARİ – Hakkari’nin Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği, rastgele yıl ilkgüz ve teşrinievvel aylarında adsız benzeri sebepten ekolojik ortam çıkan yangınlarda nazik beis gören ve Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle koruma altına alınan Nehil Sazlığı üzere harekete geçti.

Yüksekova’nın Babayiğit köyünden başlayan ve Köprücük köyüne büyüklüğünde uzanan Nehil Sazlığı, onlarca kuş türüne ev sahipliği yapmaya bitmeme ediyor. İlkbahar aylarında mevrut onlarca kuş türünün konakladığı ve ‘kuş cenneti’ namına bildik Nehil Sazlığı’nda rastgele sene yangın çıkması, Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası ile Yüksekova Ekolojik Platformu Alpinizm ve Spor Derneğini harekete geçirdi. Nehil Sazlığı’nda incelemelerde kâin gezen Yüksekova Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Vedat Çoğaç ve Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği üyeleri, kuş cennetini keyiflendirmek üzere seçkin yönüyle takipçisi olacaklarını söylediler.

“Kuş cennetini kim yakıyorsa cezalandırılsın”

Dünyanın değişik yerlerinden mevrut kuş türlerinin yol uğrağı mekanını destek olmak için icraat yapacaklarını söyleyen Vedat Çoğaç, “Maatteessüf Nehil Sazlığı herhangi bir sene eylülün başı ve sonu itibari ile alışkınlık haline getirilerek yakılıyor. Biz birlikte bu yakılmaya karşı dikkat eksiltmek amacıyla burada çalışmalarımızı başlattık. Nehil Sazlığı, Yüksekova ve canlılar amacıyla önemini ifşa etmek amacıyla farklı çalışmalara düz verdik. Nehil Sazlığı, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı kararıyla hassas korunacak nahiye ilan edildi. Korunmasına karşın temas sene rutin ayrımsız şekilde anlaşılan aylarda yakılıp korunamıyor. Daha Çok bundan sonra bu fena hâlde natür yakılmasın, bu alışmışlık bırakılsın. Kimsenin sazlığı yakmaya hakkı yoktur. Çok sayıda kuş türünün dinlenme ve üreme yeri olan bu mekanının yakılmasına göz yummayacağız. Nehil Sazlığı’nı yakıcı kimesne cezalar verilsin. Çıktı buralar yakılmayacak, bizler rastgele şekilde takipçisi olacağız. Nehil Sazlığı’na hepimiz erbap çıkalım” dedi.

“Burası onlarca kuş türünün konaklama merkezidir”

Yüksekova Ekolojik Platformu Dağcılık ve Spor Derneği Başkanı Suat Öztekin ise sazlığın yakılmaması amacıyla mücahede başlattıklarını rapor ederek, “Bilindiği üzere bura Cumhurbaşkanlığı kararıyla sığınma altına makbuz. Bizde burada incelemelerde bulunarak elbette henüz aşkın koruyabiliriz diyerek çalışmalarımızı başlatacağız. Burası farklı kuş türlerinin yol uğrağı mekanıdır. Buralar her sene yakıldığı zaman haddinden fazla sayıda hayvan ve kuş türü bile içre ölüyor. Imdi vahşetler yaşanmasın diyerek çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bizde Yüksekova Ekolojik Platformu Alpinizm ve Spor Derneği adına doğanın dengesinin koruması uğraş edeceğiz. Buradan herkese sesleniyoruz, doğamıza cemaat çıkalım. Yakmayalım, yaşatalım” diye niteleyerek konuştu.



Share: